DOĞA-ÇEVRE-EKOLOJİ *** Ölüler altın takar mı ? * TÜPRAG altın madeni Efemçukurun’da İzmir’in suyunu ve doğayı zehirliyor

GÜLSEN CANDEMİR
gulsencandemir@birgun.net
23.05.2015
Birgün 

‘Ağır metaller suya karıştı’

İzmir’in damı Efemçukuru’ndaki TÜPRAG altın madeninin, kapasite artırımı için aldığı ÇED olumlu raporu, mahkeme tarafından reddedildi. İzmir 1. İdare Mahkemesi bilirkişi raporuna dayanarak, şimdiden bir çevre kirliliği oluştuğunu bu nedenle kapasite artırımına izin vermeyeceğini açıkladı. 2011 yılından bu yana faaliyette olan ve çevrecilerin;

“İzmir’in suyunu da doğasını da kirletiyor” dediği TÜPRAG altın madeninin 5 yıllık kapasite artırımı talebi, mahkemeden döndü. Altın şirketinin ikinci ÇED raporu almasına karşı dava açan EGEÇEP, İzmir Tabip Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Efemçukuru Köyünden Ahmet Karaçam, mahkemeden istediği kararı aldı.

Bilirkişi raporunda, mevcut çalışmalar içerisinde madendeki ağır metallerin toprağa, suya ÇED raporunda belirtilen değerlerden çok daha fazla miktarda karıştığının belirlendiğini ve madenin kapasitesini artırması ile tehlikenin büyüyeceğini belirten mahkeme, altın şirketinin ÇED olumlu raporunu iptal etti.

Kararı sevinçle karşılayan çevre örgütleri adına açıklama yapan Merih Yücel, başta İzmir Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mahkeme kararının gereğini yapmasını istedi. Madenin İzmir’in suyunu kirlettiğinin mahkeme tarafından da açıklandığını belirten Yücel, madenin derhal kapatılması gerektiğini ifade etti.

2002 yılından bu yana madenin çalışmaması için mücadele ettiklerini söyleyen Merih Yücel, İzmir halkına, seçimlerde aday olan milletvekili adaylarına, İzmir’deki yetkililere, İzmir’in suyuna sahip çıkmaya çağırdı. Arseniksiz tek su havzası olan Efemçukuru, bölgedeki ekolojik yapısı ve kendine özgü üzümü ile de oldukça eşsiz bir yapıya sahip. TÜPRAG’ın 15 gün içerisinde mahkeme kararını Danıştay’a götürerek temiz etme hakkı var, mahkeme kararının ise 30 gün içerisinde uygulanıp, kapasite artırımına yönelik yapılan tüm çalışmaların durdurulması gerekiyor.

http://www.birgun.net/haber-detay/agir-metaller-suya-karisti-81500.html

This entry was posted in Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim, Gundem, Haber. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *