KURBAN KESMEK VAZGEÇME VE FEDA EYLEMİDİR

KURBAN KESMEK bir VAZGEÇME, FEDA EYLEMİDİR

Kuran’a göre, ALLAH’IN Hz. İbrahim’den KURBAN ibadeti istemesinin SEBEBİ, ona bir HAYVANI ÖLDÜRTMEK ve/veya FAKİR FUKARAYA ET YEDİRMEK istemesi DEĞİLDİR.

KURBAN kelimesi Arapça “KURB” kökünden gelir. “YAKINLAŞMAK” anlamını taşır. Hz. İbrahim’in oğlunu Kurban etmeye kalkışmasından da anlaşılacağı gibi, kurban kesmek bir insanın çok SEVDİĞİ, bağlandığı bir ŞEYİ Allah’a yakınlaşmak, TANRIYI MEMNUN ETMEK İÇİN FEDA ETME, ondan VAZGEÇMESİDİR.

Peki, sevgisinin sınırı olmayan ALLAH, yarattığı insanların KENDİSİNE OLAN SEVGİLERİNİN İSPATI İÇİN bir HAYVANI boğazını keserek ÖLDÜRMELERİNİ ŞART KOŞAR MI?

Bir başka deyişle, KURBAN KESMEK İSLAMIN beş ŞARTINDAN biri MİDİR, FARZ MIDIR?

Cevap KESİNLİKLE HAYIR’DIR.

Abdurrezzak el Musannef, hadis kitaplarından ‘El Musannef’ adlı eserinde şöyle yazar:

“Hz. EBU BEKİR ve Hz. ÖMER ile sahabeden EBU MENUT EL ENSARİ, mali DURUMLARI çok MÜSAİT olduğu halde, kurban bayramlarında KURBAN KESMEZLERDİ! “Biz de kesersek herkes KURBAN KESMEYİ FARZ (ŞART) ZANNEDER” diye!”

Konuya netlik kazandırmak için KURAN’IN (37) SAFFAT SURESİNİN 101-107 AYETLERİNİ birlikte OKUYALIM;

101- Biz de ona uysal bir oğul müjdeledik.

102- Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, “YAVRUM, ben rüyamda SENİ BOĞAZLADIĞIMI GÖRDÜM. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın” dedi.

103,104- Nihayet her ikisi de (Allah’ın emrine) boyun eğip, İBRAHİM de onu (boğazlamak için) YÜZ ÜSTÜ YERE YATIRINCA ona, şöyle seslendik: “Ey İbrahim!”

105- “GÖRDÜĞÜN RÜYANIN HÜKMÜNÜ YERİNE GETİRDİN. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız.”

106- “Şüphesiz Bu apaçık bir İMTİHANDIR.”

107- BİZ, (İbrahim’e) büyük bir KURBANLIK VEREREK ONU (oğlunu) KURTARDIK.

Görüleceği üzere KURAN’A göre, ALLAH’IN ilk Peygamber Hz. İbrahim’den KURBAN ibadeti istemesinin SEBEBİ, ona bir HAYVANI ÖLDÜRTMEK ve/veya FAKİR FUKARAYA ET YEDİRMEK istemesi DEĞİLDİR.

İbrahim Peygamberin oğlunu Kurban etmeye teşebbüs etmesinin KURAN’A göre sebebi Allah’ın onun sadakatini SINAMASIDIR. Kendisi için, bir babanın en sevdiği varlık olan evladından vazgeçip, vazgeçemeyeceğini görmek istemesidir.

O halde KURBAN KESME bir VAZGEÇME, FEDA EYLEMİDİR.

KURBAN İBADETİNİN ÖZÜ, Allah’ın sevgisini kazanmak için SEVDİĞİMİZ çok BAĞLI OLDUĞUMUZ şeylerden VAZGEÇME, yani NEFS/EGO TERBİYESİDİR.

Ne yazık ki bu vazgeçme eylemi, giderek miktarı belli bir PARADAN VAZGEÇME ve bu parayla satın alınan HAYVANLARIN yılın belli günlerinde topluca kesilerek, üstelik omuriliğinin kesilmeyerek, yani İŞKENCEYLE ÖLDÜRÜLMESİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR. Bana göre, SATIN ALDIĞIMIZ bir CANI FEDA ETMEK, başkasının kesesinden iyilik yapmak misali bir ibadettir.

Halbuki tekamül etmek için esas VAZGEÇMEMİZ GEREKEN şeyler EGOSAL BAĞIMLILIKLARIMIZ, bencilliğimiz, para, mal, mülk HIRSIMIZDIR..

Sevgilerimle.
Tuncay Erciyes

Not: AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARINI öğrenmek isteyenlere Prof. Dr. Ali Demirsoy’un “KURBANIN KURBANI OLANLAR” başlıklı makalesini okumalarını tavsiye ederim.

https://www.facebook.com/notes/ilkeler/kurbanin-kurbani-olanlar-prof-dr-ali-demirsoy/427522453974034

– Hz. MUHAMMED, ‘Bu KURBANLAR atanız İBRAHİM’İN SÜNNETİDİR’ dediği halde MUSEVİLER ve HIRİSTİYANLAR NİÇİN KURBAN KESMİYORLAR?

– KURBAN EDİLECEK oğul İSHAK MI İSMAİL Mİ?

– AMERİKALILAR, IRAK’ta en son girdikleri UR şehrinde NE YAPTILAR?

– KURBANIN ÜÇE BÖLÜNME GELENEĞİ İLK HANGİ ŞEHİRDE BAŞLADI?

– KURBAN KESERKEN, hayvanın OMURİLİĞİN (şimdiki uygulamada yapıldığı gibi kesilmemesi değil) KESİLMESİ NİÇİN GEREKLİ?

– BİTKİLER NEDEN ET YEMEYE İHTİYAÇ DUYMAZLAR?

– SADECE BİTKİLERLE BESLENEN HAYVANLAR NİÇİN GEVİŞ GETİRİR?

– KURU FASULYE ile Bulgur Pilavını (veya Pirinç Pilavını) BİRLİKTE YEMENİN FAYDASI nedir? Bu ikisini 8 SAAT ARALIKLA YERSEK NE OLUR?

– EKSİK ya da FAZLA ALINAN PROTEİNLER HANGİ ZARARLARA NEDEN OLABİLİR?

This entry was posted in DİN-İNANÇ, Gundem, HAYATIN İÇİNDEN. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *