Panama! Panama! Selam söyleyin Büyük Ustama! * Türkiye’de kazanılan servetlerle Panama’da “offshore hesapları” açtıran dönem zengini diğer işadamlarının şirketlerini ve isimlerini buraya yazmaya sayfalar yetmez. Türkiye bağlantılı 684 ismin, 101 şirketin, 21 aracının Panama’ya kaçırılmış parası bulundu.

sozcu.com.tr
Necati Doğru
12.05.2016

Panama! Panama! Selam söyleyin Büyük Ustama!

Ustalık dönemi olgun, tatlı, dolgun, doyurucu meyvelerini bu kez Panama’dan verdi. “John Doe sızdırma belgelerinde” yer alan bilgilere göre, Tayyip Erdoğan’ın ustalık dönemi zenginleri Türkiye’ye; “Panama! Panama! Selam söyleyin Büyük Ustama…(!)” mektubu gönderdiler.

İmzalar:

İşadamı Remzi Gür.
Ustalık dönemi zengini.
(Ustanın oğluna burs verdi.)

İşadamı Mehmet Cengiz.
Ustalık dönemi ihale avcısı.
(Ustanın partisine güç verdi.)

İşadamı Ahmet Çalık.
Ustalık dönemi havuzcusu.
(Ustanın damadına iş verdi.)

Türkiye’de kazanılan servetlerle Panama’da “offshore hesapları” açtıran dönem zengini diğer işadamlarının şirketlerini ve isimlerini buraya yazmaya sayfalar yetmez. Türkiye bağlantılı 684 ismin, 101 şirketin, 21 aracının Panama’ya kaçırılmış parası bulundu.

Bir başka mektup da var.
İmzalar:
Menderes dönemi zenginleri.
Özal dönemi zenginleri.
Demirel dönemi zenginleri.

Onlar da mektubun sonuna; “Panama! Panama! Bir tas su dökün rahmetli babalarımızın mezar toprağına!” diye yazmışlar.Büyük Usta Erdoğan dönemi zenginleri de rahmetli babalar; Menderes, Özal, Demirel dönemi varlıklıları da hep devlet koruması, desteği, teşvikleri, ucuz işçi emeği sömürüsü, kamudan özele transfer kolaylıkları ile büyüdüler, serpildiler fakat çoğu Türkiye’ye güvenmediler.

Türkiye’de kazanılan para:
İsviçre’de bankalarda.
İngiliz Virjinya adalarında.
Bahamalar, Seyşeller.
Monaco, Maldivler.
Panama hesaplarında.

“Fırsat avcısı olarak” tutuldu. Türkiye’den gitmiş paralar, krizli dönemleri beklediler. Ülke döviz krizine girince yüksek faiz kapma fırsatı buldukları için sanki yabancıların fonlarıymış gibi Türkiye’ye “sıcak para” olarak geri döndü, vurgunu yaptı, “cari açığımızı kapattılar, döviz krizimizi atlatmaya yardımcı oldular” diye övgü alıp, geri kaçtılar. Yeni bir kriz beklemeye başladılar.

Ustalık dönemi!
Fırsatçı parayı patlattı.

2002’den sonra Türkiye’de iktidar partisi desteği ile zenginleşip yurtdışında “vurgun günü için gömü parası” götürenlerin sayısının hızla arttığı son Panama belgelerinde isim isim, şirket şirket ortaya çıktı.

Bu günleri de gördük.
Panama…!
Panama…!
Selam olsun Ustama!

2006 yılı olmuştu.
Büyük Usta Başbakandı.

Hazine’den, Merkez Bankası’ndan, MASAK’tan, SPK’dan bilgiler aynı yönde akmış; Türkiye’den Panama’ya, Bahama’ya, Maldivler’e, Monaco’ya, Virjinya ile Seyşeller’e para akışı olduğu uyarısı yapılmıştı. SPK eski Başkanı Doğan Cansızlar’ın verdiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu adım attı, Kurumlar Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak “gömü merkezlerine” Türkiye’de kazanılıp kaçırılan parayı caydırmak, ülkede tutabilmek için “gönderilen tutarın yüzde 30’unun vergi olarak kesilmesi” kararı çıktı.Çıktı ama uygulanmadı.Çünkü “hangi ülkenin vergi cenneti olarak adlandırılması gereken listeyi” Bakanlar Kurulu yayınlamadı.

Bir yıl değil.
İki yıl değil.
Beş yıl değil.
On yıl doldu.

Büyük Usta, Cumhurbaşkanı oldu. Liste hâlâ yayınlanmadı.
Panama’ya kaçırılan paranın hızı her yıl yükseldi, yükseliyor.
Çoğaldı, çoğalıyor.

Panama!
Panama!
Selam olsun!
Büyük Ustama!

This entry was posted in NECATİ DOĞRU YAZILARI, YOLSUZLUKLAR, YOZLAŞMA - AHLAKSIZLIK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *