YABANCI BASIN * Küresel oyunlar * Trump zorda… Eski FBI Başkanı: Mutlak sadakat istedi

cumhuriyet.com.tr
08 Haziran 2017 Perşembe

Bunlarla da ilgilenebilirsiniz

Trump zorda… Eski FBI Başkanı: Mutlak sadakat istedi

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiasını soruştururken görevden alınan eski FBI Başkanı Comey, İstihbarat Komisyonu’na ifade verdi. Trump’ın, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in Rusya ile ilişkilerine dair soruşturmanın kapatılmasını istediğini söyleyen Comey, Rusya’nın siber saldırısından da kuşkusu olmadığını belirtti.

ABD başkanlık seçimine Rus müdahalesi ve Donald Trump’ın ekibinin Rusya ile ilişkilerine dair iddialar hakkında soruşturma yürütürken Trump tarafından kovulan eski FBI Başkanı James Comey merakla beklenen ifadesini verdi. Dün Senato İstihbarat Komisyonu’nun karşısına çıkan Comey, Trump’ın kendisinden mutlak sadakat ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Rusya ile ilişkilerine dair soruşturmanın kapatılmasını istediğini söyledi.

Bharara da katıldı

Tarihi olaya tanık olmak için yüzlerce kişinin akın ettiği Senato’da Rıza Sarraf davasına bakarken Trump tarafından başsavcılıktan alınan Preet Bharara için de yer ayrıldı. Beyaz Saray’daki danışmanlarının TV’den ifadeyi izleyip Twitter’dan yorum yapmasını engelleyecek şekilde Trump’ı oyalamaya çalıştığı haber ajanslarına yansıdı. Trump karşıtları, eski FBI Başkanı’nın ifadesini, “ABD Başkanı’nın adaleti engellemekten azledilmesi gerektiğinin kanıtı” şeklinde yorumladı.

Trump’ı alenen yalancılıkla suçlayan Comey, Trump yönetiminin kendisini ve FBI’ı kasten karaladığını, söylediklerinin ise apaçık yalan olduğunu dile getirdi. Trump ile sohbetlerini rahatsız edici bulduğunu, Trump’a güvenmediğinden hepsinin yazılı kaydını tuttuğunu belirten Comey, soruşturmanın başına bağımsız savcı ya da darışman atanması için bu notlarını sızdırdığını duyurdu.

Rusya’nın 2015 yazından itibaren ABD’deki kampanya ve seçime seçimine siber saldırılarla müdahale ettiğinden şüphesi bulunmadığını, ama Kasım 2016’da atılan hiçbir oyun değiştirilmediğinden emin olduğunu söyleyen Comey, Trump’ın Rusya ile ilgili büyük soruşturmanın durdurulmasını talep etmediğini, ama kendisini bu soruşturma yüzünden görevden aldığına emin olduğunu, yine de adaleti engellemeye çalışıp çalışmadığı yorumu yapmanın kendisine düşmediğini sözlerine ekledi. 6 Ocak’ta ilk karşılaşda Trump’ı kişisel bir konu (Rusya’da fahişelerle görüntülendiği iddiaları) hakkında uyardığını söyleyen Comey, “FBI’ın karşı istihbarat topladığı şüphesine kapılmaması için Trump’ı soruşturmadıkları güvencesini verdiğini” belirtti.

‘Hamilik kurma çabası’

27 Ocak’ta başbaşa yemekte Trump’ın ısrarla “FBI Başkanı olarak kalmak istiyor musun” diye sorarak üzerinde “hamilik” kurmaya çalıştığını, FBI’ın bağımsız statüsü düşünüldüğünde büyük kaygıya kapıldığını anlattı. Siyaseten taraf tutamayacağını söylediğinde Trump’ın “Sadakata ihtiyacım var, sadakat bekliyorum” dediğini aktararak “Bunu izleyen tuhaf sessizlikte kıpırdamadım, konuşmadım… Bir noktada FBI ve Adalet Bakanlığı’nın Beyaz Saray’dan bağımsız olmasının neden önemli olduğunu kendisine açıkladım” dedi.

Yemeğin sonunda yine “Sadakat istiyorum” diye tutturan Trump’a “Benden her zaman dürüstlük göreceksiniz” yanıtını verince “İstediğim bu, dürüst sadakat” karşılığını aldığını söyledi. Kendisinin de zorlamayıp “Benden bunu göreceksiniz” dediğini belirten Comey, 14 Şubat’ta Trump’ın istifa etmiş Flynn hakkında “Ruslarla konuşarak yanlış bir şey yapmadı. Umarım onu rahat bırakırsın” dediğini belirtti. Comey, bu talebi FBI liderliğiyle görüştüğünü, çok endişelendiklerini ve soruşturmanın ilerlemesi konusunda hemfikir kaldıklarını kaydetti.

Comey’e tehdit

Üç saatlik ifadenin ardından Trump taraftarlarına “Kuşatma altındayız ama savaşa savaşa kazanacağız” dedi. Avukatı Marc Kasowitz de Trump’ın sadakat ve Flynn hakkında konuşmadığını belirtti. Avukat Comey’i yasadışı sızıntıcılıktan yargılatmakla tehdit etti.

This entry was posted in İSTİHBARAT KURUMLARI, YABANCI BASIN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *