Yeni komşunuzla tanışın *** “Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak ile Suriye arasındaki Tenef sınır kapısını ele geçirerek iki ülkeyi birbirinden koparmış oldu. Yani iki ülkenin de komşusu artık IŞİD.”

MUSTAFA K. ERDEMOL
kemalerdemol@yahoo.co.uk

23.05.2015
Birgün

Yeni komşunuzla tanışın!

IŞİD, Irak ile Suriye arasındaki sınır kapısını ele geçirerek iki ülkeyi birbirinden kopardı. AKP istediği tampon bölgeye kavuştu

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak ile Suriye arasındaki Tenef sınır kapısını ele geçirerek iki ülkeyi birbirinden koparmış oldu. Yani iki ülkenin de komşusu artık IŞİD.

Bakmayın siz yakınıyormuş gibi yapmalarına. Recep Tayyip Erdoğan’ın da, Ahmet Davutoğlu’nun da hoşuna gidecek bir gelişme bu. Nihayet çok arzu ettikleri tampon bölgeye IŞİD sayesinde kavuşmuş da oldular. Şimdi yapacakları tek şey, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınmasında yaptıkları gibi IŞİD’le (dolaylı ya da dolaysız) görüşmelere girmek, bu “tampon bölge”de, başından beri egemenlik haklarını çiğnedikleri, binlerce sivil vatandaşının ölümüne yol açtıkları Suriye’ye yönelik her türlü terör eyleminin rahat rahat gerçekleşmesine yardımcı olmak.

AKP ŞİKÂYETÇİ DEĞİL
ABD ile diğer emperyal güçlerin, bölge ülkelerinin ya da devlet dışı güçlerin desteği olmadan alt edilemeyeceğini belirttikleri IŞİD’e karşı kurulan “uluslararası koalisyon”da gönülsüz olarak yer alan Türkiye’nin yeni durumdan şikâyetçi olması beklenemez elbette. Aynı güçlerin “bir tampon bölge oluşturulması askeri açıdan çok zor” dedikleri Suriye’de, IŞİD’in hem de sınırdan çok içerilere girerek ele geçirdiği bölgelerden çekildikten sonra orasının “makbul” İslamcı örgütlerce doldurulmayacağının garantisi var mı? Bence yok.

AKP iktidarının bu gelişmeden memnun olmaması için hiçbir neden kalmıyor.

Şimdi, IŞİD’e karşı savaşılıyor gerekçesiyle, Suriye’nin tüm savunma güçleri de vurulacak. Suriye beş yıl kahramanca direndiği savaşın en zor aşamasına getirildi. En büyük darbeyi de “komşusu” Türkiye’den yedi. IŞİD, kim ne derse desin, artık mezhepçiliği iflah olmaz seviyede olan AKP’nin, Suriye yönetimini devirmek için işine yarayacak bir kurumdur. Irak’taki Türk diplomatların rehin alındığı “kriz” sırasında olduğu gibi, şimdiden IŞİD’le dolaylı görüşmelerin yapılmış olması büyük bir ihtimal.

Kaldı ki IŞİD, Suriye’ye, Türkiye’nin önünü açmasıyla girebildi. Diğer terör gruplarına verilen desteğin, çoğu IŞİD’e biat eden örgütlere gitmediğini kimse iddia edemez.

Bir kez daha belirtiyorum: IŞİD, Türkiye’nin istediği tampon bölgeyi kurmuştur. Recep Bey ile Ahmet Bey sevinmekte haklılar…

http://www.birgun.net/haber-detay/yeni-komsunuzla-tanisin-81484.html

This entry was posted in FAŞİZM, İNSAN HAKLARI - DEMOKRASİ, ORTADOĞU ÜLKELERİ, RADİKAL İSLAM, TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *