BALYOZ KUMPASI İLMEK İLMEK ÇÖZÜLÜYOR – Sıra ordu içindeki köstebeklere geldi *** Baransu’ya belge sızdıran kişinin Kurmay Albay T. P. olduğu iddia edildi. * ARŞİV SANDIĞINDAN ; Defteri saklayan yüzbaşı Köşk’te * Erdoğan’ın en yakınındaki asker artık kumpas şüphelisi

ANKARA-SÖZCÜ
Kasım 21, 2015

Balyoz’da çok kritik şüpheli!

Balyoz davasında şok bir gelişme yaşanıyor. İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’ndan Baransu’ya belge sızdıran kişinin Kurmay Albay T. P. olduğu iddia edildi.

İstanbul 1. Ordu Komutanlığı’ndan belgeleri çıkaran kişinin, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Muhafız Alay Komutanı olan, Kurmay Albay T. P. olduğu iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Albay T. P., plan semineri sırasında Yüzbaşı rütbesiyle 1. Ordu Plan Subayıydı.

Albay’ın belgeleri Taraf Gazetesine ve Mehmet Baransu’ya verdiği iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan Gazeteci Tuncay Opçin ile telefon görüşmeleri saptandı ve banka hesapları da incelenmeye başlandı. Albay Balyoz davasında tanık olarak dinlenmişti. Davanın sanıklarından emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri de Albay T.P’den şüphelendiğini açıklamıştı.

‘’PARDON’’ DEDİLER

‘’Darbe ya­pa­cak­la­r” di­ye tutuklanan ve yar­gı­la­nan 364 sa­nık­lı Balyoz Da­va­sın­da, 237 ko­mu­ta­n ağır hapis cezalarına mah­kum edildi. Bazıları 4 yıla kadar varan sürelerle ha­pis yat­tık­tan son­ra “Par­do­n, cemaat bizi kandırmış, bu dava kumpasmış’’ denilerek tahliye edildi.

“Bal­yo­z” da­va­sı­nın yar­gı­la­ma­sı­nın ya­pıl­dı­ğı İs­tan­bul 10. Ağır Ce­za Mah­ke­me­sinde, sanıklardan dönemin 1. Ordu Harekat Başkanı Tuğ­ge­ne­ral Sü­ha Tan­ye­ri­’nin bloknotu da konu oldu. Bu bloknotta Tanyeri’nin aldığı notlar vardı ve notlarda ‘’Darbe planına’’ ilişkin hiçbir bilgi bulunmuyordu. Bloknotun, plan semineri sonrası Tanyeri tarafından 1. Ordu Plan Subayı Yüzbaşı T.P’ye teslim edildiği belirlendi. Tanyeri ‘’Darbe planının notlarını aldığı’’ gerekçesiyle sanık, seminerin plan subayı T.P ise tanık oldu. T.P daha sonra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Albay rütbesi ile Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı oldu.

‘’BEN ALMADIM’’

Albay T.P, Süha Tanyeri’nin ‘’Ondan şüpheleniyorum’’ ifadeleri medyaya yansıdıktan sonra avukatı aracılığıyla bir açıklama yaparak ‘’Müvekkil, seminer sırasında Yüzbaşı rütbesinde plan subayıdır. Bloknot müvekkile verilmemiştir. Müvekkilin seminer koordinatörlüğü gibi bir sıfat ve görevi bulunmamaktadır. Seminer Koordinatörü Ordu Kurmay Başkanı, rütbesi ise Tümgeneraldir. Müvekkilimi askeri karargahtan evrak çıkarma ile suçlamanın basın ve ifade özgürlüğü ile de bir ilgisi olmadığı gibi, bu konudaki ifade, yorumundan öte müvekkile suç isnadı ve iftira niteliğindedir’’ demişti.

Milliyet
ESRA ALUS İstanbul
04.02.2015

Defteri saklayan yüzbaşı Köşk’te

Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından yeniden yargılaması yapılan “Balyoz Planı” davasında, eski 1. Ordu Harekat Başkanı Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’ye adli emanetten getirilen defterin kendisine ait olduğunu kabul etti ama “Proje subayının defteri nerede sakladığını bilmiyorum. İsmi Tanju Poshor’du” dedi. Poshor, halen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı olarak görev yapıyor

Aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun çiçek’in de bulunduğu 236 sanıklı davanın dördüncü oturumu dün Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda yapıldı. Mahkeme başkanı Özlem Karaçam, eski 1. Ordu Harekat Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’ne, adli emanetten getirilen ve el yazılarının olduğu defterin kendisine ait olup olmadığını sordu. Tanyeri ise, “Defter Harekât Başkanlığı’nda not almak için kullandığım defterdir” cevabını verdi. Tanyeri, “Seminerde bu deftere not aldım. Sonuç raporunu hazırlaması için proje subayına verdim ama defterin geri döndüğünü hatırlamıyorum. Proje subayının nerede sakladığını bilmiyorum, ismi Tanju Poshor idi. O tarihte kendisi kurmay yüzbaşıydı” diye konuştu.

Seçilme hakkını istedi
Emekli Kurmay Albay Hanefi Yıldırım ise, dava nedeniyle seçme ve seçilme hakkından mahrum olduğunu söyledi. Mahkeme, 5 No’lu hard DİSK üzerinde tespit edilen parmak izinin otomatik parmak izi teşhis sisteminde (AFİS) yeniden karşılaştırılmasına da karar verdi. Duruşma istenen evrakların mahkemeye gelmesinin beklenmesi için ertelendi.

16 askerin fikir sahibi
Eski 1. Ordu Harekât Başkanı Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin defterini teslim ettiğini açıkladığı dönemin proje subayı Tanju Poshor, Balyoz Davası başladıktan kısa süre sonra Abdullah Gül’ün yaveri olarak atandı. Halen Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı olan Poshor’un Cumhurbaşkanlığı’nda 16 Türk devletini temsil eden askerlerin kıyafetleriyle karşılama yapılması fikrinin sahibi olduğu öne sürülmüştü.  Balyoz davasında 2012 yılında “tanık” sıfatıyla ifade veren Poshor, 1. Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen seminerin hazırlanmasında yüzbaşı rütbesi ile plan subayı olarak görev aldığını belirtmiş, seminerde gerçek kişi ve AKP’nin isminin geçmediğini söylemişti.


Odatv.com
20.11.2015

Erdoğan’ın en yakınındaki asker artık kumpas şüphelisi

Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada, Cumhurbaşkanlığı eski Muhafız Alay Komutanı emekli Albay Muhammet Tanju Poshor şüpheliler arasına girdi.

Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada, Cumhurbaşkanlığı eski Muhafız Alay Komutanı emekli Albay Muhammet Tanju Poshor şüpheliler arasına girdi. Albay Tanju Poshor, davaya konu olan 1. Ordu Komutanlığı’ndaki seminerin koordinatörü olarak görev yaptı. Tanju Poshor, Balyoz Davası’na dahil edilmemiş sadece ‘tanık’ olarak dinlenmişti.

Aljazeera’den Selahattin Günday’ın haberine göre;  İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma her geçen gün daha da derinleşiyor. Askeri İstihbarat ile koordineli çalışan soruşturma savcılığı, Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Semineri’ne katılan ancak hakkında soruşturma açılmayan isimleri mercek altına aldı. Bu çalışma kapsamında o dönemin askerlerinin HTS kayıtları incelendi. Bu incelemelerde bir isim öne çıktı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 1. Ordu Komutanlığı döneminde 1. Ordu Plan Subayı olarak görev yapan Tanju Poshor’un HTS kayıtları incelendi.

Balyoz davasına konu olan seminerin düzenlendiği dönemde seminer koordinatörü olarak görev yapan ve kurmay yüzbaşı olan Tanju Poshor’un HTS kayıtları incelemesinde, şu an yurtdışında olan Cemaatçi yazar Tuncay Opçin ile telefon trafiği tespit edildi. Bu tespitin ardından savcılık Tuncay Opçin hakkında yakalama kararı çıkarttı. Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, Balyoz belgelerini haber yapan Mehmet Baransu’ya bu belgeler Tuncay Opçin tarafından verildi. Mehmet Baransu soruşturma kapsamında tek tutuklu şüpheli.

Seminer kayıtlarını ve askeri planları ordu komutanlığı dışına çıkardığından şüphelenilen emekli albay Tanju Poshor hakkındaki incelemeler devam ediyor. Tanju Poshor’un o dönemdeki görev süresince hangi evraka, hangi birimlere ve hangi odalara ulaşma yetkileri olduğu tespit ediliyor. Banka hesapları da incelemeye alındı.

GÜL DÖNEMİNDE CUMHURBAŞKANLIĞI ALAY KOMUTANI OLDU

Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Komutanlığı’ndaki seminerde koordinatör olarak görev yapan Tanju Poshor’un kariyer yükselişi de devam etti. 1. Ordu Komutanlığı’ndaki görevinin ardından farklı birliklerde görev yapan Tanju Poshor en son Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı’nda görev yaptı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde bu görevi yürüten Tanju Poshor, Temmuz 2015 tarihinde bu görevini devretti.

DAVADA TANIK OLARAK DİNLENİLDİ

Kumpas soruşturmasında şüpheli olan Tanju Poshor’un adı Balyoz davasında da gündeme gelmişti. Tanju Poshor de dava kapsamında tanık olarak dinlenildi.

Plan semineri hazırlık aşamasında görev yaptığını belirten Tanju Poshor, “Seminer icrasında salonda bulundum ve sonuç raporunu yazdım” dedi. Tanju Poshor, seminerde Balyoz, Suga, Çarşaf, Oraj, Sakal,Tırpan, Testere gibi eylem planlarının da görüşülmediğini ifade etmişti.

EMEKLİ TUĞGENERAL: TANJU POSHOR’DAN BUGÜN ŞÜPHELENİYORUM

Davanın sanıklarından emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, dava dosyasında yer alan ve kendisine ait bir bloknot defteri ile ilgili, “Bu defter benim seminerde not tuttuğum bloknottur. Bu yazılar da bana aittir. Bu bloknotu ben saklamam. Seminer sonunda seminer koordinatörü olan kurmay yüzbaşı Tanju Poshor’a teslim ettim. Yüzbaşı Tanju Poshor, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı oldu ve halen de kurmay albay olarak bu görevi sürdürüyor. Davaya hiç bulaştırılmadı, sadece tanık olarak dinlenildi. İlginçtir, hükümete karşı darbe planlanıyor, ‘Darbe planının koordinatörü’ olan subay ise muhafız alay komutanı oluyor. İster istemez Gül ve Tanju Poshor arasında kendimce bir bağlantı kuruyorum. İster istemez Tanju Poshor ile evrakın çıkarılışı hakkında bağlantı kuruyorum. Muhafız Alay Komutanı oluncaya kadar şüphelenmediğim proje subayımdan bugün şüpheleniyorum” demişti.

BALYOZ DAVASI BERAAT İLE SONUÇLANDI

Balyoz davası, 1. Ordu Komutanlığı’nda emekli orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki bir grup askerin hükümeti devirmek için darbe planı yaptığı iddiasıyla açıldı. Taraf gazetesinde Balyoz haberlerinin yayımlanmasının ardından 2010 yılında emekli ve muvazzaf askerlerden oluşan 365 kişiye dava açıldı. 36 kişinin de beraat ettiği davada diğer sanıklar da 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay da mahkemenin verdiği kararları büyük oranda onayladı.

Ancak sanıklar yargılama esnasında Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu ve hak ihlâli olduğunu savundu. Yüksek Mahkeme, sanıkların haklarının ihlâl edildiğini tespit etti. Bu karar üzerine sanıklar hakkında yeniden yargılama kararı verildi. Yeniden yargılanan sanıklar beraat etti.

Odatv.com

 

This entry was posted in ERGENEKON - BALYOZ, Fetullah Gülen, HUKUK-YARGI-ADALET, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *