İKTİDARIN TOPLUM ÜZERİNDEKİ POLİS BASKISI DAHA DA ARTACAK !!! *** Katar Hükümeti TSK’ye Ortak mı? * 316 adet yeni TOMA alınıyor * 151 TOMA Kime Gitti ?

Katar Tümgeneral Hamad Bin Ali Al Attiyah ve Org.Necdet Özel

Önce aşağıdaki Konuya ilişkin bir haber ;

Kaynak: AA
20 Ekim 2014

Türkiye-Katar arasında askerî trafik

Türkiye ve Katar arasında üst düzey askerî temaslar gerçekleşiyor. Katar Savunma Bakanı Türkiye’de temaslarda bulunurken, Türkiye’nin Jandarma Genel Komutanı ve Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Katar’da.

Katar Savunma Bakanı Tümgeneral Hamad Bin Ali Al-Attiyah ve beraberindeki heyet, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i ziyaret etti.Genelkurmay Başkanlığı’nda gerçekleşen ziyaret basına kapalı yapıldı.Al-Attiyah, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.

Aynı gün Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah bin Nasır Halife Al Sani, Türkiye’nin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile bir araya geldi.Başkent Doha’daki Başbakanlık konutunda gerçekleşen görüşmede, Başbakan Abdullah ve Orgeneral Atay, iki ülke arasındaki ilişkiler ve bu ilişkileri geliştirme yollarını ele aldı.

Orgeneral Atay görüşme öncesinde Katar Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve 36 ülkeden 261 firmanın katıldığı ve Türkiye’den de 5 firmanın yer aldığı 10. Milpol İç Güvenlik Fuarı’nı ziyaret etti.

Katar Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Ganim Şahin bin El Ganim ise Türkiye Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sanayi Hizmetleri’nden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan ile görüştü.

Çiğdem Toker
17 Kasım 2014 Pazartesi
Cumhuriyet

Katar Hükümeti TSK’ye Ortak mı?

Zor soru. Ama -hiç değilse- son ayların gözde kavramı “kamu güvenliği” adına yanıtlanmalı.Sorunun sebebini açmadan önce bir not:

Katmercilere verilen 65 TOMA ihalesinden sonra; Emniyet’in 10 gün önce gizli ve davet usulü 251 adetlik bir ihale daha yaptığını; 51 TOMA’nın Katar hükümeti ortaklı BMC’ye sipariş edildiği duyumlarını aktardığım yazıya, olumlu-olumsuz açıklama gelmedi.Ne şirketten ne de Emniyet’ten.İhtimal; bugünkü Plan Bütçe Komisyonu prog-ramında görünen İçişleri Bakanlığı-Emniyet bütçesinde konu açıklığa kavuşur.

Başlıktaki soru, Ethem Sancak’ın, BMC’nin yüzde 49 payını Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne satması sebebiyle önemli.İlk kez de ben soruyor değilim üstelik. TOMA ihalesinden aylar önce, temmuzda CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı Meclis gündemine taşımış bu konuyu.

TSK’nin zırhlı araç ihtiyacını karşılayan BMC’nin “borçları sıfırlanarak” Katar Silahlı Kuvvetleri’ne satıldığını belirtip Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a şu soruları yöneltmiş:

-Ethem Sancak’ın BMC özelleştirmesi dışında, Katar Devleti ile askeri alanda başka ticari anlaşmaları bulunmakta mıdır?

-BMC, bugüne dek TSK için ne tür araçlar üretmiştir? Şu an sipariş aşamasında olan araçlar var mıdır?

-AKP hükümeti ve MSB, Türkiye’nin stratejik kurumlarının BMC örneğinde görüldüğü gibi özelleştirme yoluyla, dolaylı olarak bir başka ülkenin silahlı kuvvetleri ile ortaklığından doğan risklerin farkında mıdır?

-Sancak’ın BMC dışında, Katar Devleti ile askeri alanda başka ticari anlaşmaları bulun-makta mıdır?

-BMC’yi satın alan, Ethem Sancak’a ait ES Mali Yatırım AŞ’ye ortak olan Katar Silahlı Kuvvetleri, dolaylı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ortağı mı olmuştur?

-BMC’nin, ES Mali Yatırım AŞ tarafından satın alınmasından sonra, TSK envanteri için yapılan toplam ihale miktarı ve tutarı ne olmuştur?

Demirçalı’yı, üç buçuk ay önceki önergesine cevap gelip gelmediğini sormak üzere aradığımda “Gelmedi” dedi. BMC’nin; TSK’ye Kirpi, kamyon ve zırhlı araç sağladığını anımsatan Demirçalı, “Böyle bir şirkete Katar Silahlı Kuvvetleri’nin ortaklığı Türkiye’nin milli savunması için kabul edilemez bir zafiyettir. AKP Hükümeti’nin sıkça söylediği, Türkiye’nin milli güvenliğine ‘dış mihrakların’ ortaklığına işare tetmektedir” diyor.

Peki Emniyet’in 18 gün arayla davet usulü iki gizli ihale açarak 315 TOMA siparişi vermesi ne anlama geliyor?

Sorunun pek çok boyutu var. Bir kere sayının yüksekliği, iktidarın 2015’i, -en hafif tabirle-siyasi gerginliklerin artacağı bir yıl olarak gördüğünü anlatıyor. Belli ki, mevcut TOMA envanteri ye-tersiz bulunuyor. Gezi’ye kadar, TOMA sayısı hakkında kamuoyuna -parti parti de olsa- bilgi veriliyordu. İhaleler bu kadar gizli değildi. Ancak bugün, gizlilik perdesi öyle kalınlaştı ki, bu bilgi Meclis’ten bile saklanıyor.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, geçenlerde sormuş “Kaç TOMA var?” diye. İçişleri Bakanı Ala, “Toplumsal olaylarda zafiyete düşülmeyecek şekilde, yeteri kadar” yanıtını vermiş.

“Yeteri kadar” nedir, anlamak zor. İnternette çıkan “Emniyet envanterinde 540 adet,Jandarma envanterinde 143 adet TOMA bulunmaktadır” bilgisinin doğruluğundan da emin değiliz.Yine de emin olduğumuz bir şey var:

O da bu kadar büyük ölçekli bir ihalenin, Kamu İhale Kanunu dışında tutularak yapılmasının, bazı davetli firmalara önceden söz verildiği kuşkusuna yol açtığı.Bu kuşkuyu, Sancak’ın müşterisi hazır BMC’yi değerinin çok altında ve “sorunsuz” satın alması, devirle 220 dönümlük değerli bir arsanın da sahibi haline gelmesi, hemen sonra Katar Hükümeti’nin ortaklığıyla birlikte düşünmeli. Yanı sıra İzmir iş dünyasının, bu arsanın çok büyük rant yaratma kapasitesine sahip olduğunu aylar önce dile getirdiğini de not düşelim.

Bu karışık ve ağır tablonun içinde, ilginç bir ayrıntı da şekilleniyor:
Merkezi Ankara’da olan Nurol istisna; son ihalelerle İzmir, Türkiye’nin TOMA üretim üssüne dönüşecek. BMC Bornova’da, 65 TOMA için kolları sıvayan Katmerciler Çiğli’de. Volkan İtfaiye ise Torbalı’da…
.

Bu ayrıntıdan sonra baştaki soruyu başka bir soruyla açalım:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eylül ayında başkenti Doha ziyareti sonrası “Katar’ın, Türkiye’deki reel yatırımlar noktasında hassasiyetlerinin daha da artacağını görüyorum” sözü dolaylı bir sinyal miydi?

TOMA KONUSUNUN PERDE ARKASI

Çiğdem Toker/Cumhuriyet
15 Kasım 2014 Cumartesi

151 TOMA Kime Gitti?

Başbakan Davutoğlu’nun “Talimat verdim. Yakılan her bir TOMA yerine 10 TOMA alınacak” sözünün hemen ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gizli, davet usulü ve açık eksiltme yöntemiyle yaptığı 65 TOMA ihalesini, 40.6 milyon TL toplam bedelle Katmerciler’in aldığını bu köşede duyurmuştuk.

Birkaç gün ses çıkmadı. Ne Emniyet’ten ne de şirketten…

Ancak Katmerciler halka açık bir şirket olduğu için, sözleşme imzalanınca eninde sonunda durumu Borsa İstanbul’a bildirmek zorundaydı.Paylaştığım bilgiler, bu yasal zorunluluk sayesinde kesinleşerek kamuoyuna mal oldu.

25 Ekim tarihli o yazımda, Emniyet’in 251 TOMA daha alacağını, ihalenin ise bir sonraki hafta yapılacağı duyumuna da yer vermiştim.

Ne var ki, 65 TOMA ihalesinin, eski AKP vekili İsmail Katmerciler’in sahibi olduğu şirkette “kalması”, kamuoyunda büyük ses getirince, Emniyet de 27 Ekim’de yapmayı planladığı asıl büyük ihaleyi iptal etti…

Aslında 316 yeni TOMA hedefini baştan koymuş olan Emniyet’in, bu ihaleyi öyle ya da böyle yapacağını tahmin etmek güç değildi.

Nitekim, Emniyet’in 251 TOMA’lık o ihaleyi 7 Kasım’da gerçekleştirdiğini duyduk…

Yine “duyduk ki” diyorum ve bunun altını çiziyorum.

Zira yine gizli ve yine davet yöntemiyle yapılan bu ihaleyle ilgili bilgileri kamuoyuna şeffaf biçimde aktaracak bir yetkili veya kurum mevcut değil… Ancak ulaştığım bilgiler, sırf doğrulatılmadığı için paylaşmaktan vazgeçilecek türden de değil.

Çok önemli…

Dolayısıyla, son büyük TOMA ihalesi konusunda, Ankara kulislerinde konuşulanları, bu köşeden sorular halinde yönelteceğim:

– 251 adetlik son ihalenin yine davet yöntemiyle Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında 7 Kasım Cuma günü yapıldığı ve akşam geç saatlerde bittiği doğru mu?

– Yapılan ihalede 50 TOMA Nurol, 50 TOMA Volkan İtfaiye, 151 TOMA ise BMC Şirketi’nde mi kaldı?

– Önceki TOMA ihalelerinden farklı olarak, bu kez ihale şartnamesine TOMA’ların üretim sırasında zırhlandırılması maddesi konuldu mu?

– Yeni TOMA’lar baştan zırhlı olarak üretilecekse, bir adedinin fiyatı, son ihaledeki birim fiyat olan 600 bin TL’nin ne kadar üzerine çıktı? Toplam maliyet 150 milyon TL’yi geçiyor mu?

Bu soruların doğrulanması halinde, ortaya hayli enteresan bir tablo çıkacak.Zira söz konusu ihaleyi bugüne kadarki TOMA ihaleleri arasında çok önemli kılan unsur, yalnızca sayısal olarak fazlalığı değil.

Doğru; bir önceki 65 siparişle birlikte düşünüldüğünde, önümüzdeki yıl için toplamda 316 yeni TOMA hedefi, Türkiye’yi kesinlikle başka bir lige taşıyacaktır!

Tabloyu çarpıcı kılan asıl unsur ise 151 TOMA’yı, ihalenin kesinleşmesi durumunda BMC’nin üretecek olması.

Meraklısı bilir; Çukurova Holding bünyesindeki BMC, 2013 Mayıs’ında TMSF’ye geçtikten sonra Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Es Mali Yatırım’a satıldı. Sancak, AKP’nin üç ombudsmanından biri olma sıfatını taşıyan “güçlü” bir işadamı.

TMSF’nin 985 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkardığı BMC’yi 751 milyon TL’ye satın alan Sancak, şirketin yüzde 49 hissesini geçen Haziran ayında Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi’ne satmıştı.

Rekabet Kurumu’nun 2 Haziran’da onayladığı bu satışın ardından kısa adı AFIC (The Qatar Armed Forces Industry Committee) olan Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi de onayı kendi web sitesinden duyurdu.

Özeti, Türkiye’nin en köklü şirketlerinden birinde son beş aydır -çoğunluk hissesiyle olmasa bile- yüzde 49 gibi önemli bir oranda Katar Hükümeti’nin ortak olduğu bir vakadır.

Dolayısıyla eğer BMC, 151 zırhlı TOMA ihalesini Emniyet’ten aldıysa….Devam etmeyeyim isterseniz. Önce şu soruların bir yanıtı gelsin.

KONUYA İLİŞKİN YAZILAR :  https://nacikaptan.com/?p=14167

This entry was posted in DEMOKRASİ-ÖZGÜRLÜK, FAŞİZM, Gundem, Haber, TERÖR, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *