IŞİD – CİHATÇI OTOBANI *** IŞİD Türkiye’de militan avında * 13 yaşındaki çocuk IŞİD’i anlattı

cumhuriyet.com.tr
12 Eylül 2014 Cuma

IŞİD Türkiye’de militan avında

Newsweek’in ‘Cihatçı Otobanı’ başlıklı haberine göre örgüt İstanbul’da faaliyetlerini artırdı.

Batı basınında,Türkiye’nın “del geç” sınırlarıyla cihatçı militanlar için adeta “serbest bölge”haline geldiği yönündeki haberlere her geçen bir yenisi ekleniyor. Amerikan Newsweek dergisinde yer alan makaleye göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü “militan avı” için İstanbul’da faaliyetlerin arttırmış durumda.

“Cihatçı Otobanı”başlıklı haberde, Suriye ve Irak’ta IŞİD cephesine katılanların yakınlarının tanıklıklarına yer veriliyor. IŞİD’in özellikle Sünni, yoksul kentlerin dış mahallerini gözüne kestirdiği, buralarda propagandasını sürdürdüğü, gençleri kendine katılmaya ikna ettiği belirtiliyor. Alev Scott ve Alexander Christie-Miller imzalı habere göre, cihatçı yapılanma Türkiye üzerinden kendine militan devşirirken kimilerini de kaçırıyor.

Bunlar arasında cihatçılara katılmaya gidenlerin eşlerinden kaçırarak yanlarında götürdükleri kiminin yaşı 4’e kadar düşen çocukları da var.Bu trajediyi yaşayanlardan biri de iki çocuğu eski kocası tarafından kaçırılarak IŞİD’in kalesi halindeki Rakka’ya götürülen Deniz Şahin. Eskiden alkolik olan boşandığı eşi Sadık’ın zaman içinde köktendinci yapılanmalara yöneldiğini söyleyen Şahin, bir gün onun kendisini arayarak çocuklarını özlediğini, görmek istediğini anlatıyor. İzin vermesinin ardından eski kocasının evlerine gelip biri 4,diğeri 10 yaşındaki iki çocuğunu alıp kayıplara karıştığını da. Bir süre sonra ise eski eşinin ve çocuklarının Rakka’da olduğunu öğreniyor, sonra da küçük oğlunu elinde silahla poz vermiş bir fotoğrafı geliyor.

Haberde Sadık ve çocuklarının IŞİD veya diğer cihatçılar tarafından Suriye ve Irak’a kaçırılan veya kandırılan sayıları belki de bini bulabilecek Türkten yalnızca üçü olduğuna işaret ediliyor.IŞİD’in militan toplamak için sıklıkla olduğu gibi Türkiye’de de internet üzerinden faaliyet gösterdiği, kimi dini gruplar aracılığıyla, düşük gelirli ve uyuşturucu bağımlılığıyla boğuşan Sünni Müslüman bölgelerde genç erkekleri hedef aldığı belirtiliyor.

İstanbul’da militan avına çıkan IŞİD’in fabrika bölgesi Dilovası’nda güçlendiği iddiaları da yazıda dikkat çeken bölümlerden. Bu bölgede yaşayan araba tamircisi Kürt, 25 yaşındaki Ahmet’in ailesi oğullarının geçen ay diğer 18 gençle birlikte IŞİD’e katıldığını anlatıyor.

http://www.cumhuriyet.com.tr/video/video/112253/13_yasindaki_cocuk_ISiD_i_anlatti.html

13 yaşındaki çocuk IŞİD’i anlattı

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) “eğitim” kampından kaçan ve güvenliği için gerçek ismi kullanılmayan 13 yaşındaki Muhammed adlı çocuk, yaşadıklarını anlattı. Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) çocukları “eğitmek” ve örgüte katmak için götürdüğü kamplardan birinden kaçan ve güvenliği için gerçek ismi kullanılmayan Muhammed adlı çocuk, yaşadıklarını CNN’e anlattı.

Örgüt zoruyla Suriye’nin kuzeyinde bir kampa götürülen 13 yaşındaki gerçek ismi açıklanmayan çocuk, Türkiye’ye kaçmayı başarmış. Söyleşiye, “Arkadaşlarım ve ben camide ders çalışıyorduk ve bize, cihada katılmamız gerektiği konusunda ders verdiler.

Ben gitmek istedim, ancak babam izin vermedi” sözleriyle başlayan Muhammed, babasının, oğlunu IŞİD kampına göndermeyi reddetmesi üzerine, örgütün evlerine geldiğini belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen Muhammed’in babası, “Bana, çocuğumun kampa gitmesini engellersem kafamı keseceklerini söylediler” dedi. Küçük çocuk bu olaydan sonra kampa katılmış.

This entry was posted in Gundem, İrtica, ORTADOĞU ÜLKELERİ, RADİKAL İSLAM, SİYASİ TARİH, TERÖR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *