Akıl fikir yazıları * Yabancı düşmanlığı ile antiemperyalizm aynı şey değildir

Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com
11.09.2018

Yabancı düşmanlığı ile
antiemperyalizm aynı şey değildir

İktidar ve yandaşları, ayartıcı yabancı düşmanlığını emperyalizm karşıtlığı sanıyorlar. 15 Temmuz’dan sonra, Amerika’ya yarım yamalak karşı olunca, kendilerini anti emperyalist sanıyorlar. Keşke öyle olsalar.

Ayartıcı yabancı düşmanlığı negatif dayanışma yaratır. Böyle bir dayanışmanın ırkçılığa kadar yolu vardır. Irkçılığın varacağı yerde, tekrar emperyalizmin kucağıdır. Emperyalizm sadece topu tüfeği ile saldırmaz. Hatta topu tüfeği ile en son saldırır.

Ulusal pazarlarınıza, çok uluslu şirketler egemen olmuşsa, piyasada hangi para olacak, hangi finans sistemleri ile çalışacaksınız, merkez bankanızın kurallarını kim belirleyecek gibi hayati konulara hükmedemiyorsanız, ülkeyi siz yönetiyor sayılmazsınız.

Ekonominize siz değil çok uluslu şirketler kumanda ediyorsa, askerinizin gücü ne kadar fazla olursa olsun, ne kadar çok halk yığınları arkanızda olursa olsun, egemenlik bölüşülmüş demektir. Hele bir de Ordunuz NATO’ya bağlıysa egemenlik hak getire…

Sorun sadece borçlanmak değildir.

Aslında uyguladığınız ekonomik sistem sebebiyle, ne kadar borçlanacağınıza da önceden çok uluslu şirketler karar vermiş demektir.

Sizi demir yollarına değil de, kara yoluna yatırım yapmayı, sizin için çok uluslu şirketler planlamışsa, siz demiryoluna değil bölünmüş yollara ve otomobile yatırım yaparsınız. Daha doğrusu çok uluslu şirketler gelip otomotiv yatırımı yapar, üstelik sizi borçlandırırlar.

Yabancıların verdiği kredilerle yaptığımız yollarımızda bir tane yerli otomobil görebiliyor muyuz? Yolun parası da dışardan, üstündeki araba da dışarıdan.

Konut yapıyoruz diye, konut için gerekenleri dışarıdan ithal ediyorsanız ve ithalat için dışardan borç alıyorsanız, bu durum konut inşaatlarını da sizin değil dışarıdan kredi verenlerin planladığını gösterir. Lüks konutların girdilerinin %70’i ithal malıdır.

Amerika dediğiniz şey; çok uluslu şirketlerin çatı örgütüdür. Doları da bu şirketler basar.

Hem çok uluslu şirketlerin belirlediği tüketim ekonomisinden yana olacaksın, hem de Amerika’ya karşı olacaksın. Hem Doların serbest dolaşımına evet diyeceksin hem de emperyalizme karşı olacaksın!

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu…

Emperyalizme karşı olmak için öncelikle siz kendi pazarlarınıza hükmedeceksiniz. Dünya ile bütünleşiyoruz diye dolarla bütünleşmeyeceksiniz. Siz doları kontrol edemiyorsanız dolar sizi kontrol eder.Şimdi yaşadığımız süreç budur. Emperyalizme küfredilerek emperyalizm karşıtlığı olmaz.

Planlamanın olmadığı yerde çok uluslu şirketlerin planı işler

11.9.2018,

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, AKIL FİKİR YAZILARI, BÜLENT ESİNOĞLU YAZILARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *