Türkiye sınırı hala ‘cihatçı otoyolu’: Cihatçı paralarının yüzde 50’si Türk memurlara

Dış Haberler
Çarşamba, 24 Haziran 2015
Haber.Sol.Org

Türkiye sınırı hala ‘cihatçı otoyolu’:
Cihatçı paralarının yüzde 50’si Türk memurlara

Türkiye’nin bir süredir sınırı kontrol ediyor gibi görünmesine rağmen, cihatçılar hala sınırdan giriş-çıkış yapıyor. Cihatçıları Suriye’ye geçirenler, kazandıkları paranın yüzde 50’sini Türk yetkililerle paylaştıklarını ileri sürüyor.

Türkiye, ABD’den gelen baskılara ve Rojava’daki YPG ilerleyişine rağmen, sınırlarını cihatçılara açık tutmayı sürdürüyor.

CS Monitor’den Dominique Soguel’in Akçakale mahreçli haberine göre, cihatçıları sınırdan geçiren Ebu Velid isimli bir Suriyeli, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Tel Abyad yenilgisinden dolayı üzgün.

Yabancı cihatçıların en büyük gelir kaynağı olduğunu söyleyen Ebu Velid, elde ettiği karın yüzde 50’sini Türk sınır memurları ile paylaştığını belirtiyor. Muhabir, Ebu Velid’in Akçakale’de büyük bir binaya sahip olduğunu aktarıyor.

TEL ABYAD’IN CİHATÇILARI
Suriyeli kaçakçı, eskiden her gün en az 25 yabancı militanı sınırdan geçirdiğini ileri sürüyor. Eşleri ile birlikte 40 cihatçıyı geçirdiği günlerin bile olduğunu söyleyen Ebu Velid, son partinin 38 kişiden oluştuğunu ve YPG’nin Tel Abyad saldırısından hemen önce gerçekleştiğini kaydediyor.

Tel Abyad, IŞİD için önemli bir geçiş güzergahı idi. Ancak uzmanlar ve bölgedeki kaçakçılar, cihatçı geçişinin Tel Abyad’ın kurtarılmasında sonra kesilmeyeceğine dikkat çekiyorlar.

JANDARMAYA RÜŞVET
Kaçakçılar, resmi olmayan kapılardan, örneğin tel örgülerin kesilmesiyle oluşan yollardan insanlar geçiş yaptıklarını söylüyor. Bunun olması içinse, jandarmaya rüşvet ödeniyor.

Ebu Velid, en iyi parayı Suudi ve Kuveytli cihatçıların ödediğini aktarıyor. Suriyeliye göre, bu iki ülkeden gelenler bin doların aşağısında ödeme yapmıyor.

Kaçakçının söylediğine göre, yabancı kadınlar ve kız çocukları, kendilerini Suriyeli gibi göstererek genellikle resmi sınır kapılarını kullanıyor.

KADINLAR SINIRDAN GEÇİYOR
Eğer kadınların kimliği yoksa, Ebu Velid kendisinin “kefil olduğunu” söylüyor. Eğer kadınlar kapıdan gönderilirse, Ebu Velid onları yakındaki bir köye götürüyor ve sınırdan yürüyerek geçirtiyor. Kaçakçı, “Şİmdiye kadar kimse yakalanmadı” diye de ekliyor.

Ebu Velid, YPG saldırısı başlayınca IŞİD’lilerin eşlerini ve çocuklarını Türkiye’ye geçirdiğini belirtiyor. Suriyeli, gelenler arasında Tunuslu, Arnavut, Fransız, Danimarkalı ve Alman bulunduğunu söylüyor.

Ancak Ebu Velid, son iki yılda Suriye’ye en fazla giriş yapan yabancı savaşçıları Türk vatandaşı olduğuna dikkat çekiyor.

YENİ ‘OTOYOL’ KARKAMIŞ VE ELBEYLİ’DE
Ancak öte yandan, IŞİD’in Karkamış’ın karşısındaki Cerablus ve Elbeyli’nin karşısındaki Er-Rai’den yaptığı geçişlerin, Tel Abyad’ın kurtarılmasından bu yana arttığı belirtiliyor.

Karkamış’taki bir kaçakçı, Tel Abyad’dan önce günde 6-7 kişiyi Suriye’ye geçirdiklerini, ancak son zamanlarda bu sayının 35-40’a çıktığını söyüyor.

Er-Rai yakınlarındaki bir yolu kullanan kaçakçı ise, Tel Abyad’daki YPG kontrolünden önce 20 yabancı militan geçirirken, şu anda günde 50 militan geçirdiğini aktarıyor.

http://haber.sol.org.tr/dunya/turkiye-siniri-hala-cihatci-otoyolu-cihatci-paralarinin-yuzde-50si-turk-memurlara-120545

This entry was posted in ABD - AB - EMPERYALIZM, Bölücü KÜRTÇÜLÜK, Gundem, Haber, İHANET VE YABANCI YANDAŞLAR, ORTADOĞU ÜLKELERİ, RADİKAL İSLAM, TERÖR, TSK, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *