John Kerry: ‘IŞİD’in petrol kaçakçılığına Türkiye ve Lübnan aracılık ediyor’

18.09.2014
Aydınlık

John Kerry: ‘IŞİD’in petrol kaçakçılığına Türkiye ve Lübnan aracılık ediyor’

Perşembe, 18 Eylül 2014 ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in petrol kaçakçılığına Türkiye ve Lübnan’ın aracılık ettiğini söyledi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’nin IŞİD ile neden ve nasıl savaşacağını anlattı. John Kerry’ye IŞİD’e ekipman ve silah veren ve para kaynağı yaratmak için ticaret yapmasına izin veren ülkelerin hangileri olduğu soruldu.

Kerry bu soruya, IŞİD’in gelinen aşamada herhangi bir devlet tarafından desteklendiğine inanmadıklarını belirterek, “IŞİD’in kazandığı başarılar, özellikle Musul’daki bankayı ele geçirmeleri, petrol satmaları IŞİD’in para kaynağı” şeklinde cevap verirken sözü kesildi. Kerry’ye “Kime satıyorlar, hangi ülkeler petrol geçişini sağlıyor” sorusu yöneltildi.

‘KAPALI OTURUMDA ANLATABİLİRİM’
Kerry bu soruya ülke ismi vermeden, “Suriye’ye sınırı olan ülkeler” yanıtını verdi. Bu yanıta ikna olmayan Senato üyeleri ısrarla ülke ismi istedi. Kerry bu ısrar üzerine,”Suriye ile sınırı olan ülkeler. Bu da demektir ki Türkiye ve Lübnan. Türkiye’nin IŞİD’in elinde rehine olan 49 vatandaşı var. Bunu kamuoyu önünde de konuşmaktalar. Ancak Türkiye sorunu anladı, kendileri ile görüşmelerimiz oldu ve bu görüşmeler sürecek. Detayları açıklayamam, kapalı bir oturumda yanıtlayabilirim” yanıtını verdi.

John Kerry, IŞİD’e, sosyal medya, internet, bireysel yardım kampanyaları aracılığıyla da para aktarıldığını, son olarak bölge ülkelerinden bir kişinin 140 bin dolar yolladığını saptadıklarını, yeni strateji ile örgüte yönelik tüm para hareketlerinin izlenmesini amaçladıklarını söyledi.

AYDINLIK YAZMIŞTI
Aydınlık, AKP hükümetinin IŞİD’in petrol kaçakçılığına aracılık ettiğini 31 Temmuz’da “AKP’nin teröre desteği günde 1 milyon dolar” başlığıyla kamuoyuna duyurmuştu. Haberimizde, “IŞİD’in ele geçirdiği sahalardan çıkarılan ham petrol ilk olarak kaçakçılara satılıyor, daha sonra Irak’ın Kürt bölgesine naklediliyor. Kürt bölgesindeki ilkel düzeyde üretim yapan rafinerilerde işlenen petrol daha sonra aracılara veriliyor. Petrol daha sonra kaçak yollardan Türkiye’ye sokuluyor. Bu petrolün bir bölümü de İran’a gidiyor. Örgüt, bu kaçakçılıktan sayesinde günde 1 milyon dolar civarında para kazanıyor” ifadeleri yer almıştı.

http://aydinlikgazete.com/mansetler/51764-john-kerry-isidin-petrol-kacakciligina-turkiye-ve-lubnan-aracilik-ediyor.html

This entry was posted in DÜNYA ÜLKELERİ, ORTADOĞU ÜLKELERİ, Politika ve Gundem, RADİKAL İSLAM, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *