Ürdünleaks * Ürdün Kralı Abdullah’tan çarpıcı Türkiye iddiası! “AVRUPA’YA TERÖRİST GÖNDERMEK, TÜRKİYE’NİN POLİTİKASININ BİR PARÇASI”

Sözcü
Mart 26, 2016

Ürdün Kralı Abdullah’tan çarpıcı Türkiye iddiası!

Ürdün Kralı Abdullah’ın, ABD’li senatörlerle yaptığı toplantının tutanaklarında çarpıcı ifadeler: “Avrupa’ya IŞİD’çileri Türkiye gönderiyor”

ABD’li senatörlerle yapılan ve tutanağa alınan görüşmelerde çarpıcı ifadeler yer aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ürdün ziyareti öncesi basına sızan tutanaklarda Türkiye ile ilgili birçok suçlama bulunuyor. Buna göre Ürdün hükümeti Türkiye’yi, Suriye’de dini bir rejim kurmak için çalışmakla suçluyor.

Ali GÜLEN/FRANKFURT

Geçtiğimiz haftalarda, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ürdün’e resmi ziyaret gerçekleştirmişti. (Fotoğraflar: Reuters)

Ürdün Kralı Abdullah’ın, 11 Ocak’ta Washington’da bir grup Amerikalı politikacı ile yaptığı toplantıda, “Türkiye’nin, teröristleri Avrupa’ya gönderdiği ve IŞİD terörünü desteklediği” yönündeki suçlamalarıyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkıyor. WikiLeaks’e atıf yapılarak “ÜrdünLeaks” denilen skandal görüşmenin tutanaklarında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye ile ilgili çarpıcı iddialar göze çarpıyor. Önümüzdeki hafta sonu Başbakan Davutoğlu’nun yapacağı Ürdün ziyareti öncesi patlak veren bu belgelerin, ziyarette gündeme gelmesi bekleniyor.

ÜRDÜN KRALI, İDDİALARI ABD’Lİ SENATÖRLERLE PAYLAŞTI

Ürdün Kralı Abdullah’ın, “Türkiye Avrupa’ya terörist gönderiyor ve bütün bunlar Erdoğan’ın politikasının bir parçası” şeklindeki ifadeleri, ABD’li senatörler John McCain, Bob Corker, Mitch McConell ve Harry Ried ile yaptığı görüşmede dile getirdiği, bunların da protokole alındığı açıklandı. Olayı ilk duyuran İngiliz Middle East Eye (MEE) isimli yayın kuruluşunun ardından, konuyla ilgili geniş bilgilere yer veren Alman Deutsche Wirtschafts Nachrichten haber sitesi, bu sözlerin bir protokole alındığını bildirdi.

Genel Yayın Yönetmeni David Hearst imzasını taşıyan haberde, “MEE profesyonel gazetecilik ilkeleriyle çalışan güvenilir bir kaynaktır” ifadeleri yer alıyor. David Hears aynı zamanda The Guardian gazetesinin dış politika uzmanı olarak görev yapıyor.

“AVRUPA’YA TERÖRİST GÖNDERMEK, TÜRKİYE’NİN POLİTİKASININ BİR PARÇASI”

Gazete, o görüşmeden Kral Abdullah’ın şu sözlerini aktardı:

“Göçmen krizi ve bu göçmenlerin arasında teröristlerin olması bir tesadüf değil. Avrupa’ya gönderilen teröristler, Türkiye’nin politikasının bir parçası. Türkiye olanları kınasa da, diğer taraftan istediğini yapıyor. Türkiye’nin IŞİD’e petrol ihracatı ile yardım ettiği de kesin.”

Türkiye’nin Suriye’de ‘inanç temelli’ bir çözüm peşinde olduğunu savunduğu belirtilen Kral Abdullah’ın, tutanaklarda yer alan diğer ifadeleri ise şu şekilde:

“TÜRKİYE, AFRİKA ÜLKELERİNDEKİ İSLAMCI GRUPLARI DA DESTEKLİYOR”

“Ürdün, böyle bir çözümün içinde yer almayacak. IŞİD’e karşı özellikle Güney Suriye’de taktiksel çözümler geliştirebiliyoruz ancak stratejik olarak bunu başaramıyoruz. Çünkü Türkiye bu alanda yanımızda değil. Türkiye, sadece Suriye’deki değil, Libya ve Somali’deki islamcı grupları da destekliyor. Türkiye’de radikalleştiriliyorlar.”

Kral Abdullah ABD’li senatörlerlerden, “Neden Somali’deki savaşçıları eğitiyorsunuz?” diye Türkiye’ye sormalarını istedi.

“ERDOĞAN’DAN ÖNCE ABD BALKAN ÜLKERİYLE GÖRÜŞMELİ”

Kral Abdullah ayrıca, Kosova ve Arnavutluk Başbakanlarının Erdoğan ile görüşmeden önce ABD ile görüşmelerini önerdi.

Ürdün Kralı Abdullah’ın konuşmasını çok kısa bir süreliğine kesen Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh,”Türkiye, göçmenleri Avrupa’ya ancak Kuzey Suriye’de bir koridor açma imkanı kalmadığı zaman göndermeye başladı. Buna dikkat edin” diyor.

DAVUTOĞLU’NUN ZİYARETİ ÖNCESİ KRİZ

Bu görüşmelerin ayrıntılarının basına sızdırılması da ilginç bir tarihe denk geliyor. Zira Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu hafta sonu Ürdün’e ziyaret yapması planlanıyor. “ÜrdünLeaks” adı verilen bu haberlerin ardından bu küçük Ortadoğu ülkesinin, Türkiye’ye karşı elini güçlendireceği yorumları yapılıyor.

Gazetenin haberinde tutunaklardaki bilgilerin yanı sıra, Brüksel’deki son terörist saldırısına ve bu saldırganın Türkiye’den sınır dışı yoluyla da olsa gönderilmiş olmasına dikkat çekiliyor.

http://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/urdun-krali-abdullahtan-sarsici-turkiye-iddiasi-1154712/

This entry was posted in DIŞ POLİTİKA, FAŞİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ, RADİKAL İSLAM, Wiki-Leaks - Bilgi sızmaları. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *