Turistik ABD gezisinde fiyasko

sozcu.com.tr

Emin Çölaşan / 11 Haziran 2016

Turistik ABD gezisinde fiyasko

Sevgili okuyucularım, Tayyip‘in ABD’ye yapacağı gezide neler olacağını ve sonuçlarını çarşamba ve perşembe günkü yazılarımda anlatmaya çalışmıştım. Çarşamba günkü “Ne işi var Muhammet Ali’nin cenazesinde” başlıklı yazımda şöyle demiştim:

“…Çaylar nasıl olsa şirketten, bütün harcamalar devlet kesesinden. Bir söylentiye göre orada konuşma yapacakmış. Bir başka söylentiye göre konuşma yapmasına izin verilmemiş. Hele bir de konuşturmazlarsa, eyvah!”
Nitekim konuşturmadılar, eyvah!.. Olacakları üç gün öncesinden görmüşüm.

Perşembe günkü “Ve yine turistik ABD seferi” başlıklı yazımdan:
“Rahmetli ile bir tanışıklığı yok. Muhammet Ali, onun adını bile bilmiyordu. O halde Recep Tayyip niçin gitti?  Çünkü cenaze törenini dünya televizyonları canlı yayınlayacak. O bir dünya lideri ya, orada boy göstermesi gerekiyor! Kendisinin katılmadığı bir cenaze töreninde bütün dünyanın eksiklik hissedeceğini biliyor!  Altında devlet malı, yatak odalı, salonlu mutfaklı en büyük uçak. Yanında korumalar, danışmanlar… Otel ve yiyecek paraları, uçağın masrafları, yakıt bedeli vesaire derken maliyeti epey yüksek bir iş ama sorun değil!

Burada kalıp şehit cenazelerine katılsa dünya medyasında yer bulması mümkün değil. Ama Muhammet Ali’nin cenaze namazı kılınırken en önde yer kapıp boy göstermek, bütün dünyaya ‘İşte dünya lideri olarak ben de buradayım’ demek kendi açısından çok daha akılcı!
Sözün özü, bizim dünya liderimiz işini bilen adam.”

Evet, iki gün üst üste özetle bunları yazmıştım ama bazı konularda eksik bilgi sahibi olduğumu dün anladım.Bu turistik geziye kalabalık kafilesiyle birlikte Eminanım, damadı olan Enerji Bakanı Berat Albayrak, onun küçük oğlu Ahmet Albayrak ve Diyanet’in başındaki Mehmet Görmez vesaireyi de götürmüş.Devletin ve milletin parasıyla aile boyu ABD gezisi! İki günlüğüne gidiyorsun, küçük torunun ne işi var cenaze töreninde? Yoksa onu dünyaca ünlü oyuncak parkı Disneyland‘e mi götürdüler?

Havaalanında kendisini bir tek ABD’li yetkili karşılamadı.Namaza katılanları gördük! Salonda çoğu siyahi olmak üzere bilemediniz üç bin kişi, çoğu yabancı turist.
Bizimkinden başka dünya ülkelerinden gelmiş olan bir tek Müslüman veya değil devlet ve hükümet adamı yok. Namazda şov yapacaktı, ilgi görmedi. Kameralar onu çekmedi. Görüntülerini izleyemedik.Salonda tabutun olduğu sahneye Tayyip’i çıkarmadılar. Tabutu taşıyacaktı, taşıtmadılar. Tabutun üzerine güya Kabe’den örtü parçası getirmiş, örtmesine izin verilmedi.
Mehmet Görmez’e orada Kuran okutacakmış, yine engel olundu. Bir söylentiye göre kendisi sahnede tabutun başında Kuran okumak istemiş ama ona da izin verilmemiş. Tabutun çevresinde ne idüğü belirsiz tipler… Muhammet’in boks organizatörleri, ABD’de din ticaretinden para kazanan bir takım siyahi Müslümanlar, turistler falan!

Tayyip bu olanlara çok bozuldu, sinir sistemi gerildi. Doğrusu bu kadarını beklemiyordu!.. Zaten görüntüleri izleyince gördük, suratından düşen bin parça.Sen cenaze töreni bahanesiyle devletin uçağına aile boyu bin, taaa oralara git, kimse yanına gelmesin, ilgi görme, isteklerin reddedilsin…Sonra programı yarıda kesip apar topar dön!.. Hiç yakışmadı böyle bir dünya devine!..Olacak şey değildir!

Oysa Türkiye’de olsa televizyonlar bütün gün canlı yayın yapardı.ABD’de gördüğü ilgisizlik nedeniyle çok bozuldu, hayal kırıklığına uğradı…Ve Muhammet Ali töreninin ikinci gününe katılmaktan vazgeçip Türkiye’ye erken dönüş yapmak zorunda kaldı.

Bir ülkenin cumhurbaşkanı yabancı bir ülkeye turistik amaçla bile gidecekse, önce bu işin ciddi bir protokol araştırması yapılır.Kendisini hava alanında, gittiği ülkenin hangi yetkilileri karşılayacak? Katılacağı törende kimler olacak? Nerede nasıl ve kaç dakika konuşma yapacak?..

Bu gibi soruların yanıtı önceden belirlenir ve cumhurbaşkanı ondan sonra yola çıkarılır.
Bizimki ise maşallah uçağına atladığı gibi bodoslama gitti oralara, yüzüne bakan olmadı…Ve çok bozuldu, yol dahil üç günlük gezisini bir buçuk günde bitirip dönmek zorunda kaldı. Şimdi belki diyecektir ki “Eksik söyleme kardeşim, Ahıska Türkleri ile bir araya geldim ve erkek erkeğe iftar sofrasına oturduk!..”Yani bu bile herhalde Türkiye Cumhuriyeti açısından büyük kazançtır, Allah kabul etsin!

Tayyip’in karısı, damadı, torunu ve kafilesiyle birlikte yaptığı bu ABD gezisi tam bir fiyaskodur. Çok büyük bir devlet skandalı yaşandı, Türkiye Cumhuriyeti küçük düşürüldü.Şimdi muhalefete kendi elleriyle muhteşem bir koz vermiş oldu…Hem de altın tepsi içerisinde!

Bu gezinin hesabı Tayyip’ten mutlaka sorulmalıdır. Toplam kaç kişi gittiler?
Muhammet Ali’nin cenaze töreninde karısının, Enerji Bakanı olan damadının ve torununun ne işi vardı?  Bu gezinin maliyeti Türk Milleti’ne kaç milyon dolar olmuştur? Türkiye Cumhuriyeti’nin onun kişiliğinde ve onun hataları yüzünden böylesine küçük düşürülmesinin sorumlusu kimlerdir?
Niçin erken dönmek zorunda kalmıştır?Bunların hesabını verecek mi, yoksa yine gizli mi tutulacak? Şimdi sıra muhalefet partilerinde…
Buyursunlar sorsunlar!

Yazarın Diğer Yazıları

This entry was posted in EMİN ÇÖLAŞAN, YABANCI BASIN, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *