DENİZCİLİK * OTOMATİK TANIMLAMA SİSTEMİ(Automatic Identification System)


Bahriye Enstitüsü

Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS/AIS)

Gemilerde kullanılanılan AIS (Automatic Identification System)
veya Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) hakkında kısa bir zincir

Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) veya Automatic Identification System(AIS), gemilere ait kimlik ve seyir bilgilerinin diğer gemilere ve sahil istasyonlarına otomatik olarak iletilmesini sağlar. Belirli yük ve tonaja sahip gemiler için zorunlu olmakla birlikte, askeri gemiler için isteğe bağlı olarak kullanılır.

Sistem; gemilerin adı,konumu, hangi limandan çıkıp hangi limana gittiği, tahmini varış zamanı, sürati , bayrağı, draftı gibi bilgileri  sürekli ve otomatik olarak çevre gemilere ve deniz kontrol istasyonlarına gönderir. Ticaret ve yolcu gemileri limandan çıkarken cihazın bilgilerini manuel olarak güncelleyerek aktif hale getirmekle zorunludur. OTS, denizlerdeki seyir ve gemi emniyetine ve deniz güvenliğine önemli katkı sağlamakta, ülkelerin de deniz bölgelerini ve gemileri ve gemi trafiğini takip etmesini kolaylaştırmaktadır. Özellikle gemi trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde çok yarar sağlamaktadır. Gemiler yeni nesil radar ekranlarında çevrelerinde bulunan tüm gemilerin yukarıda sayılan kimlik bilgilerini görebilirler  OTS kullanan gemiler, gerçeğe yakın zamanlı olarak internet üzerinde de kolaylıkla olarak takip edilebilmektedir. Böylece gemilerin konumları da izlenebilmektedir.

OTS Otomatik Tanımlama Sistemi

Askeri gemiler genellikle sadece çevredeki gemileri izlemektedir. Kendi konumlarını genelde göndermezler. Fakat, ABD’nin donanmasında yaşanan kazalardan sonra yaptığı gibi, yoğun trafik olan yerlerde açmaları da mümkündür [1].

Elbette her sistemin olduğu gibi OTS’ sistemin bazı dejavantajları veya açıkları vardır. Örneğin deniz haydutları internet üzerinden gemileri takip edip faaliyetlerini bu bilgiye göre ayarlayabilmektedir [2].

Notlar ve Referanslar

[1] https://news.usni.org/2017/09/19/deadly-collisions-navy-will-broadcast-warship-locations-high-traffic-areas
[2] http://www.seatrade-maritime.com/news/asia/pirates-used-ais-tracking-app-to-identify-ship-to-hijack.html

Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS/AIS)

 

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *