DEVLET ADAMI NASIL OLUR * İsmet İnönü’ye ait bir anı

Sözcü
UĞUR DÜNDAR

Vatan size minnettardır!..

Yıl 1973…
Aralık ayının son günleri…

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ağır hasta…Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nin ünlü kardiyoloji uzmanları Prof. Dr. Sabih Oktay, Prof. Dr. Sabahat Kaymakçalan ve Prof. Dr. Turhan Akyol, o zamanki söylemle Reisicumhur’un başında nöbette… Okuduğunuz anekdotu aktaran Prof. Dr. Siber Göksel de Baş Asistan olarak görevde.

İnönü zaman zaman gözlerini aralayıp doktorlarıyla konuşuyor. Oksijen yetmezliği nedeniyle mantık hataları yapmasına karşın ağzından çıkan sözcükler çok net biçimde anlaşılıyor.

Bir ara Prof. Sabih Akyol’u, eski Başbakanlardan (1971-72) Prof. Nihat Erim’e benzetiyor ve yaklaşmasını işaret ederek şunları söylüyor:

“Nihat, Amerika ve Rusya bizim Boğazlar konusunda uzlaştılar. Ülkemize büyük bir komplo düzenliyorlar. Sen derhal Meclis’i topla. Bana Başkomutanlık versinler. Hemen duruma müdahale edip bu komployu boşa çıkarayım!..”

Doktorlar, büyük kahramanın hayatının son nefeslerini verirken bile hücrelerine kadar vatan sevgisiyle dopdolu olduğunu gösteren bu çok anlamlı sözler karşısında ne diyeceklerini şaşırıp birbirlerine bakıyorlar. Gözlerinden süzülen yaşları gizlemeye çalışıyorlar…

Neden sonra Prof. Akyol kendisini toparlayıp “Başüstüne Sayın Reisicumhurum hemen Meclis’i göreve çağırıyorum” diyor.Bu sözleri duyan İnönü, gülümsüyor ve tekrar gözlerini kapatıyor.

İki gün sonra yani 25 Aralık günü de hayata veda ediyor.

Son nefeslerde söylenenler çok önemlidir. Kimileri acılarla dolu çocukluklarında kalan özlemlerinden söz ederler. Tıpkı Orson Welles’in muhteşem “Yurttaş Kane” filminde canlandırdığı her şeye sahip medya imparatoru “Kane” karakterinin, çocukluğunda yeterince oynamasına izin verilmeyen “Rosebud” adlı kayağını sayıklaması gibi…

Hayata mutlu veda edenler de vardır, giderilmemiş bir yığın gereksinim nedeniyle mutsuzluk içinde göçüp gidenler de…

Vatan, Büyük Önder Atatürk ve İnönü gibi, son nefeslerini verirken bile ülkelerini düşünen eşsiz kahramanlara minnettardır ve daima minnettar kalacaktır…

This entry was posted in SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *