3. Havalimanı ve Doğmamış Çocuklarımız *** “Malum konsorsiyum da araziyi çevirip inşaata başladı.Fakat 3. havalimanında hâlâ yer teslimi yapılmış değil.Yer teslimini yapması gereken, devlet. Ama bizzat eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, yerin tamamı için Orman Bakanlığı’ndan izin alınamadığını söyleyerek hukuksuzluğu zımnen de olsa itiraf etmişti”

Çiğdem Toker
15 Nisan 2015 Çarşamba
Cumhuriyet

3. Havalimanı ve Doğmamış Çocuklarımız

CHP milletvekili Aykut Erdoğdu, sosyal medya hesabından dün soruyordu:

“3. havalimanı için yer teslimi yapıldı mı? Yapılmadıysa hangi hakla bölgeyi kapatıp işe başladılar?”

Öyle ya, can güvenliğinden ekonomik güvenliğe bir türlü sıra gelemiyor.
İnsanları ölüme gönderen provokasyon haberlerinden başımızı kaldıramazken biz, hukukun da ekonominin de canına okunuyor. “7 Haziran’a sağ salim nasıl varılacak” sorusu tepemizde sallanadursun, toplumsal refah, istikrar masallarıyla ipotek altına alınıyor. 3 Mayıs’ta ihalesinin üzerinden tam iki yıl geçmiş olacak.İhale bitmekle de kalmadı. 22.1 milyar Avro bedelli, dünyanın en büyük havalimanının temeli atıldı.

Malum konsorsiyum da araziyi çevirip inşaata başladı.Fakat 3. havalimanında hâlâ yer teslimi yapılmış değil.Yer teslimini yapması gereken, devlet. Ama bizzat eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, yerin tamamı için Orman Bakanlığı’ndan izin alınamadığını söyleyerek hukuksuzluğu zımnen de olsa itiraf etmişti. Zemin bataklıkmış, eski maden sahipleri araziyi bulduğu gibi teslim etmemişmiş. Kurutulması, sondajı bitince asıl izin verilip yer teslimi öyle yapılacakmış…

Bu ne demek biliyor musunuz?
25 yıl süreli yap-işlet-devret’in (YİD) işletme süresinin başlamaması demek.Yer teslimi yapılmadan, sondaj makinalarının harıl harıl çalıştığı, binlerce ağacın kesildiği 3. Havalimanı’nı, Limak-Kolin-Kalyon-Mapa-Cengiz İnşaat konsorsiyumunun fazladan 2 yıl işletmesi, milyarlarca lira fahiş gelir kazanması.Doğmamış çocuklarımızın üzerinden üstelik.

Çünkü bu işin daha finansmanı var.Limak’ın patronu Nihat Özdemir’in açıkladığı, 7 bankayla 4.5 milyar Avro’luk finansmanın önümüzdeki ay atılması beklenen imzaları var.Bu finansmana, bir kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın öncülük edeceği aylardır konuşuluyor.Yani, YİD modeli projelerde aslolan, finansmanın yurtdışından getirilmesiyken, 3. havalimanını Hazine sahipliğindeki kamu bankası finanse edecek… (Umarım yanılırım.)

“Hazine garantisi yok” dedikleri projenin “borç üstlenimi” de Hazine sahipliğindeki DHMİ’de olacak. Bir yıldır, kavramlarla sözcüklerle oynayarak, Hazine’nin sokulduğu batağı saklamaya çalışıyorlar. Ama saklanacak bir yanı yok:

3. havalimanı, DHMİ’nin “borç üstlenimi” ve Ziraat’ın sağlayacağı söylenen finansman nedeniyle, katmerli Hazine garantili projedir. Doğmamış çocuklarımızın geleceğini rehin almaktadır.Yer teslimi yapılmadan inşaat başladığı için hukuka aykırıdır. Başbakan Davutoğlu, geçenlerde,“Dünyada bu çapta bir proje şu anda yürümüyor” demişti. Haksız değil.

Bu çapta bir hukuksuzluk ve rant her projeye nasip olmaz.
“Başkanlık için 335 de yeter” ifadesine bir de 3. havalimanından bakın.

This entry was posted in Ekonomi, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *