BİLİM – BİLİŞİM – TEKNOLOJİ DEVRİMİ * Yapay zeka Akıllı robotlar * 2030’a kadar 700 milyon çalışan işsiz kalabilir

Cumhuriyet
04 Aralık 2017 Pazartesi

2030’a kadar 700 milyon çalışan işsiz kalabilir

McKinsey, robotların ve yapay zekanın üretimde daha etkin hale gelmesi durumunda mevcut iş türlerinin değiştireceğini söyledi.

Mckinsey & Company danışmanlığında yapılan bir araştırmaya göre, özellikle gelişmiş ekonomiler hızla yeni robot teknolojilerine geçiyor. Yapay zekanın hızla yaygınlaşması ile 2030 yılına kadar 700 milyon insanın işlerinden çıkarılacağı tahmin ediliyor. Analistlerin tahminlerine göre, yaklaşık 375 milyon insan ya da tüm işçilerin %14’ü çalıştıkları işleri değiştirecek.

Üretimde otomasyon yaygın hale gelmiş olsa bile, teknolojiyi geliştirmek, enerji verimliliğinin arttırmak, iklim zorlukları ile başa çıkmak, hizmet üretmek gibi işler için insanları istihdam edebilecek birçok iş türü mevcut. Makinelerin daha akıllı hale gelmesiyle, işçilerin daha yetenekli ve üretken olması gerekiyor.

Analistler, işlerin sadece %5‘inin tamamıyla otomatik olarak yürüyebileceğini söyledi. Ancak işlerin çoğunun makineler tarafından yapılabileceğini de belirtmek gerekiyor. Mckinsey & Company, hazırladığı raporda teknolojik değişimlerdeki dalgalanmanın işsizliği uzun vadede etkilemediğini, aksine bu tür yeniliklerin diğer sektörlerde yeni iş alanları yarattığını yazdı.

Çin’de bir robot yazılı tıp sınavından ‘geçer not’ aldı
Çin’de bir robot, doktorların gerekli gördüğü yazılı tıp sınavını başarıyla tamamlayarak, yazılı bir sınavı geçen ilk makine oldu.Sputnik’te yer alan habere göre, Çin’in önde gelen yapay zeka yaratıcılarından olan iFlytek şirketi, robotun yazılı tıp sınavında 456 puan ile, istenilen minimum sonuçtan 96 puan daha fazla aldığını söyledi.

​’Doktorların yerini almayacak, yardımcı olacak’

iFlytek sözcüsü yapay zekaya sahip robotun, otomatik olarak bir hastanın bilgilerini analiz edip ilk teşhisi koyabildiğini ve ileride doktorlara tedavi konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Robotun başarısı Çin’in yapay zeka kullanımını sağlık, tüketim ve diğer endüstrilerde arttırma çabalarından biri olarak görülürken iFlytek şirketi genel müdürü Liu Qingfeng, “Robotu Mart 2018’de resmi olarak piyasaya süreceğiz. Robot, doktorların yerini alma amacı taşımıyor. Tam tersine, verimliliği arttırmak için insan-makine işbirliğinin ne kadar yararlı olabileceğini gösteriyor” dedi.

Yapılan açıklamaya göre ABD merkezli IBM şirketinin ürettiği ve kanser tedavilerinde kullanılması için geliştirilen Watson sistemli yapay zekadan farklı olarak iFlytek şirketi, yapay zekayı hem kanser tedavilerinde hem de genel hekimlik alanlarında kullanmayı hedefliyor. Yapay zekanın kullanımıyla ilgili açıklamada Çin’in kırsal kesiminde sağlık birimlerinin eksik olduğu ve robotların kullanımının birçok insana yardımcı olabileceği söylendi.

Çin’in yapay zeka alanında ileri gelen şirketlerinden biri olan iFlytek’in yapay zeka arayüz platformu, yedi yıldır yaklaşık 460.000 teknoloji geliştirme ekibine öncülük ediyor. Şirket Çarşamba günü, temel bilimler ve gelişen teknolojiyi birleştirmeyi hedefleyen bir araştırma birliği olan Çin Bilimler Akademisi’ne katıldı.

Robotlar 800 milyona yakın kişiyi işsiz bırakabilir
Robot kullanımının 2030’a kadar dünya genelinde 800 milyon kişiyi işsiz bırakabileceği açıklandı. McKinsey Global Enstitüsü tarafından 800 meslekle ilgili 46 ülkede yürütülen araştırmaya göre bu durumdan her 5 çalışandan birinin etkileneceği kaydedildi.

McKinsey Global Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmaya göre, robotların 2030’a kadar dünya genelinde 400 ila 800 milyon kişiyi işsiz bırakacağı belirtildi. Enstitü tarafından 800 meslekle ilgili 46 ülkede yürütülen araştırmada, robotların iş hayatına dahil edilmesiyle bu durumdan her beş çalışandan birinin etkileneceği kaydedildi.

Robotların tüm dünyada değil daha çok zengin ülkelerde yoğun olarak kullanılacağı düşünüldüğünde iş kaybının daha çok bu ülkelerde yaşanacağına dikkat çekilen araştırmada, Almanya ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde her üç kişiden birinin etkileneceği ifade edildi.

Araştırmaya göre, robot devriminin toplumlara hasar vermeden hayata geçirilebilmesi için devletlerin farklı iş alanlarındaki eğitimlere yatırım yapması gerekiyor.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/teknoloji/8797/
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/teknoloji/869530/
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/teknoloji/877194/

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, BİLİŞİM - İNTERNET -. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *