NATO’dan beklenen Türkiye açıklaması geldi

Sözcü
Kasım 24, 2015

NATO’dan beklenen Türkiye açıklaması geldi

Tükiye’nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan NATO, “Türkiye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz, Rusya’nın hedefi IŞİD’i yok etmek olmalı” dedi.

Türkiye’nin talebiyle TSİ ile 18.00′de başlayan toplantıya, NATO Genel Sekreteri ile üye ülkelerin büyükelçileri katıldı.

DAVUTOĞLU, NATO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri ile bir görüşme yaptı. Görüşmede, NATO Genel Sekreteri’nin Türkiye’nin güvenliğine dair NATO bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdiği bildirildi

Brüksel’deki toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,“Türkiye’den konuya ilişkin değerlendirmeler aldık. Elimizde olan bilgi Türkiye’nin açıklamalarının doğru olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

“RUSYA’NIN HEDEFİ IŞİD OLMALI”

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin açıklaması bizdeki bilgilerle uyumlu. Tansiyonun düşürülmesi gerekiyor ciddi bir durum söz konusu. Tansiyonun düşürülmesine katkı yapmalıyız. Rusya’nın hedefi IŞİD’i yok etmek olmalı. Gördüğümüz Rusya’nın operasyonlarının çoğu IŞİD’in var olmadığı yerlere yöneldiği. IŞİD’in olduğu yerde yoğunlaştırmalıyız. IŞİD bizim ortak düşmanımızdır.” diye sözlerine ekledi.

Brüksel’deki toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO’dan daha önce ‘Gelişmeleri takip edeceğiz’ açıklaması geldi. Eğer tansiyon yükselirse Rusya ile Türkiye arasında ne yapacaksınız?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Tansiyonun düşürülmesi gerekiyor. Ciddi bir durum söz konusu. Hepimiz ihtiyatlı olmalıyız ve Ankara ile Moskova arasında temas kurulmasını destekliyoruz. Temas kuruldu, bu olumlu bir gelişme. Böyle olayların tekrar yaşanmaması için riskleri nasıl indirebiliriz onları düşünüyoruz. Bu ciddi bir durum. Bu yeni güvenlik ortamına hepimiz ayak uydurmalıyız. Daha çok şeffaflığa odaklanmamız gerekir. IŞİD ortak düşmanımız olmalı. Bütün çabalarımızı IŞİD’le mücadeleye vermeliyiz. Rusya’nın hedefi de IŞİD’i yok etmek olmalı. Gördüğümüz şey Rusya’nın operasyonlarının çoğunun IŞİD’in var olmadığı yerlere yönelmiş durumda.”

Brüksel’deki toplantıya, NATO Genel Sekreteri ile üye ülkelerin büyükelçileri katıldı. Ankara, Rus savaş uçaklarının geçen ay Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle NATO’dan acil toplantı talebinde bulunmuştu.

NATO o dönemki ihlalleri kınayarak, “böylesi sorumsuz davranışların aşırı derecede tehlikeli olduğu” konusunda Rusya’yı uyarmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO, müttefik ülkeleri herhangi bir tehdide karşı savunmaya hazır. Türkiye de bu ülkelerden biridir” demişti.

NATO’dan gün içinde yapılan açıklamada, “NATO durumu yakından takip ediyor. Türk yetkililerle irtibat halindeyiz” ifadesi kullanılmıştı. Olay sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla Dışişleri Bakanlığınca NATO, BM ve ilgili ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacağı kaydedilmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ekim ayında bir Rus uçağının Türk hava sahasını ihlali hakkında, “NATO, müttefik ülkeleri herhangi bir tehdide karşı savunmaya hazır. Türkiye de bu ülkelerden biridir” demişti.

This entry was posted in EMPERYALİZM, FAŞİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ, Politika ve Gundem, RADİKAL İSLAM, TERÖR, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *