ZEYNEP ORAL *** ‘Haaaaayır!’‏

Cumhuriyet 05.09.2010

ESİNTİLER

ZEYNEP ORAL

  

‘Haaaaayır!’

Sevgili okurlar, bize dayatılan, hiç ama hiç hak etmediğimiz bu gerilim, bu kavga, bu yalan dolan, bu aldatmaca ortamından bunaldığınızın farkındayım! Ama dayanın, az kaldı. Diktatörlüğün, faşizmin her türüne, hem militarist hem sivil olanına Hayırdemek için önümüzde bir fırsat var!

Önümüzdeki referandumda bin kezHaaayırdiye haykırmak için sayısız nedenim var. İşte bunlardan kimileri. (Önem sırasına göre değil, dilimin ucundaki sıralamaya göre en kısasından yazıyorum. Boşlukları siz dolduracaksınız!)

***

Üçte birlik oy oranıyla, parlamentoda üçte ikilik bir çoğunluğu ele geçiren partinin, kimseyle uzlaşmaya çalışmadan, toplumsal mutabakatı yok sayarak dayatmasına Hayır!

***

Yargıyı ele geçirme, yargıyı iktidarın gücünü arttırmak için kullanmaya; yargıyı siyasete alet etmeye Hayır!

***

12 Eylül’le hesaplaşacağız yalanına, Evren’e kucak açanların, otuz yıldır hesap sormayanların bugün 12 Eylül tüccarlığına kalkışmalarına Hayır!

***

Bu 12 Eylül bezirgânlığı sırasında hem o günlerde hem 30 yıldır acı çeken, işkence gören devrimciler, solcular adına ahkâm kesenlerden duyduğum utanç adına Haaaaaaaayır!

(Ertuğrul Günay 30 yıl önce babasının cenazesine gidemedi diye ağlayan Başbakan, yedi ay önce Prof. Haberal’ın babasının cenazesine gidememesine acep niye ağlamadı??? Oha yani!)

***

AKP, bu referandumu, halkın özgürce seçim yapmasından çıkarıp, bir adamın kendi iktidarını güçlendirme vesilesine dönüştürdüğü için Hayır!

***

Ülkede psikolojik terör estirdikleri için Hayır!

***

Önerdikleri değişiklikler demokrasiye aykırı olan seçim barajını kaldırmadığı için; dokunulmazlığı kaldırmadığı için Hayır!

***

Demokrasiye aykırı olarak kamu emekçilerine grev hakkı vermediği için Hayır!

***

Demokrasiye aykırı ayırımcılığı daha da içselleştirdiği için, çok uzun yıllardır bu ülkede sürdürülen kadın mücadelesini yok saydığı için, elde edilmiş kazanımları bile gerilettiği için Hayııııııır! Daha geçen ay Erdoğanın kendi seçtiği kadın kuruluşlarıyla yaptığı toplantıyı düşünün! (İnternete girip Hülya Gülbahar ve Handan Koçun bu konudaki ayrıntılı yazılarını okuyun!)

***

Demokrasi lafını ağızlardan düşürmeyenlerin antidemokratik eylemlerinden çıldırmak üzere olduğumuzdan Haaaaaaaaayır!

(12 Eylül zorbalığına ağlayan Başbakan’ın karikatürünü taşıyan veGençlik hayır diyoryazılı tişörtünü giyen genci polis gözaltına alıyor! Yine Oha yani!)

***

Bitaraf olan bertaraf olurdiyerek korku imparatorluğu yaratana Hayır!

Sanayi Bakanı’nın Evet oyu vermeyecekler, bana gelmesin!tehditlerine Hayır!

Evet oyu versinler diye yalnız yoksullara değil, varlıklı kesime de yaptıkları baskıya Hayır!

Başbakan koltuğuna oturttuğu çocuğa Sen başbakansın, istediğini asarsın kesersindiye örnek olan; sekiz yıldır tek başına iktidarda olduğu halde, bunu yeterli görmeyip, ayağındaki prangadan söz eden; her fırsatta bölücülüğü, ayrımcılığı kışkırtan Başbakan’a Hayır!

***

Tek tek maddelerin oylanamayacağı, toptan evet ya da hayır denilecek değişiklik önerisiyle, yeri göğü Evetlerle donatıp, hiç ama hiç adil olmayan bir yarışa ülkeyi kenetledikleri için; iftar yemekleri, verdikleri sadaka ile dini her zamankinden daha çok siyasete alet ettikleri için; Muhafazakâr demokratlıktan” “İslami demokrasiyeson sürat ilerledikleri için Hayır!

***

Bu milleti aptal yerine koydukları için ve aptal yerine konmayı reddettiğim için Hayır! Bin kez Hayır!

www.zeyneporal.com

 

This entry was posted in Yazarlar and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *