Savunma ve Savaş * YENİ NESİL SİLAHLAR * National Interest: En Korkunç Rus Silahları ‘Evlendiriliyor’

Russia New Husky-Class Submarine

06-01-2018 | Bilim & Teknoloji

National Interest:
En Korkunç Rus Silahları ‘Evlendiriliyor’

ABD merkezli askeri dergi The National Interest (NI), Batı’nın Rusya’nın hipersonik silah geliştirme planlarından endişe duyduğunu yazdı.

Moskova’nın Husky sınıfı taarruz denizaltılarını Tsirkon hipersonik füzelerle donatmaya niyetli olduğunu yazan dergi, bu birleşimi ‘Rus silahlarının en korkunç iki türünün arasında evlilik’ olarak niteledi.

Haberde, 5. nesil denizaltısı olarak tasarlanan Husky’nin 3 modelden oluşacağının tahmin edildiği, 8 ila 9 bin ton ağırlığında olacak baz modelininse mayın ve torpidolarla donatılmasının beklendiği ifade edildi.

‘RUS KORKULUĞU’

Makalede, diğer yandan Tsirkon adlı hipersonik füzenin Batı’nın Deniz Kuvvetleri için ‘Rus korkuluğu’ olduğu, söz konusu füzenin ses hızından 6 kat, bazı haberlere göreyse 8 veya 10 kat hıza ulaşabildiği kaydedildi.

Batı ülkeleri, Rusya’nın yeni silahlarından duydukları rahatsızlığı birçok kez dile getirmişti. İngiliz Kraliyet Donanması, ellerindeki Sea Ceptor hava savunma füzelerinin Tsirkon’ları önleyememesinden endişe ettiğini açıklamıştı.

Rusya Donanması’nın Silahlanmadan Sorumlu Komutan Yardımcısı Koramiral Viktor Bursuk daha önce Husky sınıfı denizaltılarının 2018-2025 dönemini kapsayan devlet silahlanma programında yer alacağını açıklamıştı. Çok amaçlı nükleer denizaltılarının tasarımıyla ilgili ayrıntılarsa gizli tutuluyor.

http://www.turkishny.com/technology/91-technology/267262-national-interest-en-korkunc-rus-silahlari-evlendiriliyor

NOTLAR

3M22 Zirkon bazen 3M22 Tsirkon olarak da isimlendirilir. (Rusça: Циркон, NATO raporlama adı: SS-N-33) Rusya’da geliştirilen bir anti-gemi hipersonik seyir füzesidir.

3M22 Zircon

Type Anti-ship hypersonic cruise missile
Air-launched cruise missile
Submarine-launched cruise missile
Land-attack missile

Engine Scramjet
Fuel capacity 600 miles (970 km)
Operational range; 1,000 km (540 nmi; 620 mi)
Speed Mach 8 (6,090 mph; 9,800 km/h; 2,722.3 m/s)
Launch platform ; Aircraft, submarines, ships, and ground-based SAM systems

https://en.wikipedia.org/wiki/3M22_Zircon
This entry was posted in Uncategorized, YENİ NESİL SİLAHLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *