TSK’ya ASRIN KUMPASI BALYOZ * Balyoz’un kilit ismi Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan nerede yargılanacak * Zamanın Kara Kuvvetleri Komutanı Akar’dan Binbaşıya Kumpas torpili

Müyesser Yıldız

Balyoz’un kilit ismi nerede yargılanacak

Askeri Yargıtay, Mehmet Baransu’nun bavulundan çıkan “belgeler” hakkında bilirkişilik yapan ve “Bu belgeler gerçekse, bu bir darbe planıdır” şeklindeki raporuyla Balyoz davasının seyrini değiştiren Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan’ın sivil mahkemede yargılanmasına karar verdi. Bu gelişmeden sonra halen İngiltere’de görevli olan ve bu arada Kurmay Albaylığa terfi eden Erdoğan’ın yurda dönüp dönmeyeceği merak edilmeye başlandı.

Balyoz sanıklarının tam 6 yıldır “gerçeğe aykırı bilirkişlik yaptığı” iddiasıyla yargılanmasını istediği Ahmet Erdoğan’la ilgili süreç, Askeri Yargıtay’ın önceki gün verdiği kararla  tamamlandı.

Önce bu 6 yıllık süreci hatırlatalım:  

– Dönemin 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Albay Bülent Münger, Baransu’nun getirdiği “belgeleri”, “gerçek olduğu varsayımından” hareketle incelemesi için Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan’ı görevlendirdi. Erdoğan da, “Bu belgeler gerçekse, bu bir darbe planıdır” şeklinde rapor verince, Balyoz tutuklamaları başladı.

– Balyoz sanıkları yaklaşık 6 yıl önce Üsküdar Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, konunun askeri yargıyı ilgilendirdiğini belirterek, suç duyurusunu 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi. Savcılık da 19 Ağustos 2013’te, “Sanığın hazırladığı bilirkişi mütalaası, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapmak suçunun hiçbir unsurunu taşımadığından kovuşturmaya yer yok” dedi.

– Şikayetçiler bu defa Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne itirazda bulundu.  Mahkeme Aralık 2013’te oy birliğiyle “kovuşturmaya yer yok” kararını kaldırıp, dosyayı 3’üncü Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığına gönderdi. Savcılık Ocak 2014’te Erdoğan hakkında iddianame hazırlayıp, kamu davası açılmasını istedi. 3’üncü Kolordu Komutanlığı Askerî Mahkemesi de bu iddianameyi kabul etti. Tam bu sırada devreye giren dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “kamu yararına bozma” talebinde bulundu, yani “dava açılmasına” karşı çıktı.

– Balyoz kurbanları buna da itiraz edip, Askeri Yargıtay’dan Bakan Yılmaz’ın talebinin reddini istedi. Yargıtay 2. Dairesi Haziran 2014’te Bakanın talebini reddedip, Erdoğan hakkında açılan davayı onayladı.

– Sonuçta, daha önce “kovuşturmaya yer yok” denilen dava İstanbul 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görüldü ve 18 Aralık 2014’te, “gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma suçunun askeri değil, adliyeye karşı işlenen suçlar kapsamında olduğu” belirtilip, “görevsizlik” kararı verildi. Ancak bu kararla birlikte, “Sanığın müsnet suçtan yargılanması” için dosya yetkili ve görevli İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesi kararlaştırıldı.

Sonrasında Ahmet Erdoğan’ın avukatı, “Bu konu askeri bir konudur. Davanın 3. Kolordu Askeri Mahkemesi’nde görülmesi gerekir” diyerek, itirazda bulundu. Yani yargılamanın sivil mahkemede yapılmaması istendi.

İşte bu uzun sürece önceki gün nokta kondu ve Askeri Yargıtay, 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin kararına uyarak, Erdoğan’ın Anadolu 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanması yönünde görüş bildirdi.

Erdoğan’ın yargılanmasına hangi tarihte başlanacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Bu arada yine Balyoz sanıklarının dönemin Askeri Savcısı Bülent Münger aleyhine açtığı davada Askeri Yargıtay 4. Dairesi’nin verdiği “beraat” kararı da Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nca usülden bozulmuş ve Münger’in yeniden yargılanması kararlaştırılmıştı. 24 Haziran’da görülecek olan Münger davasının yeniden görülmesinin yanısıra Ahmet Erdoğan hakkında yargılama kararı verilmesi, Balyoz kurbanlarını sevindirdi.

Müyesser Yıldız / Odatv.com

***

OLAYIN PERDE ARKASI AYDINLIK GAZETESİNDE

 Binbaşıya Kumpas torpili

Aydınlık Gazetesi
22 Nisan 2014

binbasikumpas

Balyoz’da komutanların tutuklanmasına yol açan bilirkişi raporunu hazırlayan Binbaşı Erdoğan, İngiltere’de görevlendirildi. Askeri kaynaklara göre bu tam anlamıyla ‘ödül’

Balyoz davasından tutuklu komutanlar, içeride olmalarına yol açan “bilirkişi” raporunu veren Binbaşı Ahmet Erdoğan’a ve onu bu göreve atayan Orgeneral Hulusi Akar’a dikkat çekti. Aydınlık’ın ulaştığı konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler, yandaş medyanın “Ahmet Erdoğan, verdiği rapordan dolayı sürüldü” haberlerini yalanlıyor. Çünkü askeri kaynaklar İngiltere görevini sürgün değil “Ödül” anlamına geldiğini vurguluyor.

Tecrübesiz ve yoğun

Mamak’ta tutuklu Albay Mustafa Önsel, Kaynak Yayınları’ndan çıkan “Silivri’de Firavun Töreni” adlı kitabında şu bilgileri aktarıyor: “Ahmet Binbaşı, 2010 yılında, 3. Kolordo Komutanı Hulusi Akar’ın icra subayıydı. Bu anlamda işi en yoğun olanlardan ve komutanın evrak yönünden eli ayağıydı. Ama ne hikmetse Hulusi Paşa, bilirkişi görevi için onu askeri savcılığa gönderdi. Bu görevlendirme hiç normal değildi.

“O Kolordu’da iş yükü daha hafif ve çok daha deneyimli birçok albay, hatta general varken, Harp Akademisi’nden yeni mezun olmuş, ayrıca kara pilot olduğu için kıtaya uzak birinin, böylesine hassas bir davada bilirkişi olarak görevlendirilmesi çok manidardır.”

Hulusi Akar’ın tavrı

“Yargıtay’ın Balyoz hükümünü onamasından bir hafta sonra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Mamak’a geldi. Kendisiyle ikisi general, ikisi albay dört kişi görüştü. Balyoz kararları konuşulurken Hulusi Paşa birden konuyu Ahmet Erdoğan’a getirir ve onu savunmaya geçer; ‘Bakın, o benim gözümde çok iyi bir subaydır. Takdir ettiğim bir personeldir’ deyiverir.

“Ahmet Binbaşı’nın ‘Verdiği rapordan dolayı sürüldü’ vb. haberlerin de tamamı yandaş medyaca uydurulmuştur. Söz konusu subay, şu anda yurtdışında seçkin bir göreve gönderilmiştir. İngiltere’ye, hem de 3 yıllığına daimi göreve gönderilerek ödüllendirilmiştir.

Cemaat sızıntısı

“Onu tanıyanlardan elde ettiğim bilgileri de aktarayım. Tokat’ta imam hatip lisesi orta bölümünün ikinci sınıfından ayrılarak normal ortaokula kayıt yaptırmış. Devre arkadaşlarından dinlediklerim, değişikliğin çok masum olmadığını gösteriyor. “1986 yılıdır. O yıl, 450 kişi sınavı kazanarak, Kuleli Askeri Lisesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Okul devam ederken Türkçe sorularının Cemaat tarafından sızdırıldığı tespit edilir. O seneki Türkçe soruları, önceki senelere göre çok zor olmasına rağmen yaklaşık 300 öğrenci, soruların tamamını doğru cevaplamıştır.

“Okul idaresi olayı büyütmek istemez. Neye göre tespit edildiği belli olmayan 10 kişinin okulla ilişiği kesilir. Diğerleri ise okula devam eder. Türkçe sorularının tamamını cevaplayanlar arasında, anlatanlara göre Ahmet Erdoğan da vardır. Belki de Türkçesi çok iyidir, bilemem. Ben sadece mevcut durumu ve iddia edilen hususları ortaya koyuyorum.”

YAŞ sürecinde yaşananlar

Tutuklu Tümamiral Semih Çetin de “Nerede Kalmıştık? Kumpas Açığa Çıktı” adlı yeni kitabında, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Orgeneral Akar, Balyoz sürecini çok iyi biliyordu. Kolordu’daki görevinden ayrılmadan önce Hasdal’a yaptığı son ziyarette, öncelikli görevinin Balyoz davası olacağını söylemişti. 2012 Yüksek Askeri Şûra Toplantısı öncesinde tutuklu Korgeneral Korkut Özarslan’a, bekleme süresini dolduran tutuklu amiral ve generallerin görev sürelerinin uzatılacağı mesajını vermişti. Ancak bu durumda olanlar aynı Şûra’da emekli edilmişti.

Hazırladığı bilirkişi raporu nedeniyle suç duyurusunda bulunduğumuz Binbaşı Erdoğan’la ilgili askeri soruşturma ise bir türlü sonuçlanmıyordu. Her yıl yurtdışı daimi görevlerine atanacak subaylar, Genelkurmay 2. Başkanı’nın başkanlık ettiği heyet tarafından seçiliyordu. Her açıdan emsallerine göre daha başarılı subayların seçilebildiği bu görevlerden birisine, bu yıl tanıdık bir isim seçilmişti: Binbaşı Ahmet Erdoğan.

Önder Öztürk

This entry was posted in ERGENEKON - BALYOZ, Fetullah Gülen, HUKUK-YARGI-ADALET, TSK, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *