GÖREVİ ÇİFTÇİYİ AYAKTA TUTMAK OLAN ZİRAAT BANKASI MİSYON DEĞİŞTİRDİ ! – Tarıma ve hayvancılığa vereceği 700 MİLYON DOLARI TEK KİŞİYE verdi * Demirören’e 700 milyonluk Doğan Medya kıyağı * BALLI BÖREKLİ KADAYİFLİ KREDİ * ZİRAAT BANKASININ TARİHÇESİ VE ANA GÖREVİ

cumhuriyet.com.tr
07 Nisan 2018 Cumartesi

Demirören’e 700 milyonluk Doğan Medya kıyağı…
Devlet bankasından 10 yıl vadeli dev kredi

Doğan Medya Grubu’nun Demirören Medya Grubu’na satışı dün resmi olarak gerçekleşti… Satışın gerçekleşmesinin ardından Demirören’in para kaynağı da ortaya çıktı. Doğan Medya’nın alınması için Ziraat Bankası’ndan 700 milyon dolar kredi verildi.

Kamu bankası olan Ziraat Bankası, 5 Nisan 2018 tarihli 10/10 sayılı yönetim kurulu kararıyla Demirören Medya Grubu’na kredi verilmesine onay verdi. Odatv’nin edindiği bilgiye göre Demirören’in kaynağı Ziraat Bankası’ndan alınan kredi.Demirören Medya Ticaret A.Ş.’ye verilen kredinin miktarı ise 700 milyon dolar.

10 yıl vadeli, ilk 2 yıl ödeme yapılmayacak

Ziraat Bankası İstanbul Kurumsal Şubesi tarafından sağlanan kredinin şartları da tartışma yaratacak. Kredinin şartları 10 yıllık bir geri ödeme sürecini içeriyor.Buna göre ilk 2 yıl Demirörenler bankaya ödeme yapmayacak. Ödemeler sonraki 8 yılda gerçekleşecek.

2+8 yıllık kredi ile Doğan Grubu için maddi kaynak büyük oranda yaratılmış oldu.

Doğan Grubu satışla ilgili olarak “1.100.000.000$ (Bir milyar yüz milyon Amerikan Doları) ‘işletme değeri’nden, ilgili finansal borçların indirim konusu yapılması suretiyle, 890.000.000$ (Sekiz yüz doksan milyon Amerikan Doları) ‘hisse değeri’ üzerinden” rakamını açıklamıştı. *1*

Naci Kaptan

BALLI BÖREKLİ KADAYİFLİ KREDİ

Demirören’in Doğan Grubunu alabilmesi için ZİRAAT BANKASININ kuruluş ilkelerinden saparak İktidarın talimatıyla Demirören Grubuna 700 milyon dolar ve 2 yıl ödemesiz kredi verildiği basına yansıdı .Ülkemizde tarım ve hayvancılığın çöktüğü ve çiftçinin , hayvancılık yapanların borç batağına battığı bu günlerde Ziraat Bankasının bu kesime kredi vermesi gerekirken , çok büyük miktardaki parayı ÇOK UYGUN ŞARTLARLA Erdoğan grubuna vermiş olması TARIM VE HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLARA İHANETTİR.

ZİRAAT BANKASININ TARİHÇESİ VE ANA GÖREVİ NEDİR ?

15 Ağustos 1888’de Menafi Sandıkları’nın yerine işlevlerini üstlenecek modern finans kuruluşu olarak Ziraat Bankası resmen kurulmuş, o tarihte faaliyette bulunan Menafi Sandıkları da banka şubelerine dönüştürülerek faaliyete başlamıştır. O güne kadar Menafi Sandıkları’nın mali kaynağını oluşturan menafi hisseleri bankaya devredilmiş ve bundan sonraki hisseler de bankanın sermayesine tahsis edilmiştir. Bu adımla birlikte, teşkilatlı tarımsal kredi tarihimizde yeni bir dönem başlamıştır.

Ekonominin giderek kötüleştiği 1900’lü yıllarda Osmanlı imparatorluğu önce Trablusgarp’ı sonra da Balkanlardaki topraklarını kaybetmiştir. Avrupa’da patlayıp tüm dünyayı saran büyük savaş 600 yıllık bir imparatorluğu sona yaklaştırmaktadır.

İşte o zor günlerde 23 Mart 1916 da Ziraat Bankası için yeni bir yasa çıkarılır. Yasanın 1. Maddesinde “Ziraat Bankası çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için kurulmuştur” denilmektedir. Ziraat Bankası bu amaçla tahvil çıkartabilecek, tarım işletmelerine ortak olabilecek, tohumluk, hayvan, tarım aletleri ve benzeri malzemeleri temin edip peşin ya da kredili olarak çiftçilere verebilecek, gereğinde satın aldığı toprakları çiftçilere dağıtabilecektir.

İmparatorluğun başkentinin müttefik güçleri tarafından işgal edilmesiyle Anadolu’ya çıkan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yaklaşık 3 yıl sürecek bir ölüm kalım savaşı başlar. Milli mücadele çerçevesinde Anadolu’da oluşmaya başlayan Kuva-i Milliye müfrezeleri mali yönden desteklenmek ihtiyacındadır. Ayrıca yeterli kaynaklardan yoksun bulunan Maliyeyi, özel idareleri ve askeri birlikleri de desteklemek gerekmektedir.

İşte bu dönemde Ziraat Bankası şube ve sandıklarından nakdi yardımlar yapılmış ve karşılığında birer senet alınmıştır. Banka teşkilatı, bu kutsal mücadeleye imkanları ölçüsünde canla başla maddi yardımda bulunmaktan çekinmemiştir. Ziraat Bankası, Kurtuluş Savaşı’nda Hazine’ye önemli hizmetler vermiş, Mustafa Kemal’in talimatı üzerine bankaya ait altınlar, İstanbul’dan Ankara’ya gizlice getirilmiştir. Öte yandan Ziraat Bankası, geniş ölçüde personelini cepheye göndermekle de Kurtuluş Savaşı’nı desteklemiştir.

Ziraat Bankası şubeleri tarafından yapılan bu yardımlar ile sadece bu kutsal mücadeleyi yönetenlere değil, kurtuluş hareketine katılan tüm Türk köylüsüne de olabildiğince katkı sağlanmaya çalışılmıştır. 

Mustafa Kemal Paşa’nın direktifiyle çıkarılan Mükellefiyet-i Ziraiye Nizamnamesi bankanın cephede savaşan çiftçi askerlerinin ailelerine yapacağı yardımların esaslarını belirlerken, gümrüklerdeki ziraat alet ve edevatıyla tohumlukların dağıtılması görevini de hep Ziraat Bankası’na vermiştir.

O dönemin en yaygın hastalığı sıtmanın bilinen en etkili ve tek ilacı “Kinin”in halka dağıtımı bile Ziraat Bankası’nca yapılmıştır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en çok insan kaybına neden olan salgın hastalık sıtma idi. Sıtma salgını 1924 yılında felaket boyutuna ulaştı. Köylüler, tarlalarını terk ederek oraklarını, harmanlarını, yüz üstü bıraktılar. Kasabalarda, şehirlerde fakir-zengin tüm halk bu hastalıktan etkilendi. Sıtmadan korunmakta ve sıtmalı hastaları tedavi etmekte kullanılan bir ilaç olan kinin, hükümet tarafından fakir halka dağıtılması için taşraya gönderilmeye başlandı. Yurtdışından alınan kininin ithalatı Sağlık Bakanlığı tarafından yapılırken, ithal edilen kininlerin dağıtımını Ziraat Bankası üzerine aldı. Kinin dağıtımı Ziraat Bankası şubelerince defter kaydı tutularak yapılmıştır. Ziraat Bankası çalışanları sınırlı olanaklarına rağmen üstlendikleri bu zor görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmek için tüm Kurtuluş Savaşı boyunca ve sonrasında olağanüstü bir çaba harcamışlardır.

1923’de tarımda çalışanlara yardım etmekle görevli olan Ziraat Bankası şube ve sandıklarının sayısı 110’dan 300’e çıkartılmıştır. Bankaya bu dönemde 2 milyon TL’ye yakın bir sermaye sağlanmış ve banka özellikle düşmandan kurtarılan vatan bölgelerine geniş bir şekilde kredi vermeye başlamıştır.

1920’li yıllarda yanmış, yıkılmış ve yokluk içindeki ülkede, savaştan önce de sayıları zaten az olan sanayi kuruluşları çalışamaz hale gelmiş, bireysel girişime dayalı tezgah üretimi yok olup gitmiş, ulaşım nerdeyse durma noktasına gelmiştir. Bu zorlukların aşılmasına yardımcı olması için Ziraat Bankası’nın şube sayıları çok kısa sürede artırılarak kredi olanakları genişletilmiştir.

1924 Mart’ında TBMM’de kabul edilen Ziraat Bankası bütçe kanunuyla banka bir Anonim Ortaklık haline getirilmiştir.

1929’daki tüm dünyayı sarsan ekonomik krizin ve ardından gelen ll. Dünya savaşının neden olduğu olumsuz etkilerin en az zararla atlatılmasında Ziraat Bankasının yapıcı katkıları büyük olmuştur. Ekmeğin bile karneyle satıldığı sıkıntılı günlerde devlet zorunlu tasarruf politikaları uygulamakta ve herkesi de bu yola teşvik etmektedir. Ziraat Bankası da halkı tasarrufa özendirmek için mevduata çeşitli olanaklar sunar. Yine bu dönemde ilk kez çıkarılan kumbaralarla tutumlu bir yeni neslin yetiştirilmesi amaçlanır. Aynı yıllarda Ziraat Bankası’nın katkılarıyla çiftçilere yeni tarım teknikleri öğreterek verimi arttırmaya amaçlayan çeşitli tarım kursları da açılır.

1937 yılında kabul edilen bir yasayla iktisadi devlet teşekkülü statüsüne alınan Ziraat Bankası’na yönetiminde kısmı özerklik verilerek daha rahat bir hizmet verme olanağı sağlanmıştır. Aynı kanunla 1868 yılında yine Mithat Paşa tarafından küçük tasarrufların küçük yatırımlara aktarılması amacıyla kurulmuş olan İstanbul Emniyet Sandığı bankanın bünyesi içine alınmıştır.

Savaşın olumsuz etkilerinin giderek azaldığı 1950 sonrasında köyü ve köylüyü kalkındırmak adına tarım alanında yeni yeni hamleler planlanırken daima Ziraat Bankası’nın kaynak ve olanakları göz önünde bulundurulur.

Banka, köklü yapısı sağlam prensiplere dayanan yönetimi ve deneyimli yetişmiş personeliyle karşılaştığı güçlükleri aşmayı hep başarmıştır. 1963 yılında yurdun dört bir yanında hizmet veren şube sayısı 630’a ulaşmıştır.

Her alanda hızlı bir gelişme gösteren Banka, ortak olduğu bir Türk-Amerikan şirketinin ilk yerli traktörünü üretmeye başlamasıyla Türk tarımında yeni bir dönemin açılmasına öncülük eder. Pulluk ve karasabanın bırakılıp traktör ve biçer döğer döneminin başlatılması doğal gübre yerine kimyevi gübre kullanılır olması, sağlıklı ve verimli tohumluklar sağlanması ve haşere mücadelesi için verilen destekler bu yolda atılan yeni adımlar ve atılımlar olur. Tarla ıslahı ve sulama konularında yapılan yatırımlara destek verilir.

Meyvecilik alanlarında verilen krediler meyveciliğin gelişmesini ve ihracatın çeşitlendirilmesini sağlar. Çiftçilerin örgütlenmesi sonucunda kurulan kooperatifler için gerekli kaynak bankanın olanaklarıyla karşılanır. Damızlık hayvan ithaline yardımcı olunarak meraların ıslah edilmesi et ve süt besiciliğin geliştirilmesi, bunlarla ilgili sanayilerin kurulması sağlanır. Arıcılıktan ipekböcekçiliğine kadar birçok alanda özendirici krediler Ziraat Bankası imkânlarıyla sağlanır.

Köylünün büyük gereksinimi olan tarım makine ve gereçlerinin yurt içinde yapılmasına mali destek sağlanır. Böylece daha önceleri ancak devlet çiftliklerinde görülen çeşitli modern tarım makine ve araçları bankanın ucuz kredi olanaklarıyla özel tarım alanlarında da kullanılmaya başlanmış ve hızla yaygınlaşmıştır. Bu sayede üretim artmış, tarlalar yeniden ekime hazır hale getirilip çiftçiye 2. ürün alabilme olanağı sağlanmıştır.

Zaman içerisinde herkesin ve her kesimin bankası olabilmek amacıyla hizmetlerini yaygınlaştıran Ziraat Bankası, ülkeye değer katma amacı doğrultusunda faaliyetlerini geliştirmeye devam etmektedir.

1863 yılında mütevazı bir yardımlaşma sandığı olarak kurulup zaman içinde büyük atılımlarla gelişen Ziraat Bankası bugün ülkenin en değerli aktifleri arasında yer almaktadır.*2*

*1* http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/954978/
*2* https://eodev.com/gorev/10724317

This entry was posted in Ekonomi, FAŞİZM, HABER GÜNDEM, KAPİTALİZM - LİBERALİZM, MEDYA, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *