PANAMA WIKILEAKS * PANAMA BELGELERİ * Kara para aklamak – vergi kaçırmak * Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile AKP Sözcüsü eski bakan Ömer Çelik de listede * Türkiye’den önemli isimler ve tam liste * Panama belgelerinde Suudi Kral’dan İsrail Başbakanı’na 80 milyon dolar

[Haber görseli]

abcgazetesi.com

08.05.2016

Ömer Çelik’in ismi de ‘kaçakçılar’ listesinde!

Panama Belgeleri sızıntısında çok sayıda iş adamı ve şirketin yanında siyasilerin de isimleri yer alıyor. Bunlardan birisi Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ken bir diğeri de AKP Sözcüsü Ömer Çelik.

Panama belgelerinin, 200 binden fazla hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Belgeler arasında Türkiye’den 101 şirketin 684 kişi ve 21 aracının isimleri de bulunuyor.

Dünya bilgi çağının en büyük sızıntısı Nisan ayının başında yaşanmıştı. 2.6 terabayt büyüklüğünde 11.5 milyon belge yayınlandı. Kayıtlar ise 214 bin şirket, 128 politikacı, 12 dünya liderinin gizli hesap ve şirketleriyle bağlantılı. Belgelerin 40 yıllık bir arşivi kapsadığı belirtiliyordu.

Panama belgeleri bazı zenginlerin offshore hesaplarını kullanarak vergi sorumluluklarından kaçındığını göstermişti. Belgeler Panama merkezli avukatlık şirketi Mossack Fonseca’dan kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırılmıştı.

Bu gece ise yayınlanan belgelerin ikinci kısmı açıklandı. 200 binden fazla hesabın ayrıntılarının açıklanan ikinci bölümde aktarıldığı belirtilirken, açıklanan hesaplar arasında Türkiye’den de şirketler yer alıyor.

omer.png

Türkiye’den çok sayıda ‘saygın’ isimin de yer aldığı vergi kaçakçıları listesinde dikkat çeken siyasi figürler de var. Bunlardan birisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak. Albayrak’ın ismi Ahmet Davutoğlu’ndan boşalacak Başkabakanlık koltuğu için de geçiyordu. Bir diğer isim ise AKP Sözcüsü Ömer Çelik. Çelik’in ismi de ulurlararası vergi kaçakçıları sızıntısının Türkiye ayağında yer alıyor.

DAMADIN YÖNETİCİLİK YAPTIĞI ÇALIK HOLDİNG DE LİSTEDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, başbakan adayları arasında adı geçen damadı ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın uzun yıllar yöneticilik yaptığı Çalık Holding de Panama belgelerinde yer aldı.

Çalık Holding‘e önce Halk Bankası kredisiyle Sabah grubu satın aldırılmıştı. Sabah ve ATV zarar edince sattırılmış ve Çalık Holding’in sahibi olduğu Aktifbank’a “Passolig” kıyağı çekilmişti.

TÜRKİYE’DEN PANAMA BELGELERİNDE YER ALAN İSİMLERİN TÜM LİSTESİNİ GÖRMEK İÇİN LİNKİ TIKLAYINIZ ;

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/530530/Panama_belgeleri…_iste_Turkiye_den_onemli_isimler_ve_tam_liste.html

cumhuriyet.com.tr

09.05.2016

Panama belgeleri… Suudi Kral’dan İsrail Başbakanı’na 80 milyon dolar

Panama belgeleri dünya gündemini sarsmaya devam ediyor. Suudi Arabistan ile İsrail pek de saklama gereği duymadıkları gizli ittifaklarını her geçen gün derinleştirirken, Suudi Kral Salman’ın İsrail Başbakanı Benyamin (Bibi) Netanyahu’nun seçim kampanyasını finanse ettiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da stratejik ortağı haline gelen Salman’ın, Bibi’nin seçim kampanyası için geçen yıl 80 milyon dolar verdiği ortaya çıktı. Dünya çapında onlarca liderin de karıştığı yolsuzluk, vergi kaçırma ve kara para aklamayle ilgili Panama Belgeleri’ni kaynak gösteren İsrail İşçi Partisi Genel Başkanı ve milletvekili Isaac Herzog, Suudi Kralı Salman bin Abdülaziz’in Netanyahu’nun seçim kampanyasını finans ettiğini duyurdu.

300 ekonomistten dünya liderlerine Panama Belgeleri mektubu

Virgin Adaları üzerinden 11 milyon dosyalık Panama Belgeleri’ne göre Salman, Mart 2015’te hem Suriye hem İspanya vatandaşı olan Muhammed Eyad Kayali aracılığıyla Netanyahu’ya 80 milyon dolar ulaştırmış. Para, İsrail liderine ulaştırılmak üzere İsrailli milyarder Teddy Saggi’nin Britanya’ya bağlı Virgin Adaları’ndaki bir şirketinin hesabına yatırılmış.

GEÇEN AY DA BİRÇOK İSİM AÇIKLANMIŞTI

Geçen ay açıklanan belgelerde belgelerde, İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putkin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, ünlü aktör Jackie Chan ve İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın isimleri geçmişti.

TÜRKİYE’DEN 101 ŞİRKET YER ALIYOR

Panama belgelerinin ikinci dalgasında Türkiye’den 101 şirketin yer aldığı hesaplar da ilk kez dünya kamuoyuna açıklandı.

 

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, Ekonomi, KAPİTALİZM - LİBERALİZM, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *