Tokatçı ile Tekmeci’yi unutmadan!

Necati Doğru
E-mail: necatidogru@sozcum.com
30 Ekim 2014
Sözcü

Tokatçı ile Tekmeci’yi unutmadan!

Soma’da yanarak.
İstanbul’da çakılarak.
Ermenek ‘de boğularak.

Birinin acısı dinmeden öbürü geliyor. Soma’da 301 işçiyi öldüren kömür madeninin işleticisi, Bakan’ın arkadaşı, Başbakan’ın ahbabı, iktidar partisinin destekçi yoldaşıydı. İstanbul’da 10 işçiyi 32. kattan yere çakarak öldüren lüks inşaatın sahibi de Bakan’ın, Cumhurbaşkanı’nın çok yakını, iktidar partisinin TOKİ’den torpilli baş destekçisiydi. Ermenek’de 18 işçiyi yeraltı su ırmağının patlaması sonucu boğulmaya terk eden kömür madeninin işleticisi de Bakan’ın arkadaşı, Cumhurbaşkanı’nın yakından tanıdığı, iktidar partisinin belediye başkan adayı çıktı.

Bir kayırma düzeni kurulu.
İşçiye bile bile ölüm!
Yandaş patrona avanta!

* * * *

Soma’da 301 madencinin kızışmış kömür tozu alevi içinde kavrulup can verdiği facia günü Başbakan, yanında tekme atan müşavirini de götürmüştü. Kendisi yuh seslerinden kaçıp sığındığı markette hırsını maden işçisini tokatlayarak çıkarmış, müşaviri de Ankara’dan binip geldikleri pahalı makam otomobiline tüküren maden emekçisini tekmelemişti.

Tekme atan özendirildi.
Maaşı 2 kat artırıldı.
Tokatçı bugün Cumhurbaşkanı!

* * * *

Tokatçı ile Tekmeci düzeni, ocakta maden işçisini, inşaat asansöründe yapı emekçisini öldürmeye devam ediyor. Soma’da 301 işçinin yanarak can verdiği maden ocağı da rödovans denilen kiralama yoluyla Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden kiralanmıştı. İstanbul’da 10 işçiyi ölüme yollayan inşaat da TOKİ desteğiyle peydahlanmış, Ermenek’deki kömür ocağı da yine rödovansla Enerji Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri’nden kiralanmıştı.

Ocakların sahibi devlet.
Yandaşa kiraya veriliyor.
Kömür çıkartılıyor.

Çıkan kömürü yine devlet iyi fiyata satın alıyor. Böylece Soma’da madende ısı düzeyini kontrol etmeyi bile yapmayan ve Ermenek’de de işçisine öğlen yemeği vermemeyi bile kâr sayanlar devletin kömür ocağı üzerinden zengin ediliyorlar.

Türkiye işçi cehennemi oldu.
Kazalar organize suça dönüştü!
Tekmeci-Tokatçı düzeni kuruldu.

* * * *

Ermenek’deki örneğe bakın: Maden işçilerinin saat ücretlerini artıran, çalışma saatini 6’ya indiren bir yasa çıkmıştı. Bu yasanın gereğini yapmak yerine üretim 3 ay durmuştu. Üç ay boyunca işçilerin alacakları ödenmedi. Üç ayın sonunda; “öğlen yemeğini işveren vermeyecek, işçi yanında getirdiği yemeği fazla zaman kaybı yapmadan ve yeraltından çıkmadan hızlıca yer” şartına işçiler razı oldu. Eski alacaklarına kavuşmak umuduyla yeniden madene indiler. Yeraltı su baskını öğlen yemeği sırasında geldi. İktidar milletvekili hukuk profesörü Burhan Kuzu, “Bu kaza değil doğal afet” izahı yaptı!

Soygun Saray!

“Ak Saray” dedikleri; göstermelik, zorlama, özenti 1000 odalı Pis Saray-Kirli Saray- Lekeli Saray- Kaçak Saray’a yeni bir sıfat daha eklendi. CHP Milletvekili Engin Altay’ın TBMM gündemine taşıdığı Sayıştay Raporunu okuyanlar; bu ruhsuz yapıya “Soygun Saray” adını da koyabilirler. Yakışır. Sayıştay Raporu’na göre, 1000 odalı harcama canavarı sarayın kaba ve ince inşaat işleri için bakanlığın belirlediği fiyat ile yapımcı firmaya ödenenler arasında yüzde 1120’ye kadar giden büyük fark var. Bu Soygun Sarayı’nın yapılmasına bizzat Tayyip Erdoğan’ın nezaret ettiği çok sayıda haberi internet ortamında bulabilirsiniz.

This entry was posted in Calisma Dunyasi - Is ve Emekciler, Gundem, Haber, NECATİ DOĞRU YAZILARI. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *