İKİNCİ HABUR REZALETİ *** Peşmergeler, Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı

30 EKİM 2014 * SÖZCÜ

Ekim 29, 2014
Sözcü

Peşmergeler, Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Suriye’nin Kobani kentine gönderdiği ağır silahlı Peşmerge konvoyu, Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’ndan yurda giriş yaptı.

Ağır silahları ve diğer 70 peşmergeyi taşıyan konvoy, 16 saatlik yolculuğun ardından saat 05.55 civarında Türkiye’ye girdi. Peşmergelere önde, ortada ve arka bölümlerde Türk güvenlik güçleri zırhlı araçlarla eşlik ediyor.

Peşmergeler, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe, Viranşehir ve Şanlıurfa istikametinden Suruç’a gidecek ve burada Mürşit Pınar Sınır Kapısı’ndan Kobani’ye geçecek. Bu yolculuğun yaklaşık 7 saat sürmesi bekleniyor. Konvoyda yer alan askeri malzemeler arasında doçkalar, katyuşa füzeleri, roketatarlar, yeni tip Amerikan yapımı uçaksavarlar ve farklı ölçeklerde toplar bulunuyor.

Ekim 28, 2014 |
DHA/ CIHAN
Sözcü

Habur Sınır kapısında gerginlik

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Kobani’ye karayoluyla Erbil’den yola çıkardığı peşmerge konvoyu saat 22.00 sıralarında sıralarında Zaho kentine ulaştı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Kobani’ye karayoluyla Erbil’den yola çıkardığı peşmerge konvoyu saat 22.00 sıralarında sıralarında Zaho kentine ulaştı. Konvoyun sık sık önünün kesilip sevgi gösterilerinde bulunulduğu gerekçesiyle sınıra ulaşmasının geciktiği belirtildi.

Habur Sınır Kapısı’nda ise konvoyun gelmesinden saatler önce gümrüklü sahada bekleyen tüm araçların işlemleri bitirilerek, saha boşaltıldı. Bu sırada Habur Sınır Kapısı önünde toplanan yaklaşık bin kişi yolun kapanmasına neden oldu. Sık sık peşmergeler lehine slogan atan ve ellerinde Kürt bayrağı bulunan kalabalığa polis dağılıp yolu açmaları için uyarıda bulundu. Bu sırada yaşanan arbedede bekleyenlerden bir grup polise taşlı saldırıda bulundu. Atılan taşlardan Habur girişindeki kulübelerin de camları kırıldı. Polis, de taş atanlara gaz bombası ile müdahalede bulundu. Grubun dağılmayıp taş atmayı sürdürmesi üzerine polis havaya uyarı ateşi açtı.

Polis, sık sık dağılıp yolu açmaları istemelerine üzerine DBP’liler araya girerek, bekleyen büyük bölümünü Habur Sınır Kapısı’ndan uzaklaştırdı. Habur Sınır Kapısı’nda geniş güvenlik önlemleri alınarak konvoyun gelişinin beklenmesi sürüyor.

Bu arada IŞİD’e karşı savaşmak üzere Kobani’ye gidecek Peşmerge güçleri, Erbil Uluslararası Havalimanı’na giriş yaptı.

İLK PEŞMERGE GRUBU TÜRKİYE’DE

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), Suriye’nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği bir grup peşmerge, uçakla Şanlıurfa’ya geldi.

Uluslararası Erbil Havaalanı’ndan Türkiye’ye geçen peşmerge güçlerini taşıyan özel uçak, saat 01.15′te GAP Havaalanı’na indi. Bir süre havaalanında bekleyen peşmerge güçlerinin otobüslerle Suruç’a hareket etmesi bekleniyor. Polis, havaalanı ve yol güzergahında geniş güvenlik önlemi aldı.

HABUR’DA POLİS ARAÇLARINA TAŞ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), Suriye’nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği peşmerge birliğini karşılamak üzere bir grup, Habur Sınır Kapısı’na geldi. IKBY tarafından Suriye’nin Kobani kentine gönderilen ve Irak’ın Erbil kentinden hareket eden peşmerge güçlerinin ağır silahlarını taşıyan konvoyunu karşılamak için Silopi ilçesi yakınlarındaki sınır kapısına gelen bir grup, davul zurna eşliğinde halay çekti.

IKBY ve PYD bayrakları taşıyan gruptaki bazı kişiler bu sırada Habur Sınır Kapısı’na giriş yapan polis araçlarına taş attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtıktan sonra biber gazıyla gruba müdahale etti.

This entry was posted in Bölücü KÜRTÇÜLÜK, Gundem, Haber, ORTADOĞU ÜLKELERİ, PKK TERÖRÜ, Politika ve Gundem, SİYASİ TARİH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *