KÜRESEL EKONOMİ * İTALYA *** Berlusconi – Erdoğan ilişkisi * Çizme’de gemi batıyor * Satılık tarihi kasabalar

İTALYA -TÜRKİYE VE BAŞBAKANLAR

İki Akdeniz ülkesinin , Türkiye ve İtalya’nın kaderi birbirine ne kadar benziyor.Kifayetsiz ama muhteris politikacılar yönetiyor her iki ülkeyi.Örneğin birbirlerine çok yakın olan hatta CUMbaşbakan Erdoğan’ın oğlunun düğününe şahit olarak davet edilen Silvio Berlusconi, 2005 yılında 12 milyar dolar olduğu tahmin edilen servetiyle dünyanın en zengin 74. kişisidir. Hem bir medya patronu, hem bir başbakan, hem de ülkenin en zengin insanı olan Berlusconi, dünyanın en güçlü insanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda, sürekli bu gücünü kendi siyasi ve ekonomik çıkarları için kullanmakla da itham edilmektedir.

CUMbaşbakan Erdoğan’ın ise wikileaks belgelerinde 8 milyar doları olduğu yazıldı.Ki bu belgelerdeki rakamdan daha sonra 17-25 Aralık yolsuzluğu ortaya çıktı.Evden minibüslerle taşındığı iddia edilen ve telefon konuşmalarına yansımış olan fakat eritilemeyen Euro ve dolarlar doğal olarak wikileaks belgelerinde yazılan 8 milyar dolara dahil değildi.

özetle her iki liderin siyasi çizgisi birbirinden farklı değil ki bu nedenle iyi anlaştılar.
İtalya ve Türkiye’nin yetersiz muhteris siyasetçilerle talan ve kötü ekonomide olan kader birliği bundan doğuyor olmalı.

Her iki ülkenin de ekonomisi berbat …
İşsizlik almış başını gidiyor.
İtalya’da her iki kadından birisi çalışamıyor,
çalışmak isteyenler de iş bulamıyor.
Gençlerin %40 işsiz..
Genç nesil işsizlik nedeniyle ülke dışına gidiyor.
özetle her iki ülke gençlerinin birbirinden farkı yok görünüyor.
Türkiye’de tüm ekonomik zenginlikler satılırken ,
İtalya da şimdilik kıyılar ve tarihi kasabalar satışa çıkartılmış.
Sardunya adasının güzel sahillerini ise araplar satın alıyorlarmış.
Ve satın aldıkları yerlerde İtalyan’ların denize girmesini de istemiyorlarmış.
Tıpkı Fethiye’ye yerleşen İngiliz’lerin yaptığı gibi !!!
Bilmem haberiniz var mı ;
Sapanca’da dağlarda araplar kendilerine ait siteler yaptırarak yerleşiyorlar.
özellikle Ortadoğu ülkelerinde savaşlar ve toplumsal kargaşalar ,
ekonomik gücü olanların gözden uzak ve sakin yerlere göç etmesine neden oluyor
.

Naci Kaptan
20.10.2014

Aslı Kayabal
Saturday, 6 September 2014

Çizme’de gemi batıyor

İtalya sonbaharı yarım yüzyıl geri adım atarak karşılamaya hazırlanıyor. Ülke ekonomisini savaş yılları dönemine sürükleyen seçimler “hasta” bir İtalya tablosu çiziyor. 60 milyonu aşan ülkede her iki kadından biri çalışmıyor, 15-29 yaş kuşağındaki gençlerin yüzde 40’ı işsiz. ülkelerinde gelecek görmeyen gençler, Yeni Zelanda, Avustralya, Brezilya, Kanada gibi ülkelere göç etmeyi planlıyor, jobs-act uygulaması ile işsizliğe çare arayan Renzi hükümeti, köleler ordusu yaratmak istediğini gizlemiyor.

Çizme ekonomisi savaş yıllarına döndü

İtalya birbiri ardı sıra hayata geçirilen özelleştirme uygulamaları ile büyük bir değişim geçiriyor. Sağlık, eğitim ve ulaşım sektörleri için öngörülen uygulamalar, İtalyanları 1940’lı yılların savaş ekonomisine geri döndürdü. Başbakan Matteo Renzi’nin attığı son adım eğitim sistemini hedef aldı. Herkese eşit eğitim felsefesini kıran hükümet, Türkiye’deki gibi iş dünyasına köleler hazırlayan bir eğitimi model aldı. Yeni model okul müdürlerini iş adamlarına dönüştürürken, meslek ve teknik liseleri seçen gençleri “köle işçiler” olmaya hazırlıyor. Lise ve üniversite eğitimi ise, gelir düzeyi elveren ailelerin çocuklarına tanınan bir hak artık .

Teknolojik ilerlemeyi fırsat gören hükümet, bankalar, postalar ve benzeri kurumlarda personeli yarı yarıya kesti. Birçok büyük bankada müşterilere en çok iki, üç banka memuru hizmet veriyor artık. Çalışan kesimin sendikal haklarını düzenleyen, yasada 18. madde diye anılan haklar ise Renzi’nin kararıyla bütünüyle tırpanlandı. Bundan böyle işsizliğin doruk noktasına ulaştığı ülkede sendikal haklardan söz etmek mümkün değil , çünkü artık mevcut değil.

*

SARDUNYA Costa Smeralda

“It seems that in a bit ‘in Costa Smeralda will begin to speak in Arabic …
Seriously, the news is that the Costa Smeralda, one of the most beautiful views of the sea in the world, is about to become the property of the emir of Qatar, Hamad bin Kalifa Al-Thani, one of the richest men on the planet.”

Arap şeyhler Sardunya’nın yeni sahibi

İtalyan ekonomisi bir türlü büyümüyor, dış borç sürekli artışta. Avrupa Birliği, Akdeniz ülkesi İtalya’nın karnesinden hoşnut değil. Alman ekonomisini örnek almak isteyen Renzi, batan gemiyi düze çıkarmak için ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini satışa çıkarmakta sakınca görmüyor. Arap şeyhler, Sardunya adasının incisi Costa Smeralda’nın kıyı şeridinin yeni sahibi artık. Adada lüks resortlar ve tatil merkezleri tasarlayan şeyhler, ada halkının sahibi oldukları kıyı şeridinde denize girmesini istemiyor.

Tarihi kasabaları satıyorlar

Kuzeyden güneye kaderine terk edilen birçok tarihi kasaba ülke hazinesine destek olabilecekleri düşüncesiyle satışa çıkarıldı. Özellikle yabancı uyruklu vatandaşların yatırım amaçlı göz diktikleri ulusal miras, İtalya’nın içine düştüğü yoksulluğun bir başka boyutunu sergiliyor. Bu satış politikasında aralarında Pompei antik kentinin de yer aldığı nice arkeolojik ören yeri de nasibini alıyor.

Geçtiğimiz hafta hükümet, 2010 yılından bu yana maaşlarında artış yapılmayan kamu sektörü memurlarının ücretlerini dondurduğunu duyurdu. Bu karara ilk tepki ayda 1.400 avro ücret alan polislerden geldi. Hükümetin aldığı bu kararı protesto edeceklerini duyurdu polis memurları.

İtalya’da ülke ekonomisinin 1940’lı yıllara dönüşmüş olması Matteo Renzi’nin umrunda değil. Neo liberal ekonomilerin peşi sıra giden Renzi, özelleştirme uygulamalarıyla İtalya’yı tepe taklak değiştirdi. Kuzey ve güney arasında bir fark yok artık. Kuzeyde iş, köle koşullarında çalışmayı kabul edecek olursan belki bulunabiliyor, güneyde bu da garantilenmiyor.

Küresel ısınmanın sonucu iklimsel değişimler de böldü kuzey ve güney İtalya’yı. Geçtiğimiz yaz mevsiminde kuzey, yaz yüzü görmedi. Sürekli yağışlar, toprak kaymaları,. hortumlar ve fırtınalarla geçti “gelmeyen yaz”. Güneş yüzü görmeyen kuzey kırsalında çiftçiler, ektiklerinden ürün alamadı. Güney ise aşırı sıcaklarla geçirdi yazı.

Matteo Renzi, “Kimse beni eleştirmesin, 2017’ye kadar bekleyin!” mesajı verse de tartışmalı ekonomist Thomas Piketty’nin “Kapital” kitabında vurguladığı gibi sosyal eşitsizlikler gözetildiğinde XIX. yüzyıla geri döndük. İtalya bu dönüşün canlı örneklerinden biri.

asli.kayabal@hotmail.com

* http://www.originalitaly.it/blog/news-curiosita/15475/costa-smeralda-cambia-padrone-emiro-del-qatar/

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, Ekonomi, Gundem, Haber. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *