GÖKÇEK NASIL GÖZALTINA ALINDI *** BIRAKIN TALİMATINI KİM VERDİ ?

Saygı Öztürk
saygi@sozcum.com
25 Mart 2015
Sözcü

GÖKÇEK’İ GÖZALTINA ALDIKLARINDA

Melih Gökçek’le ilgili geçmişte de önemli iddialar gündeme getiriliyordu. O zaman biraz geriye gidelim ve Emniyet’te sorguya götürülüşünü anlatalım:

Dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’ı bir gazeteci telefonla aradı. “Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in gözaltına alınış nedenini” sordu. Saral, “Çok gizli tutuyorduk. Gözaltına alındığını nereden öğrendin?” diye sordu. Gazeteci, tabii ki nereden öğrendiğini söylemedi.

Cevdet Saral, hemen yardımcısı Osman Ak’ı telefonla aradı. “Melih Gökçek’i gözaltına mı aldınız?” diye sordu. Osman Ak’ın da haberi yoktu. Saral, bu kez, Terörle Mücadele Şube Müdürünü aradı. Şube Müdürü, “Şu anda DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel ile birlikteyiz. Gökçek’i gözaltına almak için konutundayız” dedi.

Emniyet Müdürü, Melih Gökçek’in gözaltına alındığını, gözaltı işlemi başladıktan sonra öğrenmişti. Böyle bir operasyondan, haberi olmadığı için üzüldü, kızdı ama asla o şube müdürünü görevden almayı düşünmedi. Melih Gökçek’in, sabah saatinde karşısında polisi görünce bayıldığına ilişkin haberler yayımlanmıştı. Konuyu araştırdığımda bayılmadığı ancak o saatte polisi karşısında görünce doğal olarak çok heyecanlandığını öğrendim.

GÖKÇEK O TELEFON ÜZERİNE BIRAKILDI

Melih Gökçek gözaltına alındığında hücreye konulmadı. Şubenin “misafir odası”nda tutuldu. O gün, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Almanya’daydı. Genel müdür ile birlikte Almanya’da bulunan gazeteciler, en sıcak bilgileri Bilican ve birlikte olduğu Emniyet yetkililerinden alıyordu.

Gökçek’in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in devreye girdiği söylendi. Ama bu iddia doğru değildi. O soruşturmayı yürüten Savcı Nuh Mete Yüksel, “Serbest bırakılması için devreye giren Adalet Bakanlığı Müsteşarı Arif Yüksel’di” dedi. DGM Savcısı Yüksel, Gökçek’in serbest bırakılması için gece yarısı Emniyet’e sözlü talimat verdi. Ancak, Emniyet Müdürü Cevdet Saral bir türlü serbest bırakmıyor, yazılı talimat istiyordu. O belge geldikten sonra Melih Gökçek serbest bırakıldı.

Gökçek, gözaltına alınması konusunda hep sessiz kaldı ve “gözaltı edebiyatı” yapmadığı gibi o konuyu hiçbir zaman açmadı. O günlerde, suçlandığı konular, Bülent Arınç’ın bugün gündeme getirdiklerinden farklı değildi…

This entry was posted in Haber, SAYGI ÖZTÜRK, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *