KANAL İSTANBUL ve OLASI ÇEVRE FELAKETLERİ (5)

Kanal İstanbul bir AB-D emperyalizm projesi mi??? (İlkkurşun)

Mehmet Ali KÖRPINAR
4.04.2018

KANAL İSTANBUL ve
OLASI ÇEVRE FELAKETLERİ (5) 

Bağlantılı yazı :  http://cokizlenen.xyz/kanal-istanbul-ihanet-bogazi

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Değerli Arkadaşlar,

1950 de ABD’nin Montrö anlaşmasını delmek ve istediği zaman Karadeniz’e açılmak için güzel İstanbul’umuza ikinci bir boğaz geçişi planlıyor. Ne yazık ki güzel İstanbul’umuza ve Trakya’mıza yaşatılacak olan KANAL İSTANBUL isimli çevre felaketi yeniden gündeme alındı. Son açıklamalara göre;

· ALTYAPI FEDA EDİLECEK. CED süreci henüz tamamlanmayan “çılgın” Kanal İstanbul projesi için güzergahtaki mevcut ve planlanan tüm alt yapı tesisleri değiştirilecek (31.3.2018-Cumhuriyet).

· ÇILGIN PROJE FAYLAR ÜSTÜNDE. En son belirlenen geçiş projesinin güzergahında yer alan Küçükçekmece tabanında 3 adet aktif fay hattı olduğu belirtildi (31.3.2018-Cumhuriyet).

· İSTANBULUN FELAKETİ. Kanal İstanbul’un yaratacağı yıkım, TMMOB İstanbul şubesi konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında madde madde sıralandı (29.3.2018-Cumhuriyet).

· TALAN İSTANBUL. Tartışmalı Kanal İstanbul’dan Emlak Konutun rant projeleri çıktı. Doğada büyük tahribat yaratacağı ve ekonomik olmayacağı gerekçesiyle ağır eleştiriler alan Kanal İstanbul Projesindeki ısrarın nedeni ortaya çıktı. Emlak Konut, Kanal İstanbul güzergahındaki konut projelerini internet sitesine koydu (2.3.2018-Cumhuriyet).

· KANAL İSTANBULDAN 250 MİLYAR $’LIK RANT. TOKİ Emlak Konut tarafından yapılacak projeler ile 150 milyar $’lık gelir hedefleniyor. Yine çıkacak hafriyat ile yapılacak her biri Fatih ilçesi büyüklüğünde 3 adadan da 100 milyar $’lık rant yaratılacak (30.12.2017-Sözcü).

· KANAL İSTANBUL ÇED İÇİN ASKIDA. Kanal İstanbul için 23.000 kilometrekare alan kamulaştırılacak. Kanal İstanbul kazısından çıkan malzemeler kullanılarak Marmara Denizinde ve kanalın solunda 2 adet ve sağında 1 adet olmak üzere Büyükçekmece, Berylikdüzü ve Bakırköy kıyılarında 3 adet ada grubu oluşturulacak (27.2.2018-Sözcü).

· ÇILGIN PROJE İÇİN ÇALUŞMA GRUBU OLUŞTURAN TEMA VAKFI UYARDI: İstanbul’da yaşanmaz. TEMA Vakfı, “Kanal İstanbul projesi ile Karadeniz ve Marmara’yı herhangi iki deniz gibi birleştirmek Marmara Denizi ve İstanbul’u yaşanmaz hale getirme riskini taşıyor” dedi (30.1.2018-Cumhuriyet).

· İSTANBUL BATIYOR. İki duayen akademisyen Kanal İstanbul çılgınlığı için yorum yaptı: “Son güzergah ile Sazlıdere barajı devre dışı kalacak ve Terkos gölü bitecek, yeraltı suları yok olacak” dediler (27.1.2018-Cumhuriyet).

· KANAL İSTANBULUN YOLU BELLİ OLDU, ÇEVRECİLER TEPKİLİ: Kanal İstanbul’un ekolojik sorunları saymakla bitmiyor:

o Uzmanlara göre en önemlisi. Marmara’da 2. Ve 3. On yıllarda oksijen tamamen tükenecek.

o Bakteri ve Mantarlar hidrojen sülfür(çürük yumurta) açığa çıkacak.

o Marmara’da balıklar yok olacak.

o Sahiller oturulmaz hale gelecek. (16.1.2018-Cumhuriyet).

· İŞTE İKİNCİ BOĞAZ: Kanal İstanbul’un Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu hattını izleyeceği açıklandı. Marmara ve Karadenizi bağlayacak 45 km lik 2. Boğaz için bu yıl içinde kazma vurulacağı belirtildi.

(16.1.2018-Milliyet)

Değerli arkadaşlar,

Kanal İstanbul yapımından önce kanal üstüne yapılacak 6 köprü için hazırlıklar yapılıyormuş. Bu köprüler bitmeden kanal açılması mümkün değilmiş. Söz konusu köprüler hem kara taşımacılığına ve hem de tren ulaşımına da destek verecek şekilde düzenlenecekmiş. Yani Trakya ve Avrupa ile her türlü kara ulaşımında büyük zorluklar yaşanacak. Bu yapımlar sırasında hem çevresel felaket ve hem de kara yoluyla ulaşım açısından çok büyük kaygılar duymaktayız.

Ayrıca 25 milyar $’lık maliyet bedeli düşünülen KANAL İSTANBUL bittiğinde, bu kadar harcamayı karşılamak için gelir nasıl temin edilecek? Çözüm için de Kanal bittiğinde, İstanbul Boğazı Tanker trafiğine tamamen kapatılacakmış. Çünkü Kanal İstanbul için Panama Kanalı model olarak alınıyormuş. Yüzlerce mil denizde gitmek yerine Panama Kanalını kullanmak çok büyük bir tasarruf örneğidir. Bu nedenle binlerce gemi Panama kanalını tercih ediyor. İstanbul Boğazından bedava geçen tankerler, Kanal İstanbulu hem de ücret ödeyerek neden tercih etsinler ki?

Üstelik Montrö anlaşmasına göre de bu geçişler ücretsiz olmak zorundadır. Çünkü, Uluslararası Deniz Hukuku kuralları ve Fesih şartlarında da belirtildiği gibi gemilerin transit geçiş hakkı gereği sözleşmenin değişmesi durumunda dahi Türk Boğazlarından geçecek hiçbir gemiden zorunlu ücret talep edilemeyecektir (7.10.2014-Sabah).

Yine, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Üyesi ve Deniz Hukuk Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr Dolunay Özbek, Kanal İstanbul inşa edilse bile, İstanbul Boğazı’ndan geçişin hukuken yasaklanamayacağına vurgu yapan Özbek, “ Montrö Sözleşmesi feshedilse de Türkiye ticari gemi geçişlerini yasaklama yetkisine sahip değil. Öte yandan Boğaz’daki riski ve trafiği azaltmak için yapılacak projede, Kanal ücretini vermek isteyen ve aslında riskli olan firmalar yine Boğaz’ı seçecek. O zaman risk azalmayacak. Ücret alınmazsa da bu projenin finansmanı nasıl sağlanacak” dedi (9.11.2014-Hürriyet).

Umarım, bu uyarılarımızı yöneticilerimiz ve danışmanları da duyar ve bir kez daha düşünürler. Aksi halde güzel İstanbul’umuzu, Trakya’mızı ve Marmara denizimizi çok kötü günler bekliyor.

Sevgi ve saygılarımla (3.4.2018)
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, DOĞAL YAŞAM, Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *