SAĞLIK * Araştırmacı bilim insanlarımızı kutluyarak yazıyı paylaşıyorum * Ege Üniversitesi’nde literatüre giren çalışma: Yeni bir bakteri türü keşfettiler * Mycobacterium celeriflavum sp. nov., a rapidly growing scotochromogenic bacterium isolated from clinical specimens.

DHA / Sözcü
20 Mayıs 2018

HaberlerSağlık

Ege Üniversitesi’nde literatüre giren çalışma:
Yeni bir bakteri türü keşfettiler

Ege Üniversitesi’deki bilim insanları keşfettikleri yeni bakteri türünü bilim literatürüne kazandırdı. 10 yıllık çalışmalarının sonucunda, akciğer enfeksiyonuna yol açan ve ‘Mycobakterium Celeriflavum’ adını verdikleri yeni bakteri türünün özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hastalığa yol açabildiği belirtildi.

Ege Üniversitesi’deki bilim insanları keşfettikleri yeni bakteri türünü bilim literatürüne kazandırdı. 10 yıllık çalışmalarının sonucunda, akciğer enfeksiyonuna yol açan ve ‘Mycobakterium Celeriflavum‘ adını verdikleri yeni bakteri türünün özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hastalığa yol açabildiği belirtildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Çavuşoğlu ile ekibi, akciğer enfeksiyonuna yol açan ve ‘Mycobakterium Celeriflavum’ adını verdikleri yeni bakteri türü keşfederek, bilim literatürüne kazandırdı.

10 YILLIK ÇALIŞMANIN SONUCU

Türkiye’deki en gelişkin laboratuvarlardan birine sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Çavuşoğlu, akciğer enfeksiyonuna yol açan bakteri türünün keşfedilmesinin 10 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “İnsanlarda hastalığa yol açan yeni bakteri türleri buluyoruz. Dünyada da bunun örnekleri var. Biz de çalışma ekibimiz ve uluslararası araştırıcılarla birlikte yeni bir bakteri türü bulup, isimlendirerek, dünya literatürüne sunduk. İlk kez bizim tarafımızdan bulunan bakteri türü, özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hastalığa yol açabiliyor. Yaklaşık 10 yıllık süreçti. Bu bakterinin adı kondu ve hangi antibiyotiklerden etkilendiği belirlendi. Süreç tamamlanmış durumda. Bizim laboratuvarımız mikro bakterilerle ilgili çalışma yapan laboratuvar. Türkiye’deki en gelişkin laboratuvarlardan biri diyebiliriz. Her türlü kültür, genetik testler yapabiliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Çavuşoğlu, keşfedilen bakterinin daha önce hastalarda tespit edilemediğini, artık yapılacak testlerle belirlenip, tedavisinin hızla yapılabileceğini söyledi.

REKTÖRDEN ZİYARET

Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı laboratuvarlarında öğretim üyeleri ile bir araya gelen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Laboratuvarlarda görevli sağlık personeliyle de görüşen Budak, akciğer enfeksiyonuna yol açan yeni bakteri türü keşfederek, bilim literatürüne kazandıran Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Çavuşoğlu ile ekibini kutladı.

‘DESTEĞİMİZ SÜRECEK’

Her alanda önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Rektör Budak, bilimsel çalışmalara ayrı önem verdiklerini söyledi. Ege Üniversitesi’nin bilim dünyasında öne çıkmasını sağlayan fakültelerden birinin de Tıp Fakültesi olduğunu belirten Budak, “Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Cengiz Çavuşoğlu hocamız ve ekibi dünyada ilk kez ‘Mycobakterium Celeriflavum’ adı verilen bir mikro bakteri türünü keşfedip bilimsel literatüre kazandırdı. Ege Üniversitesi Rektörlüğü olarak hocamız ve ekibiyle dünya bilimine sağladıkları katkı ve çalışmalarından dolayı gurur duyuyoruz. Bu tür çalışmalar Ege Üniversitesi’nin uluslararası arenada görünürlüğünü artırıyor ve bilimsel prestijine de çok ciddi katkılar sağlıyor. Hem bilimsel araştırma projelerimizle hem de bütçemizle bu tip çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ege-universitesinde-literature-giren-calisma-yeni-bir-bakteri-turu-kesfettiler-2418736/

Konu ile ilgili ingilizce bülten

Int J Syst Evol Microbiol. 2015 Feb;65(Pt 2):510-5. doi: 10.1099/ijs.0.064832-0. Epub 2014 Nov 11.

Mycobacterium celeriflavum sp. nov., a rapidly growing scotochromogenic bacterium isolated from clinical specimens.

Abstract

Six strains of a rapidly growing scotochromogenic mycobacterium were isolated from pulmonary specimens of independent patients. Biochemical and cultural tests were not suitable for their identification. The mycolic acid pattern analysed by HPLC was different from that of any other mycobacterium. Genotypic characterization, targeting seven housekeeping genes, revealed the presence of microheterogeneity in all of them. Different species were more closely related to the test strains in various regions: the type strain of Mycobacterium moriokaense showed 99.0 % 16S rRNA gene sequence similarity, and 91.5-96.5 % similarity for the remaining six regions. The whole genome sequences of the proposed type strain and that of M. moriokaense presented an average nucleotide identity (ANI) of 82.9 %. Phylogenetic analysis produced poorly robust trees in most genes with the exception of rpoB and sodA where Mycobacterium flavescens and Mycobacterium novocastrense were the closest species. This phylogenetic relatedness was confirmed by the tree inferred from five concatenated genes, which was very robust. The polyphasic characterization of the test strains, supported by the ANI value, demonstrates that they belong to a previously unreported species, for which the name Mycobacterium celeriflavum sp. nov. is proposed. The type strain is AFPC-000207(T) ( = DSM 46765(T) = JCM 18439(T)).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25389151

This entry was posted in Saglik. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *