BİR YOLSUZLUK KLASİĞİNİN PERDE ARKASI *** Projeci mumu Erzurum’da söndü! * Erzurum’daki çöküşe ışık olacak mektup! * Al gözüm seyreyle! * Çöken Pistin Müteahhiti İhale Rekortmeni Çıktı

Milliyet.com.tr
16.07.2014

Erzurum Atlama Kuleleri Neden Çöktü?

Erzurum’da bulunan kayakla atlama kuleleri çöktü. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan kayakla atlama kulelerinin önündeki pistte toprak kayması meydana geldi. Erzurum’da yer alan pistler kullanılmaz hale geldi?

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum’un merkez Palandöken İlçesi Kiremitliktepe’de 100 milyon lira harcanarak yaptırılan Türkiye’nin ilk kayakla atlama kulelerinde bugün sabah saatlerinden itibaren toprak kayması hissedildi. 95 ve 125 metre yükseklikteki iki kulenin önündeki pistlerde görülen açılmalar üzerine Gençlik Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü, AFAD ekiplerini bölgeye götürerek inceleme yaptırdı. Toprak kayması olduğu belirlenen pistler, bugün saat 15.00 sıralarında heyelanla birlikte tamemen dağıldı.

Necati Doğru
necatidogru@sozcum.com
18 Temmuz 2014
SÖZCÜ

Projeci mumu Erzurum’da söndü!

Dağda duman gizlenmez. Çölde deve saklanmaz. Erzurum’da sahte vizyon proje dik duramaz.

Türkiye’nin tek ve ilk olimpik ölçülerdeki atlama pisti yarıldı, kuleleri çöktü. Çöküş sırasında tesislerde görevli bayanlardan biri “Allah’ım… Allah’ım… Bizi Koru…” diye duaya durmuştu ve tam o sırada da Başbakan İstanbul’da iftar öncesi propaganda toplantısında; “Cumhurbaşkanı yol yapar… Havalimanı yaptırır… Vizyon projesi üretir… Proje takip eder…” diyerek kendi kendini alkışlatıyordu.

Yalancının mumu!
Olimpik üfleme yedi.
Erzurum’da söndü!
Doğru proje yapılsaydı.
Doğru zemin araştırılsaydı.
Doğru temel incelemesi olsaydı.
Doğru jeolojik etüt gözetilseydi.
Doğru ihale edilseydi.
Doğru yapımcı seçilseydi.
Proje doğru uygulansaydı.
Doğru denetlenseydi.
Doğru kontrol edilseydi.
Hırsızlık olmasaydı.
Yolsuzluğa geçit verilmeseydi.
Müteahhit kayırılmasaydı.
Atlama pisti çökmezdi.

* * * *

Temeli atılmadan önce TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası; “Erzurum Palandöken heyelanına” dikkat çekip; “Bu tesisler Erzurum’a çağ atlatacak…” diyerek halkın oyunu almak isteyen kofti vizyon projecilerine karşı Türkiye’yi uyaran açıklamalar yapmıştı.

Toprak heyelanlı.
Kayma olabilir.
Çökme yaşanabilir.
Doğayla inatlaşma olmaz.
Bilimden sapmayın.
Harcanan para boşa gider.
İnsanlar ölür.
Sporcular canından olur.

Burada kış oyunları yapılacağı için yeterli karın yağıyor olmasını da gözetmek gerekir. Bu heyelan bölgesine; 40 metre-60 metre-95 metre ve 125 metre yükseklikte atlama kulesi dikmek yetmezmiş gibi bir de, yeterli karı yağdırmak için gerekli su püskürtmesi ihtiyacını karşılamak üzere, gölet de yapmayın. Bilimsel gerçek şunu söylüyor: Göletlerde biriken su heyelanı tetikler.

* * * *

Duymadı, dinlemediler.
Kuleler dikildi.
2 gölet birden yapıldı.
Heyelan geldi.
Olimpik çöküş oldu.

Çöken aslında Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan’ın yalanlarla ve yandaş zengin etmeyle dolu projeciliğidir.

İhalelerde fesat vardı.
Savcılar soruşturuyordu.

Bakanlık soruşturmayı engelliyordu. Atlama kulelerinin maliyetlerinde farklar ortadaydı. Devlet her yerde olduğu gibi Erzurum’da da “çağ atlatan vizyon projeleri propagandası” altında soyuluyordu. Çöken kulelerle pistler devlete 100 milyon liraya mal olmuştu fakat tesislerin bütününe 600 milyon liradan fazla para akıtılmıştı. Pistler ile kuleleri yapan müteahhidin yıldızı, hep olduğu gibi, Cumhurbaşkanı seçildiğinde proje takipçisi olacağı propagandasını yapan Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde parladı.

* * * *

İhale, Tayyip dönemi zenginine verildi.
3 yıl geçti geçmedi.
3 kez bile kullanılmadı.
Pist yarıldı, çöktü.
Kuleler çatladı, yattı.

Bu projeyi kim yaptı, kim onayladı, kim ihale etti, kim denetledi, kim kontrol etti, kim kesin kabulünü yapın diye baskı yaptı? Yolsuzluk soruşturmalarını kim engelledi? Kuleler kurulur, pistler yapılırken demirden ne kadar çalındı, çimentodan ne kadar yürütüldü? Bunlar olurken “vizyon proje üreticisi ve takipçisi Başbakan” acaba ne izliyordu? En bela heyelan bölgelerinde bile çökmeyen kule, yarılmayan pistler yapan ülkelerde projeleri, yemeden, yedirmeden, çalmadan, çaldırmadan devlet kurumları yaptırıyor.

********

Necati Doğru
necatidogru@sozcum.com
19 Temmuz 2014
SÖZCÜ

Erzurum’daki çöküşe ışık olacak mektup!

Söz verdim. İsmini gizli tutacağım. Korkuyor. Haklı. “Erzurum’a çağ atlattık…” yalanının arkasına gizlenerek devlet parasını yandaş şirketlere akıtanları eleştiren ve gerçeği halka anlatanların üzerine kinle, hışımla, devletin gücüyle gidiyorlar.

Devleti yumruk yaptı.
Dürüstün başına indiriyor.
Kendinden olmayanı öldürüyor.
Mektubu yazan genel müdür bu yüzden “şirketinin ve isminin yazılmasını” istemedi.

* * *

Mektup kısa, öz:

“Sn. Doğru,
Erzurum’da 94 milyon TL harcanarak yapılan kış oyunları kayakla atlama pisti yarıldı, kuleleri çöktü. Bir yanlışın anlaşılması için demek ki, bir facia gerekiyormuş. Ben otomatik teleferik yapan Türkiye’nin tek, dünyanın da beş şirketinden birisi olan …….. A.Ş’nin genel koordinatörüyüm. Erzurum’da Üniversitelerarası Olimpiyatlar Kış Oyunları Merkezi tesisleri yapılacağını Kayak Federasyonu’nun ‘ihaleye davet yazısıyla’ öğrenip katılmak istedik. Katılanların çok altında fiyat vermemize rağmen, kazanacağımızdan korkarak ‘bizi ihale dışı bırakacak şartname’ hazırladılar. Federasyon Başkanı’na bizzat rica ettim.

Şunu söyledim.
İşi bize vermeyin.
Kabul ederim.

Bizim şirketimizi de ihalede yarışacak şekilde bir şartname hazırlanmasına destek olun ki, işi bize vermeseniz bile, kamu parasını koruma imkanınız olsun.
Olmadılar.

Tabii ki, biz menfaatleri engelleyecek, ihale öncesinde işin kime verileceği planlarını alt-üst edecektik.
Sesimizi duymadılar.
Sesimiz güzeldi.
Yani işimiz güzeldi.

Herhalde onların istediği türde (!) şarkı söylemeyi bilmiyorduk (!) Aynı yöntemle; ‘şirkete özel ve adrese teslim ihale şartnamesi’ Ankara Büyükşehir Teleferik İhaleleri’nde de gerçekleşti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de aynı teklifi yaptım.

İşi bize vermeyin.
Fakat aradaki farkı görün.
Biz kaça yapacağız bilin.

Sizin işi vereceğiniz firmalardan İtalyan şirketi kaça, Avusturya şirketi kaça yapacak; aradaki uçurumu anlayın dedim. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de beni dinlemedi. Firmam aynı işi: 22 milyon Euro’ya yapma teklifi verirken İtalyan firma: 38 milyon Euro, Avusturyalı firma: 42 milyon Euro teklif verdi. Şartname dışına bilerek atıldığımız için biz ihaleyede yarışa bile sokulmadık, işi önceden planlanmış yabancılar aldı. Halbuki benim firmam; Azerbaycan’da, Rusya’da, Kolombiya’da teleferik ihalelerini kazandı, işi başarıyla bitirdi. Şu anda İran ve Hindistan’da yeni anlaşmalar yapmak üzereyiz.
Saygılarımızla…
İmza…”

* * * *

Bu mektubun ışığında soruyorum: Erzurum’da 94 milyon TL devlet parası aktarılarak yapıldıktan sadece 3 yıl sonra atlama kuleleri ile kayma pistleri yarılıp çöken tesislerin projesini kim yaptı? Bu projenin doğru yapıldığını kim kontrol etti? Zemin araştırmalarını, jeolojik etütleri kim yaptı? Jeoloji Mühendisleri Odası’nın;

“125 metreye kadar uzayan kuleler yapmayı planladığınız bu heyelanlı toprağın yamacına gölet de yapıyorsunuz. Gölet suyu zemini yumuşatır. Basınç oluşturur. Heyelanı tetikler” uyarısına rağmen doğru proje yapıldığını kim garanti etti? Projeyi kim ihale etti? Yapımcı şirketi kim seçti? Pist yapılır, kuleler dikilirken kim kontrol etti, kim denetledi, yapım sırasında savcının başlattığı yolsuzluk soruşturmasını kim engelledi, bu inşaatta demirden ve çimentodan çalınmadığına kimler emin oldu, kim tesislerin kesin kabulünü yaptı?

Ahmet, Mehmet, Hasan!
İsimler önemli değil.
Onların “Tek Adamı” kim?
Balık baştan kokar.
Kuleyi çökerten baştaki.

*******

Necati Doğru
necatidogru@sozcum.com
21 Temmuz 2014
SÖZCÜ

Al gözüm seyreyle!

Sabrınıza sığındım. Üç gündür aynı konuyu çeşitli boyutlarıyla tekrar tekrar yazıyorum. Millet parasıyla, millete atılan kazığın boyunu anlatmaya çalışıyorum.

Ve ilk bulgular açıklandı.
Kazığın boyu ölçüldü.
49 metre çıktı…(!)

* * * * *
Erzurum’da 94 milyon TL halk parası harcanarak yapılan atlama kuleleri pistinde neden çökme olduğunu bulmak için harekete geçen Cumhuriyet savcısı, bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde görevli 4 öğretim üyesi, bölgeye gitti keşif yaptı.

Şu sonuçlara ulaştı:
Zemin etüdü yapılmamış.
Jeolojik inceleme olmamış.
Yanlış proje uygulanmış.
Kontrol yapılmamış.
Denetim gözetilmemiş.
Pist eğimi yanlış hesaplanmış.
Bu işe fesat karıştırılmış.
Çelikten çalınmış.
Betondan çalınmış.
İşçilikten çalınmış.
Müteahhit firma kayırılmış.

Pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik konstrüksiyon kazıklar 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanılmış.

* * * * *
Gördünüz değil mi?

Çelik kazık 50 metre uzunluğunda ve beton zemine oturtularak çakılması gerekirken yığma toprak içine sadece 1 metre çelik koymakla yetinilmiş. 49 metre çelik çalınmış. Millete atılan kazığın boyu da böylece 49 metreye getirilmiş.

3 gündür bunu yazıyordum:
Çimentodan çalınmasaydı.
Çelikten çalınmasaydı.
İşçilikten çalınmasaydı.
Bilimden çalınmasaydı.
Pist çökmezdi.

Ben yeni bir bilgiye daha ulaştım: Başbakan’ın “Erzurum’a çağ atlattık… Dünya’ya örnek olacak pist yaptık…” diye açılışını yaptığı bu tesis, Sarıdağlar A.Ş adlı şirkete 57 milyon 100 bin TL’ye ihale edildi fakat 94 milyon TL’ye bitirildi.
Seçkin dikkat isterim:
Bir daha yazıyorum.
57 milyona bitecekti.
94 milyona bitirilmiş.

Çöken pisti, sonradan kitabına uydurulup, bu kadar yüksek paraya bitiren şirketin sahibinin helal otelinde (yani Helal Turizm Sertifikası olan otel) AKP’li milletvekillerinin, bakanların, AKP dönemi üst düzey kadroların misafir edildiği de gazetelere haber oldu. Ve helal sertifikalı otel sahibi bu işadamının şirketine; AKP iktidarı döneminde 10 milyar TL tutarında 40 devlet işi ihaleyle verildi.

* * * * *

Al gözüm seyreyle.
Yine aynı hikaye.

Üniversite bilim adamlarından kurulu bilirkişi raporunda; “Çöken pist zemin etüdü olmadan ihale edilmiş” deniyor. Aynı hikayeyi; İstanbul’daki yeni havalimanı ihalesinde de gördük. Avan proje ile yani “pistlerin yapılacağı zeminin altı bataklık mı, değil mi?” gerçeğine ulaşmak için gerekli jeolojik araştırma yapılmadan havalimanı işi, başbakanın ve yeni cumhurbaşkanı adayının “havuz oluşturun…” diyecek kadar yakın arkadaşı olan 5’li firmaya ihale edildi. İhale bittikten sonra da pistlerin kot yüksekliği indirilerek; işi alan firmalara 2 milyar Euro tutarında maliyet azalışı avantajı sağlandı. Pistin kot yüksekliği gereksiz idiyse niçin konuldu? Gerekli idiyse

niçin indirildi?
Al gözüm seyreyle!
Daha ben ne yazayım.
Daha kaç örnek sıralayayım.

AÇIKLAMA: Kayak Federasyonu eski Başkanı Dr. Özer Ayık, bir açıklama gönderdi ve “Erzurum’da kayak pisti atlama kulelerinin ihalesi, proje etüdü, kontrolü ve yapımında ne Kayak Federasyonu’nun ve ne de federasyon eski başkanı olarak kendisinin bir dahlinin bulunmadığını” bildirdi

Çöken Pistin Müteahhiti İhale Rekortmeni Çıktı

Erzurum’da çöken kayakla atlama pistini yapan Sarıdağlar, AKP’nin ihale rekortmeni çıktı. Şirket, konuttan radar üssüne varıncaya kadar 10 milyar liralık 40 ihale almış.

Erzurum’un “kış oyunları merkezi” olma hayalinin de yıkılmasına yol açan çöken pisti inşa eden Sarıdağlar şirketinin, AKP döneminde “ihale kapma yarışında” adeta rekor üzerine rekor kırdığı ortaya çıktı. 100 milyon liralık pisttin çökmesi ile birlikte Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi haline gelen Sarıdağlar İnşaat şirketi, sektörde kamu ihalelerindeki başarısı ile tanınıyor. 1980’de kurulan şirketin, son 12 yılda aldı kamu ihalesi sayısının ise 40’ı geçtiği belirlendi. Özellikle, spor tesisleri alanında şirketin neredeyse kazanmadık ihale bırakmadığı görüldü.

TAŞERONLUKTAN YILDIZ FİRMAYA

Erzurum’da 600 milyon liralık kış olimpiyatları tesisinin yaklaşık 100 milyon liraya mal olan pistin çökmesi ile birlikte gözler bu pisti yapan inşaat firmasına çevrildi. Söz konusu pisti, yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Sarıdağ’ın yaptığı Sarıdağlar İnşaat şirketinin yaptığı belirledi. Sarıdağlar inşaat şirketi, 1980 yılında kuruldu. Şirket, 1980-1990 yılları arasında büyük firmalara taşeronluk yaptı. 1990 ve 2000 yılları arasında ise yine büyük kısmı alt işveren olmak üzere kamu ihalelerinden küçük paylar almaya başladı. AKP döneminde ise, şirket, başta spor tesisleri olmak üzere birçok ihalenin bir numaralı şirketi oldu.

Sarıdağlar İnşaat’ın, tamamlanan ve devam işler olarak son 12 yıllık dönemde 40’ı aşkın büyük projenin yapımını üstlendiği belirlendi. Bu projeler arasında, stadyumlar, hastaneler, askeri tesisler, TOKİ konutları bulunuyor. Örneğin, Bingöl Havalimanı, Konya Stadyumu, Trabzon Stadyumu şirketin üstlendiği büyük projeler arasında yer alıyor. Şirketin halen devam eden işlerinin projelerin tutarın 10 milyar lirayı aştığı hesaplandı. İnşaat sektöründe pek fazla tanınmayan şirket, kamu kurumlarında ise yakinen biliniyor. Birçok kamu ihalesini kazanmasında da bu ilişkilerin etkili olduğu konuşuluyor.

DEVAM EDEN İNŞAAT İŞLERİ

-Ankara Eryaman FSM İnşaatı
-Erzurum Kabul Tarama Gönderme Merkezi İnşaatı
-Konya Stadyumu inşaatı
-Hakkâri Havalimanı altyapı ve Müfeferrik İnşaat işi
-Bingöl Havalimanı
-Afyon Kadın Doğum Hastanesi
-Karabük Üniversitesi Merkezi Derslikler İnşaatı
-Samsun Çarşamba Konut ve Sosyal Donatı İnşaatı
-Trabzon Stadyum inşaatı
-Bingöl 1500 Seyircili Spor Salon İkmal Projesi inşaatı

TAMAMLANAN PROJELERİ

-Libya Surt Sahil Projesi
-Azerbaycan üst geçit inşaatı
-Afyon Toki İnşaatı
-İstanbul Yol ve Tretuvar İnşaatı
-Eskişehir Mihalıkçık Devlet Hastanesi İnşaatı
-Bingöl Anadolu Lisesi İnşaatı
-Bingöl Merkez Vali ilköğretim Okulu inşaatı
-Erzurum Merkez Buz Pateni 2000 kişilik Spor Salonu İnşaatı
-İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnşaatı
-İzmir 2005 Universiade Tenis kompleksi
-Sabiha Gökçen inşaatı
-İzmir Stadyum İnşaatı
-Bursa Uludağ Kayak ve Eğitim Mrk.
-Aski Su Deposu İnşaatı
-Bingöl Genç Yibo Yatakhane Dershane İnşaatı
-Bingöl Sancak Jandarma Karakol Binası İnşaatı
-Radar İnşaatı
-Bursa Merkez 2500 kişilik yüzme havuzu inşaatı
-TOKİ Çorum Merkez birinci bölge altyapı inşatı
-Çanakkale Merkez 1500 kişilik Spor Salonu İnşaatı
-Azerbaycan Gençlik ve Köroğlu Meydan Kavşağı İnşaatı
-Çorum Toki İnşaatı
-İzmir Halkapınar Stadı Çevre Düzenlemesi
-Çorum oğuzlar hastane inşaatı
-Bingöl Solhan Jan. Komutanlığı hizmet binası inşaatı
-Bingöl Merkez özgürlük ilköğretim okulu inşaatı
-Erzurum Kiremitliktepe 5 adet atlama kulesi inaşatı
-Ankara Eryuman Ferdi Sporlar Atletizm Merkezi inşaatı
-TOKİ Afyon Dinar projesi inşaatı
-Giresun Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu inşaatı

KAYNAKLAR

http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/necati-dogru/projeci-mumu-erzurumda-sondu-558482/
http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/necati-dogru/erzurumdaki-cokuse-isik-olacak-mektup-559416/
http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/necati-dogru/al-gozum-seyreyle-560392/
http://www.postmedya.com/coken-pistin-muteahhiti-ihale-rekortmeni-cikti-haberi-100677/

This entry was posted in Dizi Yazilari, NECATİ DOĞRU YAZILARI, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *