KÜRESEL POLİTİKALAR * EMPERYALİZM * İTTİFAKLAR *** Mecburiyetler oynak ittifakları kaldırmaz

Bülent Esinoğlu
11/23/17

Mecburiyetler oynak ittifakları kaldırmaz

Bölücülük yanlıları, liberaller, Amerikancılar anladılar ki, Türkiye’nin mecburiyetleri Türkiye’yi Avrasya’ya doğru sürüklüyor.Amerikancılıkta ve Batıcılıkta şartlanmış kafalar, yeni bir ittifak şekli yumurtladılar. Oynak İttifaklar.

Oynak ittifaktan amaçları; hem Atlantik İttifakında hem de Avrasya İttifakında birlikte devam edelim.Anti emperyalist kökten gelmeyen bazı yandaş sözcüleri de bu yalana sarılmış görünüyorlar.Oynak İttifak; hem şarap içelim, hem de ayık dolaşalım gibi bir şeydir.

Oynak İttifak, ittifaksızlıktır. Yalnızlıktır. Oynak İttifakı savunanlar, Avrasya ittifakına gitmemek için uydurulmuş bir ara istasyonda, ittifaksız bekleyelim demek istiyorlar.Güvenlik ittifakları keyfiyetten oluşmazlar. Ticaret ittifakına benzemez. Size bir yerlerden tehdit gelir. Siz o tehdidi tek başınıza karşılayamazsınız. Aynı tehdide maruz kalmış başka birimlerle birlikte güvenliğinizi sağlarsınız.

Tehdit doğrudan Atlantik İttifakından Türkiye’ye yönelmişse, hem Atlantik İttifakında kalırım, hem de Avrasya İttifakına giderim diyorsanız, ittifaksız kalırsınız. Atlantik de sizi yönetmeye devam eder. Bir gün Zarraf, öteki gün 15 Temmuz öyle şantajlarla yola devam edersiniz.

Efendim Amerika’nın kucağından kalkıp, Rusya’nın kucağına mı oturacağız diyenler var. Aslında bu sözü diyenler, kucağa oturmaya alışık olduğundan, Amerika’nın kucağından kalkınca, ille de oturacak bir kucak arıyorlar.Kendilerinin münhasıran önerdikleri bir ittifak yok. Ama ABD tehdidi de yanı başımızda duruyor.Biz istesek te istemesek de, bölgemizde yeni bloklar oluşuyor. ABD+İsrail+Suudi Arabistan+ Körfez ülkeleri+Mısır bir blok oldu.

Öte yanda; Türkiye+Rusya+İran+Irak+Suriye var.

Amerika bölge ülkelerini parçalamak için mezhep savaşlarından bir sonuç alamayacağını görünce, etnik temeldeki çatışmaları öne çıkarmak için PKK/PYD/YPG’ye silah ve lojistik destek veriyor.Amerikancılar Avrasya ittifakına çamur atmak için Rusların Kürt halkını dışlamamasını Avrasya İttifakına karşı kullanıyorlar.

Oynak ittifakçıların ikinci bir hamlesi de; Rusya ve ABD anlaştı Suriye’yi bölüşecekler!

Dün Soci’de varılan mutabakattan anlıyoruz ki; bölüşecekler söylemi ABD söylemidir.Elbette Avrasya İttifakının çözeceği ilk sorun; Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasal sosyal birliğini sağlama almaktır.Soci Mütabakatı Avrasya İttifakının perçinleme aşamalarından biridir.

Türkiye’nin toprak bütünlüğünü sağlama almada önemli bir başarıdır.

Atlantikçilerin, iktidarın geçmişte yaptığı hatalar üzerinden giderek, güvenliğimizi sağlayacak her girişimi eski hatalar üzerinde değerlendirme çabaları; Türkiye’ye Türkiye’den bakma değil, Amerika’dan bakmadır.

Avrasya İttifakı bölgenin bir gerçeğidir. Öyle de devam edeceği Soci Mutabakatıyla bir kez daha anlaşılmıştır.

23.11.2017, bulentesinoglu@gmail.com

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, BOP, BÜLENT ESİNOĞLU YAZILARI, DIŞ POLİTİKA. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *