EĞİTİM VE KALKINMIŞLIK *** İşte herkes için başucu rehberi niteliğinde değerli 9 prensip olarak özetlenmiş bir rehber.

DOC-20170303-WA00321

Değerli Dostlar,

İşte herkes için başucu rehberi niteliğinde
değerli 9 prensip olarak özetlenmiş bir rehber.

Bu konunun siyasi herhangi bir görüşle hiç ilgisi olamaz. Bunu okurken, her hangi bir siyasetçiyi veya siyasetini düşünmeyelim isterseniz. Kendi özümüze bakalım öncelikle. Ve diyelim ki; biz Türk Milleti olarak hiç bir ülkenin yapamadığı/yapmadığı çok kanlı bir mücadele sonunda bağımsız ve saygın bir ülke ve millet olmuştuk. sonunda ne olduysa, nasıl olduysa, topraklarımızın altında da, üstünde de 250 milyon nüfusu besleyebilecek varlıklarımız olduğu halde, bu varlıklardan bizler değil, daha çok başkaları faydalanır duruma geldik!

Örnek mi? İşte birkaç örnek;

* Her şeyden önce, dört mevsimimiz ve 9 ay parlayan güneşimiz var, rüzgarımız var. Ama, bunu elektrik enerjisine dönüştürmeyi düşünmemişiz, enerjide dışa bağımlıyız! 1986’da Çerinobil nükleer santralı patladıktan sonra, Avrupa ülkeleri yeni nükleer santral kurmadıkları gibi, mevcut santrallarını da yok etmeyi planlamışlar (İsveç, 2020’ye kadar sıfırlayacaktı nükleer santrallarını).

* Sınırımızın hemen güneyindeki komşu ülkelerde petrol var, ama nedense bizim tarafta yok!? Üstelik, ülkemizde petrol arama vs yasasını ABD Petrol tröstlerinin avukatı hazırlamış ve…

* Uzay araçlarının en önemli yakıtı olan BOR madeninin %70’i ülkemizde ama yabancılar alıyor.

* Dünya fındığının en önemli bölümü TR’de üretiliyor ama, fiyatı Hamburg’da belirleniyor!

* Üreten köylülerimize yeterli destek olmadığı için, ürünleri masrafı karşılamadığı için, üstelik de, ekmemeleri-üretmemeleri için Dünya Bankası “mazot-gübre desteği” dedikleri bir para veriyor hasat yılında! İşte bu vd sebeplerden dolayı artık üretmiyor ve şehirlere göç etmiş durumdalar!  Gıda maddelerini bile ithal ediyoruz! Oysa, o ithallere ödenen dövizin yarısı kendi üreticimize verilse, tarlalar boş kalmayacak, TR’yi ve Avrupayı besler durumda olabileceğiz ama yok!

Hollanda’nın yüz ölçümü 541.543 km2. Bizim Konya ilimizin alanı kadar. Ama, Avrupa’yı ve ülkemiz dahil çok ülkeyi besliyor. Teknolojide de ilerde.  Hollanda’da asgari ücret : 1.500 EU/ay, Et fiyatı : 10 EU/kg. 1.500/10 = 150 kg et/bir ayda.

Türkiye’de asgari Ücret : 1.500 TL/ay, Et fiyatı : 50 TL/kg, 1.500/50 = 30 kg et/bir ayda.

Ben, Hollanda’dan bazı örnekler verdim, diğer Avrupa ülkelerinde de durum pek farklı değil. Asgari ücret ve ortalama et fiyatını bizimki ile kıyaslamak için verdim. Her şey buna benziyor.

Netice olarak, EKteki gerçekleri unutmamak ve gereğini yapabilmek için, eğitim sisteminde bunlar iyice kafalara yerleştirilmeli ve uygulanmalı ki, biz de muhtaçlığımızı azaltalım, ileri gidelim diyorum. İleri giden ülkeler demek ki bu EKteki prensipleri uygulamışlar ve uyguluyorlar ki ileri gitmişler ve biz ve bizim gibi ülkeler onlara muhtaç durumdayız. işte durumlarımız meydanda!

Saygılarımla.
Duran Aydoğmuş
08.08.2017

This entry was posted in Bilim ve Teknoloji, EĞİTİM, Ekonomi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *