Hayatın İçinden * MAVİLERDEN DENİZ ÖYKÜLERİ *** Heyy gidi koca Halikarnas Balıkçısı * Bahri Sefid Akdeniz

Bahri Sefid Akdeniz

İçimde sevgili öğretmenimin vasiyeti hep durdu…Ölümünden bir iki gün önce Mehmet H.Doğan’a yaptığı sözlü vasiyette şöyle demişti, dünya ile yaşıt olan,o koca Halikarnas Balıkcısı ;

‘Ne diyorum şimdi ben! bunca yıl kafa patlatmışım,bir şeyler koymuşum ortaya,bunları kullanacaksınız. Yani benim aklımı kullanacaksınız, başkaları da sizden öğrenecek bir şeyler…

“Bu günlerden tam 40 yıl önce bana verdiği kitabına ise ‘denizci sende senden sonrakilere anlat’ yazmıştı… Onun aydınlık insanlara bıraktığı 3 bin yıllık kültür mirasını ve Arşipel’den Ege’ye, benzerinin dahi tekrar yazılması mümkün olmayan şiirsel deniz edebiyatını ifade edebilecek tek kalem, yine onun kalemidir.. İşte bu yüzden bu köşedeki kalem yine onun kalemi olacaktır.
-Haldun Sevel-

Bahri Sefid Akdeniz

Anadolu Akdeniz kıyılarının başka denizlerde rastlanmayan kimi özelliklerinden söz edeceğiz.Bu özellikleri yabancılar bilmez.Biz de pek farkında olmayız.Yakamozlar her denizde az çok vardır.Ama ne kadar çok da olsalar Akdeniz’deki kadar değildir.

Kayıkla kıyıdan geçin,kayık bir gece donanma şenliği üzerinden kayar sanki.Denizde bir fener alayı olur.Suda havai fişekleri uçar,süzülür,patlar, dört yana renk renk pırıl pırıl yıldızlar savrulur.Bir sürü çarkıfelekler fırıl fırıl döner,maytaplar alevlenir,kıvılcımlar savrulur.Elinizi batırın suya,gövdeniz karanlıkta görünmez ama suya batırdığınız eliniz ay hamurundan olur.

Kendinizi kaldırıp denize atın,tepeden tırnağa gövdeniz ışıktandır.Yakomozlar içine gömülü bir nur parçası olursunuz.Bir dönünüz denizde,bir alev burgacı döner.Elinizi bacağınızı sallayınız,karanlık sularda samanyolları yaratırsınız.

Akdeniz suları mikroskobik yaratıklarla yüklüdür.Parmağınızı denize batırınız,su hafifçe süner ve yapışkandır.İnsan da dahil bütün canlıların en erken temsilcileri,o Akdeniz sularına denizsütü dedirten o mikroskobik yaratıklardır.

Doyuruculuk ve yaratıcılık topraklarda bilinir hep.Oysa asıl analığın timsali denizdir.Akdeniz -denizsütüyle- engin bir memedir.O denizsütü kimi gece Akdeniz’de yakılan kükürt gibi mavi mavi parlar.Ama çoğu kez elektrikli bir aklıkla yanar.Akdeniz Anadolu kıyılarında boydan boya aydınlanır.Bu aydınlanış hayatın şafağıdır.İşte bu nedenle Akdeniz’e “Bahri Sefid Akdeniz” denir.

Ölenler nur içinde yatarlar ya; nur içinde olmak için ölmek gerekmez.Her yıl Akdeniz’e gidip nur içinde yüzmeli.

Hele ay ışığı Akdenizine ne demeli? Ayın görünüşüyle beraber,Anadolu bir peri masalına döner.Denizden ay ışığı akıta akıta ay ışığından bir gövde olarak çıkarsınız…

Halikarnas Balıkçısı

Cevat Şakir Karaağaç

http://www.denizlerden.com/index.cfm?action=authors&page=author&no=25&icerik=23

This entry was posted in DENİZ VE DENİZCİLİK, EDEBİYAT - ANI - ÖYKÜ - ŞİİR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *