Küçük piyanistler dünya üçüncüsü… *** Ülkemizde güzel insanlar da var * Berberden köy çocuklarına kitap projesi… “Al-Oku-Getir” * Haydi siz de destek verin

cumhuriyet.com.tr
27 Aralık 2017 Çarşamba

Küçük piyanistler dünya üçüncüsü…

Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri Tuana Keser (11) ile Sezgin Ege Kabaklı (12), Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Uluslararası Piyano Yarışması’nda, farklı ülkelerden gelen yarışmacıları geride bırakarak dünya 3’üncüsü oldu.

Viyana’da, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Piyano Yarışması’na Avusturya, Malta, Japonya, Rusya, Ukrayna, Çin, Litvanya, Azerbaycan ile Almanya’dan yarışmacılar katıldı. Finale 55 kişinin kaldığı yarışmada, konservatuvarın öğretim görevlisi Ayan Kömür’ün 2 aylık kamp süresince hazırladığı Sezin Ege Kabaklı ve Tuana Keser, Piyano Solo Kategorisi’nde 3’üncülüğü paylaştı. Öğrenciler, düzenlenen ödül töreninin ardından Mersin’e döndü.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/894062/


Ozan Çepni
cumhuriyet.com.tr
28 Aralık 2017 Perşembe

Berberden köy çocuklarına kitap projesi…
“Al-Oku-Getir”

Muğla’nın Milas ilçesinin Ören beldesinde geçimini berberlikle sağlayan Kıvanç Başkan, kışın dükkanında boş vakitlerde gerçekleştirdiği okuma faaliyetini bütün belde çocukları ile paylaşmak için harekete geçti. Kıvanç Başkan, köy çocukları okuma alışkanlığı kazanabilsin diye esnaf dükkanlarında kütüphane oluşturma projesi başlattı.

Muğla’da berberlik yapan Kıvanç Başkan, köy çocukları okuma alışkanlığı kazanabilsin diye esnaf dükkanlarında kütüphane oluşturma projesi başlattı. İkisi köy okulunda olmak üzere, bakkal, market gibi dükkanlarda toplam 16 kütüphane oluşturan Başkan, “Al-Oku-Getir” ismini verdiği proje ile çocuklara ışık oldu. Kızının okuduğu kitaplardan paylaşmaya başlayarak bütün bölge çocuklarını kitaplarla buluşturmayı amaçlayan Başkan, “Bu projeyle ben sadece kitap okuma alışkanlığı değil, çocukların yetişkinliklerinde yaratıcı bireyler olabilmelerini hedefliyorum. Projemin ilk amacı öğretmek değil düşündürebilmek. Çünkü eğitim bugünümüze değil geleceğe olan bir yatırımdır” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesinin Ören beldesinde geçimini berberlikle sağlayan Kıvanç Başkan, kışın dükkanında boş vakitlerde gerçekleştirdiği okuma faaliyetini bütün belde çocukları ile paylaşmak için harekete geçti. Kendi dükkanındaki kitapları karşısındaki esnaf lokantasının beğenmesi üzerine kitaplarını paylaşmaya başlayan Başkan, bir yılda çocuklar için 16 kütüphane kurdu. Yaklaşık 2 bin kitabı belde halkına sunan Başkan’ın tek üzüntüsü ise kitapların sadece yarısının çocuk kitabı olması oldu. 21 yıldır berberlik yapan Başkan, lokanta, kasap, market, kahvehane, köy okullarında çocukların geleceği için başlattığı “Al-Oku-Getir” projesini Cumhuriyet’e anlattı.

Yetişkinler kitaplardan çekiniyor’

Başkan, “Kış aylarında genellikle kitap okuyan bir insandım ve dükkanımda birçok kitabım vardı. Karşımdaki esnaf lokantasındaki arkadaşım ‘keşke benim de olsa’ dedi. Bende onu mutlu etmek için bir kitaplık satın aldım. Komşuma kurdum kitaplığı ve kitaplarımı da yerleştirdim. Ondan sonra köy çocuklarına ağırlık vermek istedim. Çünkü oradaki eksiklikleri gördüm. Rafların bir tanesini ilk olarak çocuklar için ayırdım. Gördüm ki yetişkinler kitaplardan çekinirken çocuklar tam tersine ilgi gösterdi. Köylere taşımak istedim kitapları” diyerek projesinin nasıl başladığını anlattı.

‘Herkes çocuğu okusun ister’

Köy çocukların kitaplara erişemediklerinden yakınan Başkan, esnaf dükkanlarında oluşturduğu kitap okuma bölümlerine ilişkin “Bugüne kadar bir köy marketinde çocukların ücretsiz bir biçimde kitap alabilecekleri bir yer gördünüz mü? Mesela ben kahvehaneye bırakıyorum, oradaki yetişkinlere ‘bu kitapları torunlarınıza, çocuklarınıza götüreceksiniz’ dedim. Kültürlü olsun olmasın her insan çocuklarının kitap okumasını ister. Onlarla başlayan bu süreçte köy çocuklarının kitap okuma alışkanlığını edinmesini hedefledik” dedi.

‘ODTÜ mezunları destek verdi’

“Al-Oku-Getir” notuyla kitaplarını çocuklarla paylaşan ve bugüne kadar 16 kütüphane oluşturan Başkan, “Projemin ciddiye alınması için noter tasdiki ile bir belge haline getirdim. Projemi birçok yere gönderdim. Yayın evlerinden yanıt alamadım. Arkadaşlarımın destekleri ile projeyi büyüttüm. ODTÜ mezunları bana destek verdiler ve çok sayıda kitap gönderdiler. Ancak gönderdikleri kitapların çoğu yetişkin kitabıydı. Ama hedefimiz köy çocukları olduğu için bu projede birçok kitabı kullanamıyoruz” diye konuştu.

‘Kitap korkusu yıkılmalı’

Kendi kitaplığı ile birlikte yaklaşık 2 bin kitabı belde insanı ile paylaşan Başkan, “Kitapların sadece yarısından azı çocuk kitabı. Ülke olarak çocuk kitabı konusunda çok duyarsızız. Çocuklar için çok kapıyı aşındırdım ama yeterince destek bulamadım” dedi. Çevre esnafının projeye ilk başlarda ‘yasaklı kitap’ korkusundan projeye mesafeli yaklaştıklarını belirten Başkan, “Şu anda bu tabuları yıktık. Köy marketi çocuk kitapları için baştan yer açmak istemese de sonrasında ‘ne kadar iyi yapmışız, artık çocuklar kitap okuyabiliyor’ dedi. Ben de çok mutlu oldum çünkü ilk olarak kitaba karşı olan tabuları, korkuyu kırmak lazım. Bizim ülkemizdeki en büyük eksikliklerden biri bu. Artık çocuklar aileleri ile berbere, markete gittiklerinde okudukları kitapları geri getirerek, yeni kitapları okumak için alabiliyorlar” diye konuşu. Kızının okuduğu her kitabı diğer çocuklara ulaştırmak için emek veren Başkan, “Bu projeyle ben sadece kitap okuma alışkanlığı değil, çocukların yetişkinliklerinde yaratıcı bireyler olabilmelerini hedefliyorum. Projemin ilk amacı öğretmek değil düşündürebilmektir. Çünkü eğitim bugünümüze değil geleceğe olan bir yatırımdır” dedi.

Adres; İsmet ınönü caddesi. ören mahallesi .
230/C (Yalı berberi) kıvanç başkan
(Muğla-Milas-Ören)

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/egitim/894625/

This entry was posted in DUYURULAR, EĞİTİM, Genel Kultur, HAYATIN İÇİNDEN, MUSIC. Bookmark the permalink.

One Response to Küçük piyanistler dünya üçüncüsü… *** Ülkemizde güzel insanlar da var * Berberden köy çocuklarına kitap projesi… “Al-Oku-Getir” * Haydi siz de destek verin

  1. Kıvanç Başkan says:

    Rica ederim. Çalışmalarıma olan İlginiz için çok teşekkür ederim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *