NYT – Sultan Savaşı!

Özgen Acar
ozgenacar@gmail.com
29 Mayıs 2015 Cuma
Cumhuriyet

NYT – Sultan Savaşı!

Richard Nikson, görevinden istifa etmek zorunda kalan tek ABD “başkanı” olmuştu. Vaşington’da Demokrat Parti’nin Vatergate binasındaki genel merkezine gizlice aramaya gönderdiği 5 kişi yakalanmıştı. Vaşington Post gazetesinin dünyaya duyurduğu olaya Kongre el koydu. Nikson, önce inkâr ettiyse de teyp kayıtlarını Kongre’ye vermek zorunda kaldı.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Temmuz 1974’te, Nikson’un yargılanmasına karar verdi. Kendi partisinin de yargılamaya katıldığını algılayınca 8 Ağustos’ta istifa etmek zorunda kaldı. Vaşington Post ile Nev York Times gazeteleri birbirleriyle yarışırcasına “başkan” aleyhindeki kanıtları okurlarına dürüstlük içinde duyurmuşlardı!
Bu gazetelerden Nev York Times (NYT) ile Sultan arasında garip bir savaş gözleniyor!

15 Eylül 2014 NYT… Ankara Hacıbayram’dan,“Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD)” 100’e yakın kişinin katıldığını yazdı.

16 Eylül Cumhuriyet… Erdoğan’dan Nev York Times’a “Edepsiz, alçak, adi…”

1 Kasım NYT… Sultan’ın AK-Sarayı’nın fotoğrafı gazetede olağanüstü boyutta kullanıldı.

19 Aralık NYT… Gazetenin “Türkiye’de paranoyaya iniş” başlıklı başyazısında 14 Aralık olayındaki tutuklamalarda Sultan eleştirildi.

3 Şubat 2015 NYT… Gazete, Fethullah Gülen’in “Türkiye’de demokrasi erozyonda” başlıklı makalesini yayımladı. Gülen “Ben dahil birçok hizmet üyesi, bir dönem iktidar partisinin politikalarını destekledi. O dönemdeki desteğimiz ilkelere dayanıyordu. Tıpkı bugünkü eleştirilerimiz gibi…” diye yazdı.

7 Şubat Cumhuriyet… Sultan’dan yanıt: “Ya sen hoca mısın yoksa banka patronu musun? Hale bak. Sırtını nereye dayıyor? İşte o malum Nev York Times gazetesine. Acaba bu gazetenin patronları kim? Acaba burada nasıl yazdırıyorlar? Hesap başka hesap.. Bilesiniz ki içeriden ve dışarıdan güçlü Türkiye istenmiyor ve bunun için her taraf ayağa kalkmış durumda!”

13 Mart NYT… “Türkiye, Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nden (KAAÖ) uzaklaşıyor” başlıklı başyazısında, Sultan’ın IŞİD ile mücadele yerine Beşşar Esad’ı karşısına alışını irdeledi.

2 Nisan NYT… Ergenekon davasında 236 kişinin salıverilmesi ile ilgili başyazısında “Erdoğan ve kökleri İslamda olan AKP’nin yönetimini sağlamlaştırmada önemli rol oynayan uydurma davalara son veriliyor” denildi.

22 Mayıs NYT… Sultan’ın Hürriyet gazetesine tepkisine ilişkin “Türkiye üzerinde karanlık bulutlar” başlıklı yazısında “Erdoğan’ın uzun süredir basını sindirmesine, bu hafta Hürriyet gazetesi yöneticilerine ceza davaları açtırması da eklendiği” bildirildi.

26 Mayıs Cumhuriyet… Sultan, “Sen bir gazetesin haddini bileceksin” sözleri ile Hürriyet yazısından dolayı NYT’ye çattı.

28 Mayıs Cumhuriyet… NYT’nin Pulitzer Ödüllü eski Türkiye Temsilcisi Stephen Kinzer, Zeugma mozaikleri bulunduğunda, bunların korunması için önemli bir kampanya başlatmış, bir Amerikan vakfının maddi katkısı ile uluslararası kurtarmayı sağlamıştı. Bu nedenle AKP’li Gaziantep Belediyesi kendisine “onursal hemşerilik beratı” verecekti. Gaziantep’e davet edildi. Tören düzenlendi. Sultan’ın talimatıyla berat son dakikada iptal edildi!

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, MEDYA, Politika ve Gundem. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *