UNUTMAYIN * Arşivden gündeme * BERABER YÜRÜDÜK İKTİDARIN YOLLARINDA * Bugünün şifreleri * ABD’de ‘gölge CIA’ diye anılan özel istihbarat kurumu Stratfor : ‘Polisi ele geçirdiler’‏

Cumhuriyet 26.06.2010

ELÇİN POYRAZLAR’ın haberi

ABD’de ‘gölge CIA’ diye anılan özel istihbarat kurumu Stratfor,

AKP ve Gülen’i mercek altına aldı

‘Polisi ele geçirdiler’

‘Otuz yılda amaç gerçekleşti’ “İslam, Laiklik ve Türkiye’nin Geleceği İçin Kavga” başlıklı raporda son otuz yılda polisin, özellikle de polis istihbaratının AKP ve Fethullah Gülen hareketinin şemsiyesi altına girdiği, AKP ve Gülen hareketinin ülkenin polis istihbaratına bilfiil sahip olduğu belirtildi.

‘MİT dışa bakacak, Gülen içeriye’ Raporda AKP yanlısı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın örgütü yabancı istihbarata yönlendirmeyi ve böylece AKP ve Gülen etkisi altındaki polis istihbaratının yurtiçinde çalışması için alan yaratmayı planladığı ileri sürüldü.

ABD’deki özel istihbarat kuruluşu Stratfor’dan AKP ve Gülen raporu 

‘Polisi ele geçirdiler’

ELÇİN POYRAZLAR

WASHINGTON – ABD’deki özel istihbarat kuruluşu Stratfor’un AKP ve Fethullah Gülen hareketini mercek altına aldığı raporunda MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Türk hükümetine yakın olduğu ifade edildi.

Cumhuriyet’in, ilk bölümünü dün haberleştirdiği İslam, Laiklik ve Türkiyenin Geleceği İçin Kavga başlıklı raporda Ergenekon soruşturmasının siyasi muhalefeti ezmek için bir araç haline geldiği değerlendirmesi yer aldı. Raporun AKP ve Gülen hareketinin Türkiye’deki istihbarat, eğitim, ordu, yargı ve dış politika konularındaki eylemleri hakkındaki değerlendirmeleri şöyle:

• Son otuz yılda polis, özellikle de polis istihbaratı AKP ve Gülen hareketinin şemsiyesi altına girdi. İslamcılar şimdi laik rakiplerinin altını oymak için güçlü bir araca sahip.

• AKP ve Gülen hareketi ülkenin polis istihbaratına bilfiil sahip. Bunun yanı sıra MİT içinde de ciddi akın yapıyorlar. Milli Güvenlik Konseyi mayıs ayında Hakan Fidan’ı MİT başkanı olarak atadı. Fidan’ın hem sivil hem de askeri geçmişi ordu ve hükümet açısından tatmin edici olsa da Fidan’ın sempatileri ağırlıklı olarak AKP’den yana gözüküyor.

• Fidan MİT’in yeteneklerini yabancı istihbarat toplamaya yoğunlaştırmayı ve böylece AKP ve Gülen etkisi altındaki polis istihbaratının yurtiçinde çalışması için alan yaratmayı planlıyor. Dış ve iç istihbarat arasında belirgin bir çizgi çizerek ve MİT’in odak noktasını dışa döndürerek AKP ve Gülen hareketi dışarda Türk yayılmacı politikasını ilerletmek için istihbaratı bir dış politika aracı olarak kullanmayı ve ayrıca laiklerin MİT’i içerde casusluk amaçları için kullanmalarına engel olmayı hedefliyor.

• Türkiye’nin İslamcıları devletin güç dengesini değiştirmek için orduyla kapışmaları gerektiğini biliyorlar. Bu süreç yavaş, sessiz ve iyi tasarlanmış olacak ve sonunda ordunun uzun süreli dokunulmaz statüsü ortadan kalkacak.

• Derin devlet unsurlarının Ergenekon soruşturmasına bulaştığına kuşku yok ancak bu soruşturmanın farklı bir biçime dö-nüştüğü ve giderek siyasi muhalefeti ezmek için bir araç haline geldiğine inanmak için nedenler var.

• Gülen hareketi son otuz yılda eğitim sektöründe saldırgan bir biçimde çalıştı. Hedef Gülen geleneğine bağlı iyi eğitimli Türkleri ekonominin stratejik sektörleri, hükümet ve ordu içinde yüksek yerlere getirebilmek.

• Dışişleri Bakanlığı kaynakları Gülen okullarından giderek daha fazla mezunun bakanlıkta çalışmaya başladığını söylüyor. Dışişleri Bakanlığı’na İslamcı katılımı hızlandırmak için AKP büyükelçi olma yaşını 45’ten 35’e indirdi.

• Türkiye ayrıca Gülen hareketinin güçlü bir varlık gösterdiği ülkelerde büyükelçilik açmayı hızlandırdı.

• Laikler yüksek mahkemeler sayesinde siyasi partileri kapatma silahını elinde tutuyor. Şimdi AKP, laiklerin yargı kontrolünü ellerinden almak için tasarlanmış anayasal değişiklik paketiyle laiklerle kapışmaya hazır.

• Eğer referandum geçmezse İslamcılar ile laikler arasındaki kavganın bir sonraki aşaması 2011 seçimleri olacak. AKP Meclis’te süper çoğunluğu sahip olarak yeni bir anayasa hazırlayıp iktidarını pekiştirmeyi hesaplıyor.

This entry was posted in DEVRİM VE KARŞI DEVRİMLER, ERGENEKON - BALYOZ, FAŞİZM, Fetullah Gülen, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, İSTİHBARAT KURUMLARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *