Reuters: Türkiye istihbaratı İslamcılara silah yollanmasını sağlıyor * Associated Press -Türkiye doğruladı: Esad karşıtı ‘muhalifler’i Suudilerle birlikte destekliyoruz * International Business Times – AKP, El Kaide bağlantılı Ahrar’uş Şam’ı ‘besliyor’

Habersol
21 Mayıs 2015

Reuters, Türkiye istihbaratının Suriye’de İslamcıların kontrolündeki bölgelere silah yollanmasına yardımcı olduğunu açıkladı.

Reuters, 2013 sonlarında ve 2014 başında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Suriye’de İslamcıların kontrolündeki yerlere silah taşınmasına yardım ettiğini açıkladı. Haberde şahitlerin ifadelerinin Türkiye’nin IŞİD’in yükselmesine katkı koyduğunu gösterdiği belirtilirken, Türkiye yetkililerinin İslamcılara yardım edilmediği iddialarının ifadelerle çeliştiği söylendi.

Türkiye’nin gönderdiği roket parçaları, mermi ve başka teçhizatın IŞİD’e katılan kişilere verildiği aktarılırken, bunların da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı devirme çabasıyla yapıldığı belirtildi. Adana’da aranan 4 kamyon da habere konu olurken, Özcan Şişman’ın devlet yetkililerinin işin içinde olduğuna dair açıklamalarına da yer verildi.

Şişman’ın tutuklanması için alınan kararın, devlet sırlarını gizlemek için alındığı aktarılan haberde, “Suç olan bir şey devlet sırrı olamaz” denildi. Reuters’in konuşmayı denediği devlet yetkililerinin görüş belirtmediği söylenirken, MİT görevlilerine de ulaşılamadığı aktarıldı.

Savcıların MİT araçlarını aratamayacağını iddia eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “paralel devlet” iddiaları da haberde dile getirilirken, Erdoğan’ın kamyonda Türkmenlere gönderilmek üzere insani yardım bulunduğunu söylediği de belirtildi.

Kamyon sürücülerinden Murat Kışlakçı’nın daha önce de benzer yükler taşıdığını bildirdiği de söylenirken, yükler taşındığı sırada sınırın ötesinin İslamcı grupların elinde olduğu da hatırlatıldı. Bu grupların başında, El Kaide lideri Ayman el-Zevahiri’nin özel temsilcisi Halid es-Suri tarafından kurulan Ahrar’uş Şam yer alıyor.

Habersol
Dış Haberler
Perşembe, 07 Mayıs 2015

Türkiye doğruladı: Esad karşıtı ‘muhalifler’i Suudilerle birlikte destekliyoruz

Türk yetkililer, bir süredir kamuoyunda dile getirilen “Suriye’ye karşı Türk-Suudi ittifakı” iddiasını resmi olarak doğruladı.

Associated Press’in (AP) haberine göre, Türk yetkililer, Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan “isyancılara” karşı Suudi Arabistan’la bir ittifak kurduklarını doğruladı.İttifakın mali ve lojistik desteği kapsadığı belirtiliyor.

Haberde, Suudi Arabistan ile Türkiye’nin Esad’ın nasıl devrileceği hususunda anlaşmazlığa düştüğü, ancak ABD’nin kararsızlığı nedeniyle yeniden bir araya gelerek “stratejik ittifak” kurduğu belirtiliyor.

Bu ittifakın, Suriye’nin kuzeyindeki son gelişmelerle bağlantısı olduğu vurgulanıyor. Türk yetkili, Müslüman Kardeşler’e düşman olan Suudi Arabistan’ın “artık muhalefete karşı çalışmadığını” söylüyor.

Yetkili, ABD’nin dikkatini İran’la yakınlaşmaya verdiğini belirterek, Esad’ın devrilmesi için “uyumlu” bir stratejiye sahip olmadığını ileri sürdü.

Ortadoğu uzmanı Joshua Landis ise, Suriye’deki durumun değiştiğini, Suudilerin inisiyatif aldığını ve ABD’nin de Suudilere “yapma” diyemediğini kaydetti.

Türk yetkili, İdlib’deki El Kaide öncülüğündeki ittifak için, “Birlikte savaşmayı gerçekten öğrendiler” dedi. Yetkili, Türkiye’nin Nusra ile temasta olmadığını, ancak IŞİD’in aksine, Nusra’yı bir “güvenlik tehdidi” olarak görmediklerine dikkat çekti.

Türk yetkili, Suudilerle birlikte Nusra’dan ziyade Ahrar’uş Şam’a destek verdiklerini söyledi. Yetkili, Ahrar’ın “küresel cihat” ağına değil, yerel bir ağa dayandığını ileri sürdü.

Ahrar’ın desteklenmesinin nedeni olaraksa, Nusra’nın üzerinde baskı kurmak ve bu örgütün El Kaide’den kopmasını sağlamak gösterildi. AP’ye konuşan bir ABD’li yetkili ise, yeni ittifakın El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’ni güçlendirmesinden endişe duyduklarını söyledi.

Habersol
Dış Haberler
Cuma, 01 Mayıs 2015

International Business Times’tan

AKP, El Kaide bağlantılı Ahrar’uş Şam’ı ‘besliyor’

Batı basınında, Türkiye’nin İdlib operasyonu için El Kaide bağlantılı Ahrar’uş Şam’ı büyüttüğüne dair bir haber yer aldı. Haberde, bu desteğin ABD ile Türkiye arasında gerginliğe yol açtığı iddia edildi.

Türkiye’nin Suriye’de İdlib’e yönelik El Kaide operasyonuna verdiği destek dünya gündeminde yer almayı sürdürüyor.

International Business Times’tan (IBT) Erin Banco’nun haberine göre, El Kaide bağlantılı örgütlerden Ahrar’uş Şam, Türkiye’nin desteğiyle büyümeye devam ediyor. Ahrar’uş Şam, İdlib’e saldıran “Fetih Ordusu” koalisyonunun Nusra Cephesi ile birlikte en önemli bileşenlerinden.

Haberde, Ahrar’ın liderlerinin çoğunun Suriye yönetimi tarafından yakalanmasına rağmen, Körfez’deki zengin işadamlarının ve Türkiye’nin desteğiyle gücünü artırdığı belirtiliyor.

Banco, ABD’nin Esad’a karşı destek verdiği “ılımlı” muhaliflerin hemen hepsinin dağıldığına ya da daha radikal gruplarla birleştiğine dikkat çekerken, bu durumun Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini kendi vekilleri aracılığıyla ele geçirmesine yol açtığını söyledi.

Haberde, geçtiğimiz hafta Bab el-Hava sınır kapısını “sivil” otoriteye devreden Ahrar’uş Şam’ın, bu vesileyle Türkiye tarafındaki sınır kapısının açılmasına olanak sağlamak istiyor olabileceği vurgulandı.

Ancak IBT’ye konuşan bazı “muhalif” kaynaklar, “sivil” görevlilerin Ahrar’uş Şam tarafından finanse edildiğini iddia etti. Başka bazı kaynaklar ise, sınır kapısının Batı destekli “Suriye Geçici Hükümeti”nin kontrolüne bırakıldığını öne sürdü.

Ortadoğu uzmanları, Bab el-Hava’nın rejiminin “sivil” otoriteye bırakılmasının, Türkiye’nin Batı’ya gönderdiği “kaygılanmayın” mesajı olduğunu belirtiyorlar.

Suriye’deki çatışmalar başlamadan önce kurulan Ahrar’uş Şam’ın kurucusu Halid es-Suri, El Kaide lideri Ayman el-Zevahiri’nin Suriye’deki “kişisel temsilcisi” idi.

İdlib’deki operasyonda ordu tarafından öldürülen Ahrar’uş Şam liderlerinden Ebu Hafs el-Mısri, 1988 yılında Afganistan’da El Kaide’yi kuran 15 kişilik ekibin içinde yer alıyordu.

http://haber.sol.org.tr/turkiye/reuters-turkiye-istihbarati-islamcilara-silah-yollanmasini-sagliyor-117299
http://haber.sol.org.tr/dunya/turkiye-dogruladi-esad-karsiti-muhalifleri-suudilerle-birlikte-destekliyoruz-115903
http://haber.sol.org.tr/dunya/akp-el-kaide-baglantili-ahrarus-sami-besliyor-115258

This entry was posted in EMPERYALİZM, FAŞİZM, İrtica, İSTİHBARAT KURUMLARI, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, RADİKAL İSLAM, TERÖR, TSK. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *