DOĞA – ÇEVRE – EKOLOJİ *** ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
04.09.2014

ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ(21) !!!

Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,
kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır
.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Yeşili bitirip kel bıraktılar
Mermer bitti, şirket gitti,
Kızılcık yaylası kel kaldı
.

(Fenike,10.08.2104-DHA)

Değerli arkadaşlar,

Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve AB-D emperyalizminin çıkarları yüzünden oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.

Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliği ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.

Oysa güzel ülkemizde her yıl tekrarlanan ve yıllardır devam eden çevre sorunlarımızı dile getirmemiz ve hep birlikte çözümler aramamız gerekir. Örneğin,

· 1 milyon TONA, 7 CAN. Eski teknoloji kullanan ve iş güvenliğini hiçe sayan Türkiye de milyon taş kömürü üretimi başına düşen ölüm sayısı, ABD’den 361 kat daha fazla. Türkiye’de her 100 ölümlü iş kazasının 94’ü taşeron şirketlerde meydana geliyormuş (15.04.2014-Sözcü).

· TÜRKİYENİN HAVASI BOZULDU. Dünya sağlık örgütünün (WHO) verilerine göre Türkiye’de havası en kirli şehir IĞDIR. Büyük kentler nispeten iyi olsa da tehlike sınırının üstünde. En şanslı il ise GİRESUN (10.05.2014-Sözcü).

· MİLYONLARCA KUŞ YOK OLUR. Doğa derneği ve İstanbul Kuş Gözlem Topluluğunca(İKGT) düzenlenen 16. Türkiye Kuş Konferansında “3. Havalimanı yapılırsa yılda en azından 780 tane kuş ve uçak çarpışma riski olduğu açıklandı”. Bu noktadan her yıl sadece 300.000 nin üzerinde leylek geçişi olduğu dile getirildi. (12.05.2014-Cumhuriyet).

· EFSANENİN SONU (PALAMUTBÜKÜNDE KAYGILI BEKLEYİŞ). Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Datça yarımadası için hazırladığı 1/25 bin ölçekli revizyon imar planı ile dalga ve ağustosböceği sesinden başka bir sesi duymak istemeyenlerin geldiği, bir yeryüzü cenneti olan PALAMUTBÜKÜ sahili büyük otellere açılıyor (6.05.2014-Cumhuriyet).

· ORMANLAR, ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYE YOL OLDU. ÇED raporundan muaf tutulan 3. Köprü kapsamında yol çalışmaları sürerken, yaşanan ağaç kıyımı ortaya çıktı. 3. Köprü için resmi makamlarca kesilecek ağaç miktarının 381.096 olacağının açıklanmasına rağmen bu rakamın aslında 1,6 miyona ulaşacağı söyleniyor. (21.5.2014-Sözcü).

· SU BİTTİ, BALIKLAR ÖLDÜ. Van’ın Muradiye ilçesinde aşırı tarımsal sulama sonucu debisi düşen çaydaki inci kefali balıklar telef oldu (21.05.2014-Milliyet).

· GEÇEN YIL BALIK TUTULAN YERLER, BU YIL TARLA OLDU. 40 yıldır su tutan Keban baraj gölünde balıkçılığa başlayan köylüler, suların çekildiği 170 km2’lik alana; şimdi traktörleriyle gezip, fasulye, nohut ve karpuz ekmeye başladılar (5.05.2014-Sözcü).

· HES ‘ÇUKURBAŞLAR CENNETİ’Nİ ÇÖLE ÇEVİRDİ. ERZURUM’un Olur İlçesi’ne bağlı Oltu Çayı üzerinde yapımı devam eden Ayvalı Barajı HES inşaatı nedeniyle önceleri cennet gibi doğaya sahip Çukurbağlar Mahallesi, çöle döndü (2.06.2014-Milliyet).

· BAKIRKÖYDE MARMARARAY İÇİN 100’ün ÜZERİNDE AĞAÇ KESİLDİ. Marmararay projesi kapsamında eski tren hatları ile istasyonların yenilenmesi çalışmaları, ağaç katliamına neden oluyor. Son olarak sadece Marmararayın Yenimahalle istasyonu için 100’ün üzerinde ağaç kesildi (6.05.2014-Cumhuriyet). Ne yazık ki 1,5 yıldır Halkalı-Sirkeci tren hattı kapalı. Bu yüzden İstanbul’un Trakya ve Avrupa ile tren bağlantısı yapılamıyor. Halkımızın kentiçi ulaşımı sahil yolundan halk otobüsleri ile yapılmaya çalışılıyor. Ancak bu eylem de çok büyük trafik sıkışıklığına neden oluyor.

· E-ATIK ALARM VERİYOR. Türkiye, atık elektrik ve elektronik eşyaların toplanması ve geri dönüşüme alınmasında sınıfta kaldı. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı yıllık 17 kg elektronik atık toplanırken, Türkiye’de yalnızca 0,3 kg olarak hesaplanıyor. Türkiye’de yılda 537.000 ton e-atık ortaya çıkıyor, 2016 da bu oran üçe katlanacak (16.06.2014-Cumhuriyet).

· YOLLARDA MAVİ TERÖR !!! İstanbul’da toplu taşıma halk otobüsleri tıka basa doluyken, aşırı hız yapıyor. Tedirgin olan vatandaşların şikayetleri dikkate alınmıyor. Yetkililer 10 numara yağ karıştırılmış yakıt kullanımı iddialarına mümkün değil diyor (2.08.2014-Milliyet).

· 10 YILDA 8 bin KİŞİ BOĞULARAK ÖLDÜ. Türkiye’de tatlı suda serinlemenin acı bilançosu açıklandı. Her yıl ortalama 900 kişi boğuluyor. Boğulmaların %70’i tatlı sularda meydana geliyormuş (2.08.2014-Milliyet).

· KANSER İTHAL EDİYORUZ. Türkiye genelinde tüm ürünlerde yapılan denetimlerde 2011’de %38,64 olan güvensizlik oranı 2012 de %8,73 e düşerken, 2013 de yeniden %17,5 e yükseldi. Ürünleri güvensiz bulunan üreticilere 1.332.945.-TL idari para cezası kesildi (16.06.2014-Cumhuriyet).

· TOKALAŞMAK TARİHE KARIŞIYOR. Sporcular ve gençler arsında yaygın olan yumruk çakarak selamlaşma, ABD Başkanı Obama sayesinde hızla artıyor. Özellikle 2009 yılında salgın olan domuz gribinin ardından sağlık uzmanları, ”Virüs alışverişinin en aza düşürülmesi için tokalaşmak yerine yumruk çakabilirsiniz“ tavsiyesinde bulunmuştu (27.07.2014-Milliyet).

· EBOLA VİRÜSÜ ÖLÜM SAÇIYOR. Dünyada hızla yayılan batı Afrika kökenli EBOLA, 7 ay içinde 700 de fazla kişinin canını aldı (1.08.2014-Sözcü). Belirtileri soğuk algınlığına benzeyen ve bilinen bir tedavisi olmayan bulaşıcı hastalık için tüm ulaşım araçlarımızda ve hava alanlarımızda gereken izolasyon önlemlerini almalıyız.

· ÜÇ RADYOAKTİF CİHAZ KAYIP. TAEK, 8 adet radyoaktif cihazın kaybolduğunu, bunlardan 5’nin bulunup kuruma teslim edildiğini ancak 3’ünün ise akibetinin henüz bilinmediğini açıkladı (11.07.2014-Milliyet).

· 4 MİLYON PAKETLİK HAM MADDE YAKALANDI. Narkotik şube ekipleri 4 milyon paket halinde yaklaşık 12 ton üretilecek miktarda BONZAİ ham maddesi ele geçirdi (13.08.2014-Milliyet). Ülkemizde son 10 yılda uyuşturucu kullanımı tedavisinde 10 kat artış ile rekor kırıldı. Tüm gençlerimizi uyaralım ve onları koruyalım.

Değerli arkadaşlar,

Yukarıda sıralamaya çalıştığım çevre felaketlerine karşı halkımızın, sizlerin, STK’ların, tüm yöneticilerimiz ve danışmanları ile yeni seçilen tüm yerel yöneticilerimizin umarım dikkatini çekebilirim ve de gereken önlemleri de zamanında hep birlikte alırız.

Özellikle çevre kirliliği için alınması gereken önlemler ne kadar gecikirse, olası çözümlerinde o kadar zorlaştığı sonucunu, bilgilerinize sunmak isterim. Aksi halde dünyamızı ve onun en güzel ülkesinin doğal yaşam olanaklarını göz göre göre kaybedeceğiz.

NOT:

TOKİ’nin 4 yıl önce ihaleyle sattığı Ataköy sahilindeki araziler davalık oldu. Mahkeme “Deniz kıyıları devletin tasarrufu altındadır, özel mülkiyete konu edilemez, ülke güvenliği hariç kamunun kullanımına kapatılamaz” diyerek iptal kararı verdi (31.08.2014-Radikal). İstanbul’un son doğal plajı sayılan Ataköy sahilinde yükselen ve 70 m lik beton ucube sayılan inşaatları tartışmalı hale getirecek bir mahkeme kararı alındı. İstanbul 3. İdare Mahkemesi, TOKİ’nin 4 yıl önce yaptığı ihale ile Karadeniz Örme-Özyazıcı ikilisinin aldığı, iki parselin satış ihalesini iptal etti. Sözkonusu parsellerdeki inşaatlar ne yazık ki şu anda bitme noktasına geldi. Güzel istanbulumuz ucubeler kenti olmak üzere !!!!

Sevgi ve saygılarımla

Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

This entry was posted in DOĞA - ÇEVRE, Doga - Cevre - Ekoloji - Tarim. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *