İngiltere ve ABD’nin Batı Asya yağmalama projesi * Yağma projesinin hayata geçirilmesinde uygulanacak yol; öncelikle bir düşman belirlemek ve bu düşman üzerinden bölgeye yeni bir şekil vererek, yağmayı gerçekleştirmektir.

bulentesinoglu
bulentesinoglu@gmail.com
11.11.2017

İngiltere ve ABD’nin Batı Asya yağmalama projesi

Projenin eski adı; bildiğiniz gibi Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesiydi. Projenin yeni gerçek adı; Batı Asya Yağmalama Projesidir. Bakalım bu kez emperyalistler bu yağmanın adını ne koyacaklar?

Yağmalanacak olan Körfez ülkelerinin petrolüdür. Amerika ve İngiltere, Shale Gaz ve Kaya petrolünden istediği verimi alamayınca, daha doğrusu maliyeti kurtarmayınca, yeniden Batı Asya petrollerini yağmalama projeleri geliştiriyorlar.

Yağma projesinin hayata geçirilmesinde uygulanacak yol; öncelikle bir düşman belirlemek ve bu düşman üzerinden bölgeye yeni bir şekil vererek, yağmayı gerçekleştirmektir.

Düşman; ABD tarafından, Trump daha iktidara gelmezden önce belirlenmişti. Buna uygun adımlar da hızla atılmaya başlanmıştı. Beş artı bir Nükleer Anlaşması, ABD tarafından yok sayılarak, temel düşman İran adı zikredilerek başlatılmış oldu.

Projenin diğer uygulama araçları da ortaya çıktı. Asıl araç Suudi Arabistan olmakla birlikte, yağmanın ekonomik şekillenmesinin AROMCO üzerinden olacağı görülüyor.

ARAMCO’nun hisse senetlerinin ABD ve İngiltere borsalarında tedavüle sunulacağı ve ARAMCO ile diğer çok uluslu petrol şirketlerinin ABD denetiminde bir yapılanmaya gidileceği anlaşılmaktadır.

Çok uluslu petrol şirketlerinin Amerikan çatısı altında bir araya getirilmesi…

Bir başka ifadeyle, Rusya hariç tüm dünya petrolüne el koymak. Bunun içinde, ilk engel olarak Suudi Arabistan’daki Prensler düzenine son vermek. Sekiz bin prensi ortadan kaldırarak, bunlara ait hisseleri Amerikan Borsalarına boca etmek.

İran düşmanlığı, başka adı ile Sünni Şii çatışmasını kullanarak bölge ülkelerini bir taraftan yeniden düzenlerken, öte yandan da petrolü yağmalamak. İran’a doğrudan savaş açmaya cesareti olmayan Amerika, İran etkinliğinin var olduğu alanları istikrarsızlaştırıp, İran ve diğer ulus devletlerin elini kolunu bağlamak.

Batı Asya’da Şii nüfusun olduğu alanları sorunlu bir şekle dönüştürmek.

Türkiye’yi, Suriye’de mevcut terör örgütleri PYD/YPG/PKK ile tehdit altında tutarak, Türkiye’nin bölgede ABD projelerine müdahalesini engellememek.

Yeni yağma projesinde, Amerika’nın ayağına dolaşacak İran ve Türkiye’yi edilgenleştirmek. Amerika’nın bu yeni bölgeyi yağma projesine, bölge ülkeleri nasıl cevap verecektir? Asıl önemli soru budur.

Suudi Arabistan’ın ABD’ye teslim olması ve tam bağımlı hale gelmesi, Suudi halkını yağmadan ötürü daha da yoksullaşacağı kesindir.Geriye bölgede iki güçlü ulus devletin varlığı kalıyor. Eğer Türkiye ve İran bu yağma planına karşı gerekeni yaparlarsa, bu yağma planı gerçekleşemez.

Yağmadan asıl etkilenecek olan ise Çin devleti olacaktır. Bir yol bir kuşak projesi bu yağmadan çok etkilenecek, bölgeden Çin’e petrol satımı sorunlu hale gelecektir.

Çin petyuan ticari projesini petrodoların karşısına koymuştu. Çin içinde böyle bir yağma planı çok büyük sıkıntılar çıkaracaktır. Çünkü Suudi petrolünün en büyük alıcısı Çin’dir.

Bu kadar büyük meselenin altında Suudi Salman kalkamaz.

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, BÜLENT ESİNOĞLU YAZILARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *