Arşivden gündeme * ÖZELLEŞTİRME MASALLARIYLA BİR ÜLKENİN EKONOMİSİ NASIL ÇÖKERTİLİR ? – “ÇÖPÜNE KADAR SATILAN” TEKEL

Tarih 13.04.2003 Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ;

Tekel’in özelleştirilmesinden beklenen gelir konusunda pazarlama stratejisi gereği bir rakam söylemekten kaçınan Unakıtan, rekabet konusunda ise bir problem çıkmayacağını,  Kurulu ile bir sorun yaşamadıklarını söylerken‘Babalar gibi satarız’diyordu

Bu yetmiyor zamanın başbakanı Erdoğan ise 16.10.2005 tarihinde ;

Türkiye’ye yatırımı artırmak için yerli-yabancı tüm işadamlarıyla görüştüğünü söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: ”Ülkede yatırım yapılmasını teminen dünyanın bütün girişimcileri ile her yerde görüşürüm. Bakan arkadaşlarıma her yerde görüşmelerini tavsiye ediyorum, ‘görüşün’ diyorum. Çünkü ben ülkemi adeta pazarlamakla mükellefim.

Böylece Başbakan ile Maliye bakanı elele vererek Türkiye’mizin tüm ekonomik kazanımlarını 3 kuruş beş paraya yabancılara ve yandaşlarına sattılar. Bu satışlar nedeniyle bazı siyasetçiler çok zenginleşirken Türkiye fakirleşiyor ve yabancıların işçileri tasfiye etmesi nedeniyle toplumsal yoksullaşma başlıyordu.Üretim azalıyor. tarım ve hayvancılık ise yok oluyordu.

2015 senesine gelindiğinde Türkiye bankaları dahil tüm ulusal yatırımlarını , tersanelerini  rafinerilerini ,fabrikalarını , telekomünikasyon kurumlarını , limanlarını yabancılara devretmiş , yoksullaşmış ve işssizlik çok büyümüştü.Elde avuçta birkaç kurum kalmıştı ve onlar da satılmak üzere sıralarını bekler olmuştu.

Naci Kaptan

kuramsalaktarim.blogspot.com
Metin Aydoğan

“ÇÖPÜNE KADAR SATILAN” TEKEL

… TEKEL’de ilk satış alkollü içkiler bölümünde oldu. 16 alkollü içki işletmesi, stokları ve tüm varlıklarıyla 2004 yılında 292 milyon dolara satıldı.

Alıcı firma, MEY İÇKİ adını verdiği şirketi 2 yıl sonra 810 milyon dolara, bir Amerikan şirketine sattı.

Amerikan şirketi, 2011 yılında bir İngiliz şirketine tam 2,1 milyar dolara sattı…

Devletin çok düşük bir bedelle elden çıkardığı TEKEL’in alkollü içki bölümü, birkaç yıl içinde yabancı aracılara tam 1 milyar 808 milyon dolar emeksiz kazanç sağlamıştı…

TEKEL’in; kaya ve göl tuzu üreten 8 tuzlası, 2004 yılında toplam 1 milyar 757 milyon dolara; deniz tuzu üreten 2 tuzlası 80 milyon dolara satıldı… Yabancı sigara şirketleri, Türkiye’de Türk tütünü ve sigaralarıyla yarışamıyordu.

25 Ocak 2008 günü yapılan açık eksiltmede, TEKEL Sigara’yı bir milyar 710 milyon dolar teklif veren İngiliz Brıtısh American Tobacco şirketi aldı… Bu satışla Türkiye’de sigara sanayi devlet tekeli olmaktan çıktı ve uluslararası dev bir şirketin tekeline girdi. Sigara da sağlanan büyük boyutlu gelir, yurt dışına gitmeye başladı. Fabrikalardan yoğun biçimde işçi çıkarıldı.

TEKEL’in 2001 yılında 31 124 olan çalışan sayısı, özelleştirmeden sonra 12 000 düştü… Binbir güçlükle yaratılan; altı büyük ve modern fabrika, 110 yaprak tütün işletmesi, 84 pazarlama müdürlüğü, 19 alkollü içki üreten tesis, 10 tuz işletmesi, 1 kibrit fabrikası, 1 ambalaj fabrikası, 1 viskoz fabrikası yabancıların mülkiyetine geçti… *1*

Naci Kaptan

CİBALİ TÜTÜN FABRİKASI

Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası 1884’te kuruluyor.
Aynı yıl İzmir (1884) ve birkaç sene arayla Adana (1895) ve Samsun’da (1897) ilk sigara tesisleri üretime başlıyor; 1905’te ise Bomonti’de ilk bira fabrikası kuruluyor. 1946’da ilk yerli puro üretimi, 1959’da ilk kez filtreli Samsun sigarası, bu sigaraların yanı sıra Maltepe ve Silahlı Kuvvetler sigaralarının üretimi de ilk kez Cibali’de gerçekleştirilmiş. Ayrıca elle paketlenen Gelincik, Yenice, Çamlıca, Bahar, Yeni Harman, Sipahi, Klüp, Asker ve Birinci gibi, filtresiz sigaraların üretimi de burada yapılmış. 110 yıl aralıksız işleyen fabrika, teknolojisinin eskidiği gerekçesiyle 1994’de kapatılmış.

2500-3000 kişinin çalıştığını belirtiliyor. Çalışanların %70’i ise kadın. Kadınların çoğunluğunun tahsilli bulunduğundan, özellikle Bulgar göçmeni işçilerin Tarım Okulu mezunu olduğundan söz ediliyor.

Yeşil Tire Gazetesi
Günay ÖZBEK
2011-09-27

TEKEL’İN ÖZELLEŞME MACERASI

Darphane gibi para basan Türk Telekom’dan sonra önce içki, şimdi de Tekel sigara. Yarın sıra Şeker fabrikalarını satmaya, Milli Piyangoya gelecek. IMF emrine uyarak şeker pancarı üretimi kısıtlanacak, fabrikalar kapanacak.

Bu yazımda sizlere Tekel’in özelleşme sürecini anlatacağım ;
Tekel’in özelleştirilme süreci, 1990′lı yılların ilk yarısında Akhisar Sigara Fabrikası ile Tekel’e ait iki önemli sigara markasının isim hakkının bir yabancı çokuluslu şirketle kurulacak ortaklığa devredilme girişimi ile başladı. Eylemler etkili olunca fabrikanın satışı durduruldu.

Tekel’i yok etmek için IMF’nin talimatı ile Tütün Yasası, Haziran 2001′de T.B.M.M.’nde kabul edildi. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yasayı veto etti. Ancak Sezer’in bu uyarısı dikkate alınmadı ve bir kaç ay sonra yasa kabul edildi. Böylece tütün üretimine büyük darbe vuruldu. Üretici tütün ekemez duruma geldi.

Daha sonra “Tekel’i babalar gibi satarım” diyen Kemal UNAKITAN dönemi başladı.
Devlet, rakı pazarının %76′sının sahibi Mey İçki’yi 2003’te 292 milyon dolara iş adamı Nihat Özdemir ve ortaklarına sattı. Özdemir, çok değerlenen Mey’i üç yıl sonra 950 milyon dolara Amerikan Texas Pacific Group’a sattı. Bu firma da Mey’i 2,1 milyar dolara Johnny Walker viski ve Guinnes biranın sahibi İngiliz Diageo’ya sattı. Aradaki farkı lütfen hesaplayın. Türkiye’nin nasıl zarar ettirildiğinin sadece bir örneği bu.

Tekel’in altı sigara fabrikası(Samsun, Tokat, Malatya, Adana, Maltepe, Bitlis) ise 20 dakikada 1,7 milyar dolara British American Tobacco(BAT)’ya satıldı. Bu rakam Tekel’in sadece iki sigara fabrikasının üç yılda yapacağı kâra denk düşen bir para karşılığı. Ayrıca bu fabrikaların yalnızca arsaları konut yapılmak üzere satışa çıkarılsa en az 4-5 milyar dolara satılacak mülkler. Bunun dışında satılmayan ve Tekel’in elinde kalan Yaprak Tütün İşleme fabrikalarındaki en kaliteli 25 milyon kilo tütünü(125 milyon dolar) BAT’a hediye ettiler. Oysa satış yapılırken çalışanlara Yaprak Tütün İşletmelerinin satılmayacağı sözü verilmişti. Yaprak Tütün İşletmeleri elinde tütünü ve fabrikaları kalmayınca Özelleştirme İdaresi tarafından kapatıldı.

BAT 1,7 milyar doları peşin olarak zevkle ödeyeceğini açıkladı. Aslında TEKEL zarar etmiyordu. 2007 yılı faiz ve vergi öncesi kârı 151 milyon dolardı. Tekel’e ihalede en yüksek parayı veren İngilizler, o parayı da Türk bankalarından kredi olarak aldılar. Özelleştirilen devlet mallarını satın alan yabancılar, krediyi Türk bankalarından buluyor. Açıkçası Türk’ün parasıyla Türk’ün Tekel’ini aldılar. Hemen şunu da belirtelim. Tekel’i bu kadar ucuza kapatan BAT’ın 100 kişilik ekibi bunu İstanbul’da bir gece kulübünde kutladı ve o gece 10 bin sterlin harcadı. Hiç düşündünüz mü, kimler kutlama yapar? Elbette bir zafere imza atanlar.

Yılda 110 milyar adet sigara satışı yapılan Türkiye iç pazarında TEKEL’in payı yüzde 29 idi. Tekel’in 2004 yılında Ankara’da yaptırdığı ikiz kuleler de 100 milyon dolara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine satıldı. Oysa Tekel, bu binalara 210 milyon dolar harcamıştı. Tekel, bu satıştan da 110 milyon dolar zarara sokuldu.

Memleketimiz bu şekilde adım adım satılıyor. Hem de yok pahasına. Darphane gibi para basan Türk Telekom’dan sonra önce içki, şimdi de Tekel sigara. Yarın sıra Şeker fabrikalarını satmaya, Milli Piyangoya gelecek. IMF emrine uyarak şeker pancarı üretimi kısıtlanacak, fabrikalar kapanacak, işçiler ve pancar üreticileri işsizler ordusuna katılacak. Bu kurumlar zarar etse içim yanmayacak. 3-5 yılda zaten o parayı çıkaracakken neden böyle yapılıyor, anlamak mümkün değil. Bunun bir tek açıklaması olabilir: Günü kurtarmak.

Çok büyük bir kâbus bekliyor bizi. Satacak bir şey kalmayınca ne olacak? Bu gidiş iyi değil. İnsan ürperiyor düşündükçe. Bazılarının kafasına dank edecek ama ne yazık ki çok geç olacak. *2*

 *1*  http://kuramsalaktarim.com/copune-kadar-satilan-tekel/
*2*  http://www.telekomculardernegi.org.tr/haber-2674-tekel%E2%80%99in-ozellesme-macerasi.html
This entry was posted in Ekonomi, ÖZELLEŞTİRMELER, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *