TARİHİN İÇİNDEN TRAJİK ÖYKÜLER * Güney Kore Başkanı’ndan, seks kölesi yapılmış kadınlara özür

T.C.Burhan Savaş
burhan@superonline.com
4.01.2018

İkinci Dünya Savaşı’nın , Uzak Doğu’da yaşanan Büyük İnsanlık Suçları , Türkiye’de çok az biliniyor..Uzak Doğu’da , en sekisinden yakın tarihlere kadar neler olup bittiği bilinmezse , bugün olanlara akıl , sır erdirilmez.
.
Hürriyet sayı belirtmemiş ;
Japonya Ordusu’na açtığı Genelev’e tam 200 bin genç kız toplamıştı , işgal ettiği ülkelerden. Açık ara en çoğu da KORE’den. Bunun Güney’i , Kuzey’i yok , tüm Kore’den. Ve Filipinler dahil diğer savaştığı , işgal ettiği ülkelerden de !.

Kuzey Kore , Japonya üzerinden uçuruyor balistik füzelerini bazan. Nedeni belli değil mi !. Koreler ‘’halâ’’ bu olayın travmasında. Ve Koreler’in birleşip 80 milyonluk Nükleer Bir Dev olmasını kimler istemiyor , acaba. ABD , ister mi Kaşıyacak yara elinin altındayke Japonya ister mi ; ya hesap sorarsa oluşacak Büyük Kore !!
.
Japonya , o kadar büyük düşmanlık kazanmış ki Ana kıt’a Asya ülkelerinde. Bunun yüzlerce yıl daha unutulması mümkün değil.
.
Umutlarını son ‘’konfront women’’ın ölümüne bağlamışlar ,yarım yamalak özürle idare ediyorlar 70 küsur yıldır. Kimliğini açıklamaktan utandığı için bu ‘’travma yüklü kadınların’’ hayatta olanlarının sayısı sanılandan çok fazla
.
ABD ve diğer Batılı Emperyal Ülkeler Uzakdoğu’nun geçmişten çözümsüz gele sayısız , ama en çok kangren olmuş bu yakın Tarih yarasından ‘’sinsice’’ yaralanıyorlar , Dış Politikalar’da .
.
Uzak Doğu’da Çin , Kuzey Kore’nin niçin Nükleer’i olmazsa olmaz saymaları haksız mı ?
.
Keşke bizim Turan Ülkeleri’i ( Doğu Türkistan dahil tabii ) akıllılık edip 50-60’lı yıllarda Nükleerleşebilselerdi. Özellikle Biz. Yeteri kadar Nükleercimiz , mühendisimiz de , matematikçimiz de vardı.
.
Aymaz DP , NATO’yu yeter sandı.
Daha sonra , zaten kelepçelenmiştik ABD’’ tarafından.
Yenilen yalan dolmaların hayalet olduğunu yeni anlıyor politika esnafı.
.
T.C. Burhan

***

Askerlerin bir başka kitle tecavüzüne yeltenmemesi için ilerleyen zamanlarda Japon ordusuna özel genelevler kuruldu. 

Askerlerin bir başka kitle tecavüzüne yeltenmemesi için ilerleyen zamanlarda Japon ordusuna özel genelevler kuruldu.

Savaşta esir düşen kadınlar, işgal edilen farklı bölgelerden alınıp çevredeki genelevlerde çalışmaya zorlanıyordu. Çalıştıkları yerden çıkmalarına izin verilmeyen ve yaşları 16-21 arasında değişen kadınlar, askerleri memnun edememeleri durumunda acımasızca cezalandırılıyordu. Bugün seks kölesi olarak çalıştırılan bu kadınların sayısı hakkında da Japon otoriteler dünyanın geri kalanından farklı görüşlere sahip. Tarihçi Ikuhiko Hata, bu sayının 20,000 civarında olduğunu iddia etse de, yürütülen gerçekçi çalışmalar bu sayının 400,000 civarında olduğunu gösteriyor. *1*

04 Nisan 2016

Japonya’dan, İkinci Dünya Savaşı’ndaki seks kölesi
olan kadınlardan yaşayanlara 8.3 milyon dolar

Mağduriyetlerinin hala devam ettiğini belirten kadınlar, her hafta Japonya’nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto düzenliyor

Japonya İkinci Dünya Savaşı’nda Güney Koreli kadınları ‘seks kölesi’ olarak kullandı. Mağduriyetlerinin hala devam ettiğini belirten kadınlar, her hafta Japonya’nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto düzenliyor. 60 yıl sonra özür dileyen Japonya kurbanlara 8.3 milyon dolar yardım sözü verdi.

Alıkonulan kadınlara ‘comfort women’ yani ‘konforlu kadınlar’ ya da ‘rahatlama kadınları’ deniyordu. Özellikle Çinli ve Güney Afrikalı genç kızlar kaçırılarak Japon askerlere ‘eğlence olarak’ sunuldu.

8.3 milyon dolarlık yardım fonu ödenmesi öngörülüyor
Milliyet’in Reuters’a dayandırdığı haberine göre, Japonya ve Güney Kore’nin, savaş yıllarında Japon askerleri tarafından köle olarak kullanılan kadınlar konusunda anlaşmaya vardığı ifade edildi. Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida’nın Güney Kore ziyareti sırasında varılan anlaşmada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ‘köle’ olarak kullanılan kadınlardan özür dilemesi ve 8.3 milyon dolarlık yardım fonu ödenmesi öngörüldü.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Kişida ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Japonya’nın verdiği sözleri dürüstçe yerine getirmesi halinde anlaşmanın nihai ve değiştirilemez olduğunu belirtti.

Kişida, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında konunun hassasiyetine dikkati çekerek “İkili ilişkilerin normalleşmesinin 50. yılında, ilerleme sağlayabilmek için son ana kadar elimden gelenin en iyisini yapacağım” ifadesini kullanmıştı.

Kadınlardan sadece 50’si şu anda hayatta
1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası’nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanan Güney Koreli kadınlardan sadece 50’si şu anda hayatta. Kadınlar, her hafta Japonya’nın Seul Büyükelçiliği önünde protesto düzenlemeye devam ediyor.

Eski Japonya Başbakanı Tomiçi Murayama, 1990’larda iktidarda bulunduğu dönemde İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşananlar için özür dilemişti.

Kadınlar korkudan kimliklerini açıklayamıyor
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye da Koreli kadınlardan özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi için Japon yetkililere çağrıda bulunmuştu. Japonya, 1965’te imzalanan anlaşmayla Kore’yi işgal ettiği dönemle ilgili tüm tazminat konularının çözüldüğünü belirtti.

Dünya Savaşı’nın 70. yıl dönümü yaklaşırken, hayatta kalan Çinli Zhang Xiantu, Japon askerleri evine girdiğinde henüz 15 yaşında olduğunu anlattı. İfadesine göre, evden kaçırıp ‘konfor merkezine’ götürülürken burada askerlerin ‘seks kölesi’ yapıldı.

Çinli araştırmacıların kendi ulusundan sadece sağ kalan 20 ‘konfor kadını’ bulabildiği ifade ediliyor. Güney Kore’de de aynı rakamın olduğu farz edilirken, kadınların korktukları için kimliklerini açıklayamadıkları belirtildi.

Hürriyet Haber
04.01.2018

Güney Kore Başkanı’ndan, seks kölesi yapılmış kadınlara özür

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 2. Dünya Savaşı’nda Japon askerleri tarafından istismar edilen Koreli kadınlar konusunda iki ülke arasında 2015’te varılan anlaşmadan ötürü mağdurlara özürlerini iletti.

Güney Kore Başkanından, seks kölesi yapılmış kadınlara özür
Moon, Japon askerlerinin istismar ettiği kadınların katıldığı bir toplantıda, bu konuda selefi Park Geun-hye döneminde Japonya ile varılan anlaşmadan ötürü göreve geldiğinden bu yana ilk kez özür diledi. Moon “Devlet başkanı olarak, Japonya ile, sizin görüşlerinizi dikkate almayan ve sizin onayınız alınmadan uygulamaya sokulan bir anlaşma yapıldığı için özür diliyorum.”

Sputnik’in aktardığı habere göre ​Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Park döneminde varılan mutabakatı, kurbanların ve vatandaşların izni olmadan yapılan ‘siyasi bir anlaşma’ olarak nitelendirmişti.

Moon, “Güney Kore ve Japonya arasında istismar edilen kadınlar konusunda yapılan müzakerelerin ciddi eksiklikleri olduğu teyit edildi. Talihsiz ancak göz ardı edemeyeceğimiz bir gelişme” ifadesini kullanmıştı.

Anlaşmanın, tarihi sorunlar çözülürken başvurulan yerleşik evrensel ilkelere aykırı olduğunu belirten Moon, “Devlet başkanı olarak, vatandaşlarım adına, istismar edilen kadınlar meselesinin bu anlaşmayla çözülemeyeceğini açıkça belirtiyorum” demişti.Mayıs ayında göreve gelen Moon, Güney Kore halkının anlaşmayı duygusal olarak kabul edilemez bulduğunu savunarak, konuyu yeniden tartışmaya açmıştı.

*1* https://onedio.com/haber/ii-dunya-savasi-nda-japonlarin-yaptigi-ve-okudukca-urpereceginiz-akil-almaz-iskenceler-750111
*2* http://t24.com.tr/haber/ikinci-dunya-savasinda-seks-kolesi-olarak-kullanilan-japon-kadinlara-83-milyon-dolar-yardim-yapilacak,334820

Naci Kaptan

This entry was posted in Tarih, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *