Suriye’de kimyasal iddialarının delilleri ortaya hiç konamadı ve şimdi El Kaide dışında kaynak yok’

SPUTNİKNEWS EKSEN
09.04.2018
Ceyda Karan

Suriye’de kimyasal iddialarının delilleri ortaya
hiç konamadı ve şimdi El Kaide dışında kaynak yok’

Çağlar Tekin, Suriye ordusunun Duma’da kimyasal silah kullandığı iddialarının El Kaide dışında bir kaynağı olmadığı ve yedi yıllık savaş süreci boyunca böylesi iddiaların hiçbir zaman delilinin ortaya çıkarılmadığını vurguladı.

Rusya ve Suriye istihbaratlarına dayanarak cihatçı grupların ‘kimyasal provokasyonu’ yapılacağı uyarısını defalarca tekrarlamışken, Doğu Guta’nın yüzde 90’ından cihatçı gruplar çıkartılmışken Suriye ordusunun Duma’da kimyasal silahlı saldırı yaptığı iddiaları üzerinden servis edilen görüntüler eşliğinde Şam’a müdahale gündeme taşındı. Rusya yaptığı incelemelerde bölgeden tahliye edilen kişilerde saldırı izine rastlanmadığını duyururken, Trump yönetimi Britanya ve Fransa olmak üzere Suriye’ye saldırı koalisyonu oluşturmaya soyundu.

Son gelişmeleri ABC Gazetesi yazarı ve TELE1 Tv
yorumcusu Çağlar Tekin ile konuştuk.

‘KİMYASAL SALDIRI KONUSUNDA EL KAİDE DIŞINDA KAYNAK YOK’

Rus temsilci BMGK’da: Batı, Suriye’deki karanlık güçlere yatırım yapıyor

Çağlar Tekin, ABD Savunma Bakanı Mattis’in daha önce kimyasal saldırı iddiaları sonrası Şayrat’taki Suriye üssüne yapılan ABD saldırı sonrası ‘elimizde herhangi bir delil yok’ açıklaması yaptığını hatırlatarak, El Kaide kaynakları dışında ikinci bir kaynağın bulunmadığını belirtti:

“ABD Savunma Bakanı Mattis Suriye’deki kimyasal saldırı iddiasından sonra her türlü ihtimal masada dedi. Mattis daha geçtiğimiz aralık ayının başında ‘biz Şayrat’ı kimyasal silah kullanıldığı için vurduk biz ama elimizde herhangi bir delil yok’ demişti. Aynı bakan şu an tekrar, bir iddiadan daha bahsetmeden Suriye’deki kimyasal saldırıdan söz ediyor. Burada birtakım kriterlere bakmak lazım. Kimyasal silah kullanıldığını El Kaide kaynakları söylüyor. Onun dışında ikinci bir kaynak yok. Cihatçılara yakın bir kuruluş olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de olayı teyit edemedikleri söylüyor. Fransa’ da bunu söyledi. Diğer olasılıkları da tartıştıklarını söylediler ama nihayetinde teyit edemedikleri açıklamış oldular.”

‘SURİYE ORDUSUNUN HİÇBİR GEREKÇESİ YOK’

Trump: Suriye ile ilgili muhtemelen gün bitmeden bir karar vereceğim
Tekin, Doğu Guta’nın yüzde 95’e yakın bir kısmının cihatçılardan temizlendiği bir ortamda Suriye ordusunun kimyasal saldırı yapmasının hiçbir gerekçesi olmadığına değindi:

“Rasyonel olarak böyle bir saldırının zemini var mı diye bakmak gerekiyor. Suriye ordusu, Doğu Guta denilen bölgeyi temizleyeme başlamıştı ve bu bölgenin çoğu çatışmasız bir biçimde cihatçıların teslim olmasıyla temizlenmiş oldu. Doğu Guta’nın yüzde 90-95’lik kısmı bu iddialar gündeme gelene kadar temizlenmişti. Böyle baktığımız zaman sahadaki gelişmeler Suriye ordusunun böyle bir saldırı yapması için hiçbir gerekçesinin olmadığını ortaya açıkça koyuyor.”

‘SAVAŞ SÜRECİNDE HİÇBİR DELİL ORTAYA KONMADI’

Suriye: İsrail’in saldırısı, terörle mücadeledeki başarımıza verilen dolaylı tepki

Suriye: İsrail’in saldırısı, terörle mücadeledeki başarımıza verilen dolaylı tepki ; Tekin, yedi yıllık savaş sürecinde ortaya atılan Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddialarında hiçbir somut delilin ortaya konulamadığını söylerken, cihatçı örgütlerden geri alınan yerlerde ortaya çıkan kimyasal silah yapım yerlerine dikkat çekti ve Suriye ordusunda bulunan kimyasal silahların, aralarında ABD kurumlarının da yer aldığı koalisyon tarafından imha edildiği gerçeğine vurgu yaptı:

“Rusya’dan gelen açıklamalarda, oradaki doktorlardan gelen açıklamalar ve Şam’a ulaşan tahliye edilen kişilerin kontrollerinde kimyasal saldırıya yönelik herhangi bir ize rastlanmadığı söylendi. Geçmişte kimyasal saldırı yapıldığı söylenen durumlarda ne olmuştu? Suriye’nin kimyasal silah kullandığına yönelik yine benzer açıklamalar yapılmıştı. Ama yedi yıllık savaş sürecinde hiçbir delil ortaya konulabilmiş değil. Kimyasal silah saldırılar kullanıldığına fakat bunların cihatçı örgütler tarafından yapıldığı ABD ve Avrupalı kurumlar tarafından teyit edildi.

Keza Suriye’nin kimyasal silahları zaten ABD’nin de dahil olduğu bir koalisyon çerçevesinde imha edilmişti. Bölgede şu an kimyasal silah var mı yok mu şeklinde sorunun cevabı evettir. Doğu Guta’da ve daha önce ordunun temizlediği yerlerde yapılan açıklamalarda kimi kimyasal silah üretim tesislerinin bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bir diğer örnek olarak örneğin Türkiye’de, Adana’da sarin gazı iddianamesi gibi bir iddianame var. Mahkeme sarin gazı yapımında kullanılan maddelerin Türkiye’den Suriye’ye sevk edildiğini tespit etmişti ama sanıkları sarin gazı ortada yok ama malzemeleri var diye ilginç bir şekilde serbest bırakmıştı. Daha sonra sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkmıştı ama sanıklar çoktan Suriye’ye geçmişti. Bu sanıklar kimin için bu silahı temin ediyorlardı: IŞİD, Nusra ve ÖSO için tesis ediyorlardı. Şimdi bölgedeki cihatçılara baktığımız zaman bu silah değiş tokuşları birçok kez yaptıklarını görüyoruz.”

‘ZAFER KAZANAN SURİYE ORDUSUNUN BÖYLE BİR ŞEYİ YAPMASI OLASI DEĞİL’

Kommersant: Rusya ve ABD, Suriye’de askeri çatışmanın eşiğinde
Suriye ordusunun cihatçılar karşısında zafer kazanmış bir durumda olduğunu söyleyen Tekin’e göre böylesi bir durumda kimyasal saldırının yapılmış olması olası değil:

“Bir diğer etken ise Suriye savaşını cihatçılarla olan kısmı bakımından büyük oranda bitmiş durumda olması. Suriye ordusu bu anlamda bir zafer kazanmış durumda. Aylardır Fransa, İngiltere ve ABD Suriye’nin olası bir kimyasal silah kullanımına çok sert cevap vereceklerini açıklarlarken Suriye’nin böyle bir şey yapmasının —geçmiş deneyimlerine baktığımızda- hiç olası olmadığını söylemek konusunda elimiz gayet rahat.”

‘TÜRKİYE’NİN POZİSYONU TARTIŞMALI, FRANSA CİDDİYE ALINAN BİR ÜLKE DEĞİL’

ABD Savunma Bakanı: Suriye’ye karşı askeri eylemi dışlamıyorum
Türkiye’nin Rusya ve ABD arasındaki çelişkileri kullanmaya çalışır bir vaziyette, bölgede tartışmalı bir pozisyonda olduğunu söyleyen Tekin’e göre Fransa bölgede Rusya’nın ağırlığına karşı koyabilecek ve bu minvalde artık ciddiye alınan bir ülke değil:

“Türkiye’nin pozisyonu elbette daha tartışmalı bir durumda sonuçta nihayetinde bir yanda Rusya bir yanda ABD, her ikisine yaranarak ve her ikisinin birbirine karşı duruşlarını kullanarak bölgede varlığı devam ettirmeye çalışıyor Türkiye. Fransa’nın bu bölgede Rusya’nın ağırlığını karşılayabilecek bir pozisyonu yok. Fransa bu kadar ciddiye alınan bir ülke değil artık.”

‘SUUDİLERDEN PARA KOPARMA DERDİNDE OLAN TRUMP’

‘İsrail, Suriye’deki hava üssünü vurmadan önce ABD’yi bilgilendirdi’
Trump’ın tüccar bir siyasetçi olarak Suudilerden daha fazla para koparma derdinde olduğunu ve gizleme ihtiyacı duymadan yaptığı yorumunu yapan Tekin, ABD’nin Suriye’yi bırakacağını düşünmüyor:

“ABD’nin böyle bir hamlesi yapması Suriye’de işleri farklı bir noktaya getirir ama nihayetinde Fransa işin içine dalsa da ben ABD’nin bazı açıklamalar olsa da Suriye’yi bırakacağını düşünmüyorum. Basit bir açıklama gibi gelebilir ama bu açıklamalar Trump’ın Suudi Veliaht Selman’dan daha fazla para koparma çabası gibi geliyor. Trump bu anlamda çok tüccar bir siyasetçi.

Nitekim şu an zaten Suudi Veliaht Fransa’da başbakanla bir görüşme yaptı ve Macron ile de görüşecek. Suudi Arabistan’ın son bir yıl içerisinde ABD’den yaptığı silah alımına baktığımız zaman yarım trilyonu aşmış durumda. Bunlar çok devasa rakamlar ve Selman’ın ABD ziyareti sırasında Trump’ın kendisine yaptığı muameleler ‘nasıl ben daha fazla para alabilirim’ şeklindeydi ve bunu hiç gizleme ihtiyacı hissetmedi.”

Yazının devamı

https://sptnkne.ws/hmJg

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, BOP, DIŞ POLİTİKA, DÜNYA ÜLKELERİ, ORTADOĞU ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *