SURİYE’DE 3. DÜNYA SAVAŞI TAMTAMLARI ÇALIYOR * Son dakika… Trump Rusya’ya savaş ilan etti, dünya karıştı!


11.04.2018-20:45
milliyet.com.tr

Son dakika…
Trump Rusya’ya savaş ilan etti, dünya karıştı!

DEPREME YOL AÇAN TWEET

14.00 : ABD Başkanı Donald Trump, dakikalar önce attığı Twitter mesajında “Rusya, Suriye’ye ateşlenecek bütün füzeleri düşürmeye söz verdi. Hazırlan Rusya, çünkü bu güzel, yeni ve ‘akıllı’ füzeler gelecek. Kendi halkını gazla öldüren ve bundan zevk alan bir hayvanla ortak olmamalısın” dedi.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump
Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

13:57 – 11 Nis 2018

Son dakika… Trump Rusya’ya savaş ilan etti, dünya karıştı!

ABD lideri Trump “Hazırlan Rusya, çünkü bu füzeler gelecek. Hepsi yeni ve akıllı füzeler” dedi, dünya çalkalandı. Hemen cevap veren Rusya, “Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil, teröristlere doğru uçmalı” ifadesini kullandı. Devam tweetlerinde tonunu yumuşatan Trump, “Silah yarışını durduralım?” teklifini ortaya attı, Moskova bu kez ” “Muhteşem fikir, ABD’nin kimyasal silahlarıyla başlayalım!” yanıtını verdi.

Muhtemel askeri operasyonla ilgili yorum yapmayan Pentagon, Trump’ın Twitter mesajlarının Beyaz Saray’a sorulması gerektiğini belirtti.

İsrail medyasının iddasına göre, ABD bombardımanından korkan Esad, Rus korumalarını yanına alarak Şam’daki başkanlık sarayından kaçtı.

ABD Savunma Bakanı Mattis, ordunun olası seçenekleri Trump’a sunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Lübnan’daki Rusya Büyükelçisi, Hizbullah’ın televizyonu El Manar’a ABD’nin Suriye’ye ateşleyeceği füzelerin düşürüleceğini söyledi.

Eurocontrol’ün füze uyarısı üzerine bazı havayolları rotalarını değiştirdi. Yeni rotada uçan havayolları arasında Air France ve easyJet var.

Tüm dünya soluksuz bir gün geçiriyor, ABD Başkanı Donald Trump’ın ” Hazırlan Rusya, çünkü bu güzel, yeni ve ‘akıllı’ füzeler gelecek” demesi yeryüzünü sarstı. Televizyonların yayınlarını kestiği günde son dakika haberileri arka arkaya geliyor.

20.32: Rus lider Putin İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede Putin’in Netanyahu’ya “Suriye’yi istikrarsızlaştıracak ve güvenliği zedeleyecek adımlardan kaçının.” dediği öğrenildi.

19.13: İsrail kabinesi güvenlik nedeniyle bugün olağanüstü toplandı. Toplantıda İran’ın saldırı tehditleri ile ABD’nin kimyasal saldırı nedeniyle Suriye’ye düzenleyeceği muhtemel saldırı ele alındı.

18.36 : Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Alexei Kondratyev, olası ABD saldırılarını püskürtmek için, Suriye’deki birliklerinin yanı sıra, Akdeniz’deki hava savunma sistemi taşıyan donanma unsurlarının da kullanılabileceğini belirtti.

18.35 : ABD Savunma Bakanı Mattis: Askeri seçenekler hazır

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD’nin müttefikleriyle Suriye’nin Duma ilçesindeki kimyasal saldırıya ilişkin istihbaratı analiz etmeyi sürdürdüğünü ve saldırıya cevap vermek üzere askeri seçeneklerin hazır olduğunu belirtti.

Mattis, Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld ile ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) bir araya geldi.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, abluka altındaki Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 78 kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırıya ilişkin “Biz ve müttefiklerimiz istihbaratı analiz etmeyi sürdürüyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, emir verildiği takdirde karşı saldırı yapmak üzere hazır olup olmadıklarına ilişkin sorusuna Mattis, “Başkan’ın karar verme sürecinde, eğer uygun görülürse askeri seçenekleri sunmak üzere hazır bekliyoruz.” yanıtını verdi.

Suriye’de Esed rejiminin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere 7 Nisan’da düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil hayatını kaybetmişti.

18.26 : Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü, Pazartesi günü Duma’daki saldırıyla ilgili özel oturum düzenleyeceğini açıkladı.

18.25 : İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, herhangi bir dış saldırı durumunda Tahran’ın Şam’ın yanında yer alacağını söyledi.

18.14 : Trump’ın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımları hedef alan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Twitter diplomasisinde yer almayacaklarını ve daha ciddi bir yaklaşımı benimsediklerini duyurdu. “Uydurulmuş saldırı, ABD’nin saldırısı için zemin teşkil etmez” dedi.

17.42 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Dünyadaki durum endişe verici. Sağduyunun galip gelmesini umuyoruz. Rusya yabancı partnerleriyle yapıcı ilişki kurmaktan yana. Rusya, uluslararası hukuktan kaynaklanan bütün yükümlülüklerine saygılı.

17.35 : Rus ordusundan yeni açıklamalar var. Basra Körfezi’ndeki ABD donanmasının yakından takip edildiğini belirten Rus genelkurmayı, Suriye’nin çevresini izlediklerini belirtti.

17.20 : Duma’dan alınan örneklerde herhangi bir kimyasal silah izi bulunamadığını öne süren Rus ordusu, Perşembe günü saldırının gerçekleştiği yere gireceklerini açıkladı. Ayrıca açıklamada, mizansen olduğu iddia edilen saldırıyla ilgili olarak Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilen sivil savunma ekibi ‘Beyaz Baretliler’ suçlandı.

16.30 : İran, ABD’nin Suriye’ye düzenleyeceği hiçbir saldırının sahadaki askeri ve politik denklemleri değiştirmeyeceğini savundu.

16.20 : Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed güçlerinin kontrol ettiği askeri üsleri ve havaalanlarını, ABD saldırısı ihtimaline karşı boşalttığını duyurdu.

16.10 : İngiliz Daily Mail gazetesi, ABD ve müttefiklerinin Suriye’yi vurabilecek mevcut pozisyon ve askeri kapasitelerini gösteren bir harita yayınladı.

16.00 : Trump, son tweetinde kendisine yönelik soruşturmayı suçladı: “Rusya’yla sıkıntının çoğu, başlarını Demokratların çektiği kişiler ya da Obama için çalışanların başını çektiği sahte&yoz Rusya Soruşturması’ndan kaynaklanıyor.”

15.50 : Trump’ın dünyayı sarsan sözlerinin ardından açıklama yayımlayan Pentagon, ilerideki olası askeri eylemlerle ilgili yorum yapılmayacağını belirtti. ABD Başkanı ile ilgili soruların Beyaz Saray’a sorulması gerektiği de aynı açıklamada ifade edildi.

15.35 : Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan Trump’ın silahsızlanma çağrısına yanıt geldi: “Muhteşem fikir, ABD’nin kimyasal silahlarıyla başlayalım!”

15.15 : Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan “ABD’nin düşüncesiz çıkışına şaşırmadık” açıklaması geldi. Şam, Washington’un kendilerini hedef almak için kurmaca ve yalana başvurduğunu ifade etti.

14.40 : Yeni bir tweet atan Trump, “Rusya’yla ilişkimiz, Soğuk Savaş da dahil olmak üzere tarihteki en kötü döneminde. Bunun için bir sebep yok. Rusya ekonomisi için bize ihtiyaç duyuyor. Bu çok kolay, bütün devletler bir araya gelip birlikte çalışmalı. Silah yarışını durduralım?” ifadelerini kullandı.

14.25 : Hemen cevap veren Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil, teröristlere doğru uçmalı” ifadesini kullandı. Açıklamada, ABD’nin akıllı füzelerinin, kimyasal saldırı iddiası hakkındaki delilleri yok etmeyi hedefleyebileceği belirtildi.

14.00 : Eurocontrol’ün füze uyarısı üzerine bazı havayolları yeni rotaları tercih etmeye başladı. Reuters haber ajansı, Air France ve easyJet gibi havayollarının Beyrut ve Tel Aviv uçuşlarında rota değiştirdiğini bildiriyor.
Ukrayna üstünden geçen Malezya Havayolları’na ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağı, 2014 yılında bir füze tarafından vurulmuştu. Rusya yanlıları tarafından ateşlenen füzeyle parçalanan uçakta 298 kişi ölmüştü.

13.20 : Interfax’ın haberine göre, bir grup Rus milletvekili, Esad ile buluşmayı planlıyor.

İSRAİL MEDYASI: ESAD, SARAYINDAN KAÇTI!

12.45 : SkyNews’in İsrail medyasına dayandırdığı iddiaya göre, ABD bombardımanından korkan Beşar Esad, Şam’daki başkanlık sarayından Rus askeri konvoyuyla ayrıldı.

12.25 : Kremlin’den yapılan açıklamada, bütün taraflara zaten kırılgan durumu daha da güçleştirmeme çağrısında bulunuldu.

Rusya’nın ABD Başkanı Trump’ın değerlendirmelerine katılmadığı belirtilerek, kimyasal saldırı iddialarının tarafsız bir şekilde araştırılması gerektiği vurgulandı. Esad rejiminin saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasının gerçeklere dayanmadığı da öne sürüldü.

12.15 : İsrail’deki kritik kabine toplantısından sonra açıklama yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, kuzey sınırındaki durumun hayli hassas olduğunu söyledi.

Haaretz gazetesi, İran’ın misilleme yapacağını duyurmasının ardından İsrail ordusunun alarma geçtiğini bildiriyor. Gazeteye göre, Tel Aviv yönetimi İran’ın savurduğu tehdidi çok ciddiye alıyor.

İsrail füzelerinin vurduğu askeri hava üssünün fotoğraflarını yayınlayan gazete, saldırıda yedi İran askerinin öldüğünü hatırlatıyor.

12.00 : Dünya Sağlık Örgütü, kimyasal saldırı semptomları gösteren 500’den fazla Dumalının sağlık kuruluşlarına gittiğini açıkladı.

11.30 : Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), uzmanlarını Rusya ve Şam rejiminin talebiyle Duma’daki kimyasal saldırı bölgesine gönderiyor.

10.40 : Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Suriye’ye ABD’nin başını çektiği muhtemel bir hava operasyonuna destek verebileceklerini söyledi.

10.35 : Hafta başında Suriye’ye füze saldırıları düzenleyen İsrail’de bugün kabine savaş gündemiyle toplanıyor. Toplantıda ABD’nin muhtemel taarruzu değerlendirilecek.

09.40 : Lübnan’daki Rusya Büyükelçisi, Hizbullah’ın televizyonu El Manar’a ABD’nin Suriye’ye ateşleyeceği füzelerin düşürüleceğini söyledi.

08.20 : İngiliz Daily Telegraph gazetesi, şahin Rus milletvekillerinin Rusya lideri Vladimir Putin’e Suriye’ye fırlatılacak ABD füzelerini vurma çağrısı yaptıklarını yazdı.

Daha önce Rusya’nın paraşüt birliğinde albay olarak görev yapan Frants Klintsevich, ABD’nin savaş gemisinden füze atılması halinde “Rusya bu Tomahawk füzelerini vurarak düşürmeli” dedi.

Parlamento Savunma Komitesi’nin başındaki Vladimir Shamanov ise, Moskova’nın Suriye’deki ‘yasa dışı eylemlere’ yanıt vereceğini savundu, “Gerekirse askeri önlemler alınmalı” ifadesini kullandı.

Haberde Rusya’nın Salı akşamı askeri tatbikat yaptığını ve alçaktan uçan uzun menzilli kruz füzelerini tespit etmek ve yok etmek üzerine çalıştığı belirtildi.

Daily Telegraph’a göre ABD Başkanı Donald Trump da Beşar Esad’a askeri bir yanıt verilmesi için Cumhuriyetçi senatörlerin baskısı altında. Güney Carolina eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü Lindsey Graham, Trump’ın Suriye’yi vurmamasının başkanlık döneminin en büyük hatası olacağını söyledi.

SİVİL UÇAKLARA ÇOK CİDDİ UYARI

08.00 : Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), Suriye’ye muhtemel bir saldırı nedeniyle Doğu Akdeniz’de uçuş yapacak hava yolu şirketlerini uyardı.

Eurocontrol’ün internet sitesindeki açıklamada, “Gelecek 72 saat içinde Suriye’ye havadan karaya füzelerle ya da seyir füzeleriyle bir hava saldırısı düzenlenmesi ve aralıklı sinyal kesintilerinin yaşanması ihtimallerine karşılık olarak Doğu Akdeniz/Lefkoşa uçuş bölgesine uçuş gerçekleştirileceği zaman gerekli önlemler alınmalı” denildi.

Eurocontrol’ün internet sitesinde yayımlanan açıklamada uyarının kaynağı belirtilmedi.Reuters haber ajansı, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki sivil havacılık kuruluşlarının hava yolu şirketlerine Suriye hava sahasına girmemeleri için uyarıda bulunduğunu bildirdi.

BM’DE BİRBİRLERİNE GİRDİLER! RUSYA’DAN SON ÇAĞRI..

07.50 : Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kozlarını bir kez daha paylaşan ABD ve Rusya, birbirlerinin Suriye tasarılarını engelledi.

ABD ve müttefiklerini bir kez daha tehdit eden Rusya’nın BM temsilcisi Vassily Nebenzia, “Suriye’ye karşı yönelttiğiniz tehditler hepimizi ciddi şekilde endişelendirmeli çünkü kendimizi son derece üzücü ve ciddi olayların eşiğinde bulabiliriz. Size bir kez daha şu anda Suriye’ye yönelik geliştirdiğiniz planlardan kaçınmanız çağrısı yapıyorum” diye konuştu.

BM’deki ABD temsilcisi Nikki Haley ise, “Ne yaparsak yapalım, Rusya oyunları oynamaya devam edecek” dedi.

Rusya dün akşam gerçekleşen oylamada, Suriye’de kimyasal silah kullanımı soruşturması için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını talep eden tasarıyı veto etti. ABD’nin gündeme getirdiği söz konusu soruşturma, sorumluları da belirleyecekti.

Bu, iç savaşın başından bu yana Rusya’nın altıncı kez Suriye’de kullanılan kimyasal silahlara karşı getirilen tasarıları veto etmesi anlamına geliyor. Rusya’nın toplam Suriye vetosu ise 12.

Rusya’nın dün akşam BMGK’ya getirdiği iki tasarı da ABD ve müttefikleri tarafından reddedildi. Rusya-ABD tasarıları arasındaki temel fark, Moskova yönetimi saldırının sorumlularını BM yetkililerinin belirlemesini kabul etmiyor.

FRANSA: ŞAM REJİMİNİN DESTEKÇİLERİ HEDEF ALINMAYACAK

07.30 : Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ı Paris’te ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Tüm müttefiklerimizle, özellikle ABD ve İngiltere ile teknik ve stratejik bilgi alışverişini devam ettireceğiz ve gelecek günlerde kararımızı açıklayacağız” dedi.

Macron, alacakları kararların Şam rejiminin destekçilerini hedef almayacağını ve Beşar Esad’ın sahip olduğu kimyasal silah kapasitesini kapsayacağını vurguladı.

07.25 : ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert’e, basın toplantısında ABD’nin Suriye’de rejime karşı bir askeri operasyon gerçekleştirmeden önce Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) raporunu bekleyip beklemeyeceği soruldu.

Nauert, soruyu şu sözlerle yanıtladı: “Bizim istihbaratımız var, OPCW’nin ise bilgisi. Kimyasalın kullanıldığı çok açık. OPCW sahaya inerek bilgi toplayacak. Bu önemli ve yaptıkları iş en üst seviyede, biz onlara güveniyoruz. ABD hükümetinin ise konuyu inceleyecek kendi mekanizmaları var. Bunlar istihbaratla ilgili konular. OPCW’yu tanıyoruz. Sadece ne kullandığına değil, kim tarafından kullandığını da bilmeye ihtiyacımız var.”

07.10 : Son 24 saatte ABD donanmasının Harry Truman uçak gemisi ve diğer savaş gemilerini Akdeniz’e sevk etmesi, ABD lideri Trump’ın Latin Amerika turunu Suriye için iptal etmesi öne çıkıyor. Ayrıca Suriye ordusunun alarma geçtiği ve birçok askeri üssü saldırı ihtimaline karşı boşalttığı da gelen haberler arasında.

http://www.milliyet.com.tr/son-dakika-dunya-savasi-dunya-2645517/

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, BOP, DIŞ POLİTİKA, ORTADOĞU ÜLKELERİ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *