KANDİL’İN KORİDOR TELAŞI *** Tayyip – Obama anlaşmazlığının içyüzü

Ali Serdar Bolat
7 Kasım 2014

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Suriye olaylarının altında yatan Kürt Koridoru planını PKK destekli Yeni Özgür Politika gazetesine şöyle itiraf etti:

“Türkiye, Kürdistan’ın Akdeniz’e açılmasını engellemeyi hedefliyor.”

Irak’ı işgal eden ABD, Irak’ın kuzeyinde Barzanistan dediğimiz sözde Kürdistanı kurmuştu. Suriye’yi de işgal edip Suriye’nin kuzeyinde ucu Akdeniz’e açılan bir Kürt bölgesi (Kürt Koridoru) kurmayı, bu suretle Barzanistan’ı denize bağlamayı planlıyordu. Ancak Rusya, Çin, İran ve hatta Irak yönetiminin karşı çıkması yüzünden işgalden vazgeçmek zorunda kaldı.

İşgal edemeyince “Türkiye Himayesinde Kürdistan” modeli öne çıktı. PKK Suriye’de Kürt bölgesi kurma işinde kulanılacaktı. Öcalan PYD’ye “Suriye’de özerklik ilan edin” talimatı veriyordu. AKP’nin “Açılım” planı da buna hizmet ediyordu. Türkiye içinde çatışmasız ortam sağlanacak, PKK Irak ve Suriye’de kullanılacaktı. Türkiye, Barzanistan’ı ve Suriye’de Rojava (Batı Kürdistan) adı ile kurulacak bölgeyi himayesine alacaktı. Bu yapının yaşaması için gereken para, Kuzey Irak petrolü Bağdat hükümetinin denetimi dışında Barzani – Türkiye işbirliği ile Ceyhan’dan dünyaya pazarlanarak sağlanacak, AKP de bu pastadan payını alacaktı. AKP’nin “Yeni Osmanlı”; söylemlerinin anlamı bu idi.

Ancak, gerek Suriye’nin direnmesi, gerekse muhalif teröristlerle PKK arasında işbirliğinin sağlanamaması, planın yürümesine izin vermedi. Şam’a doğru ilerleyemeyen muhalifler, Kürt bölgelerine göz diktiler.

***

Bu durumda ABD, “Türkiye Himayesinde Kürdistan” modelini terk ederek “Doğrudan Kürdistan” modeline yöneldi. Bu modele göre Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca Barzanistan’dan Akdeniz’e uzanan bir Kürt Koridoru kurulacak, Barzani petrolü Türkiye üzerinden değil, bu Kürt koridoru üzerinden Akdeniz’e ulaştırılacaktı.

Bu yeni modeli hayata geçirmek için IŞİD devreye sokuldu.

IŞİD, (bir sosis gibi) Irak’ta Bağdat ile Barzanistan’ın arasına, Suriye’de ise Şam ile Türkiye’nin arasına girecekti. Daha sonra IŞİD’den kurtarılacak bölgeler Barzani’nin ve PKK’nın egemenliği altına girecekti.

Bağdat ile Barzanistan arasında Musul ve Kerkük petrol merkezleri var. IŞİD Musul’u işgal edince, o fırsatta Barzani de Kerkük’ü işgal etti. ABD destekli Barzani peşmergeleri şu anda Musul’a doğru ilerliyor ve 60 kadar köyü ele geçirdi. IŞİD saldırısı sayesinde Barzani, yıllardır hak iddia ettiği toprakları ele geçirme fırsatına kavuştu.

Geniş bilgi için bakınız: Mehmet Ali Güller, “Kobani neyin düğümü” Aydınlık, 5 Kasım 2014  http://www.aydinlikgazete.com/yazarlar/mehmet-ali-gueller/56326-mehmet-ali-guller-kobani-neyin-dugumu.html

***

IŞİD’in Ayn el-Arab saldırısı da PKK’yı meşrulaştırma görevi görecekti. Vahşi terörist IŞİD’i bu topraklardan söküp atacak olan PYD (PKK), yasallaşacaktı. Batı’nın düşmanı olan, Batılı gazetecilerin boğazını kesen bu vahşilere karşı zafer kazanmış bir PKK, yasallık kazanacak ve bu toprakları yönetme hakkına sahip olacaktı.

Candaş Tolga Işık, 28 Ekim 2014 günlü POSTA gazetesinde “Kobani derken” başlıklı yazısında olayı enfes bir şekilde özetledi:

İşte Tayyip Bey ile Obama arasındaki anlaşmazlığın nedeni bu. PKK ile yürütülen “Açılım”ın çanına ot tıkayan gelişme de bu. Yeni modelde, AKP, petrol pastasından aldığı payı kaybedecek. Çünkü Barzani petrolü Ceyhan üzerinden değili, Kürt Koridoru üzerinden Akdeniz’e akıtılacak.

Tayyip Bey “Üst Akıl” diyerek ABD’yi işte bunun için suçluyor. Mama elden gidecek… Parayı bulamayınca iktidar da elden gidecek… AKP’nin çırpınışı bu yüzden.

***

AKP’nin basındaki en önemli sesi Abdülkadir Selvi, 4 Kasım 2014 günlü Yeni Şafak’taki “Kobani küçük, oyun büyük” başlıklı yazısında bakın nasıl ağlıyor:

“Hedef, (Amerika’nın hedefi) Irak petrollerinin Türkiye üzerinden geçişini baypas edip, petrol borularını 36, paralelin üzerinden Irak ve Suriye koridorunu kullanarak Akdeniz’e akıtmak

“Şık bir tabir olmayacak ama ayı (Amerika) oyuna girdi ve Kobani üzerinden bölgeyi dizayn ediyor”

http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/AbdulkadirSelvi/kobani-kucuk-oyun-buyuk/56778

***

AKP “Petrolü Ceyhan’dan değil Kürt Koridoru üzerinden akıtacaklar, mama elden gidecek” diye feryat ederek “Doğrudan Kürdistan” modeline itiraz edince…

Doğal olarak PKK da “Türkiye, Kürdistan’ın Akdeniz’e açılmasını engellemeyi hedefliyor.” diye feryat ediyor. ABD “Türkiye Himayesinde Kürdistan” modelinden vaz geçti, Yeni Osmanlı hayali suya düştü, Barzani petrolü maması elden gidecek, AKP’deki panik bu yüzden.

http://aliserdarbolat.blogspot.com.tr/2014/11/tayyip-obama-anlasmazlgnn-icyuzu.html

This entry was posted in Bölücü KÜRTÇÜLÜK, EMPERYALİZM, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *