Der Spiegel * “Cehenneme git Erdoğan”

15.05.2014
Odatv.com

“Cehenneme git Erdoğan”

Soma faciası ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın 1800’lü yıllardan örnekler vermesi ve protesto edilmesi yurtdışında da büyük yankı uyandırdı.Erdoğan’a en sert tepkilerden biri de Der Spiegel’den geldi.Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde “Cehenneme git Erdoğan” başlığı kullanıldı.

Maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikayesinin anlatıldığı haberde,”Bunlar kocası, kardeşi, oğlu veya amcasının haberini bekliyor: O hayatta mı?” ifadeleri kullanıldı ve Erdoğan’ı felaketi hafife almakla suçladı.

İşte o manşet:

DÜNYA BASINI NE DEDİ *** Soma faciası dünya basınında da geniş yer buldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC,
ana haber bülteninde ilk haber olarak verdiği Soma faciası ile ilgili AKP hükümetin protesto edildiğini söyledi.BBC, son olarak 274 olarak açıklanan ölü sayısının giderek artması ile ülke tarihinin en büyük maden faciasının yaşandığını ve Soma’daki maden kazasının ardından ilçeye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın protesto edildiğini aktardı.Protestocuların AKP Soma İlçe Teşkilatı binasına saldırdığını ve İstanbul ve Ankara’da da hükümet karşıtı protestoların düzenlendiğini yazan BBC, Ankara’da 800’e yakın protestocunun üniversiteden Enerji Bakanlığı’na yürüdüğünü duyurdu..

İngiliz Sky haber televizyonu
Geniş yer verdiği Soma’daki maden faciası haberinde 274’e yükselen ölü sayısının yanı sıra 100’den fazla kişinin de kurtarılmayı beklediğini aktardı. Sky News, ölü sayısının artmasıyla hükümet aleyhine protestoların da düzenlendiğini kalabalıktaki birçok insanın hükümete kızgınlığını gösterdiğini ifade etti.

İngiliz Guardian gazetesi,
üç günlük ulusal yas ilan edilen Türkiye’de facianın ardından ölü sayısının giderek arttığını yazdı.

Independent gazetesi
Ölü sayısının 274′ yükselmesi ile Soma’daki facianın ülkenin en büyük maden kazası olduğuna vurgu yaptı.Gazete, halen siyasi tansiyonun yüksek olduğu Türkiye’de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte hükümet aleyhine protestoların düzenlendiğini Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın madeni ziyareti sırasında da halk arasında gerginliğin yaşandığını yazdı.

Financial Times gazetesi
CHP’nin iki hafta önce Soma’daki maden kazaları ile ilgili TBMM’ye verdiği önergenin reddedildiği haberinin bu felaket ile birlikte siyasi bir kavgayı ateşlediğine dikkat çekti.

Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi
Kazaın, Türkiye’nin halk sağlığı ve güvenliği kayıtlarının korkunç yüzünü ortaya çıkarmasının yanında, ülkenin ilk başkanlık seçimlerine üç ay gibi kısa bir zaman kala hükümete karşı öfkeyi şiddetlendirdiğini ileri sürdü.

ABD’Lİ New York Times gazetesi
200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarının ise facianın nedenini bilmek isterken ülke genelinde de protestoların düzenlendiğini yazdı.Amerikan Fox televizyonu madencilerin hayatını kaybettiği Soma’da protestoların düzenlendiğini duyurdu.

Fox News
Başbakan’ın Soma’yı ziyareti sırasında protesto edildiğini ve protestocu bir grubun madenin işletmeciliğini yapan Soma Holding’in İstanbul’daki merkez binası önünde toplandıklarını aktardı. *1*

Odatv.com

Süheyla Kaplan
18.05.2014
Odatv.com

Neden “Cehenneme git Erdoğan” dedik

Almanya’nın etkin siyasi dergilerinden der Spiegel’in önceki gün‚ ’Erdoğan Cehenneme Kadar Yolun Var’ şeklindeki haber başlığı ve Soma’daki maden ocağındaki iş güvenliği aksaklığının gözler önüne serilmesi Erdoğan yandaşlarını kızdırdı.

Türkçe çeviri ile eleştirilere yanıt veren der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan haberde, Erdoğan yandaşlarının eleştiriLere öfke ile yanıt verdiği belirtildi.

Eleştirikere der Spiegel şu şekilde Türkçe haberle yanıt verdi:

Bir maden faciası Türkiye’yi sarsıyor, madeni işleten firma yetersiz açıklamalar yapıyor, hükümet uygun olmayan tepkiler veriyor. Faciadan kurtulanlar ve madende yaşamlarını yitirenlerin yakınları öfkeli. Erdoğan taraftarları eleştirilere öfke ile yanıt veriyorlar – ve SPİEGEL ONLİNE’da bundan payını alıyor.

“Scher dich zum Teufel, Erdogan!” Unter dieser Überschrift erschien ein Artikel von SPIEGEL-ONLINE-Korrespondent Hasnain Kazim, es ging um das Grubenunglück von Soma und um die Wut vieler Türken auf ihren Ministerpräsidenten. Doch auf die Kritik an Reccep Tayyip Erdogan antworteten dessen Anhänger mit Hass, auch gegen SPIEGEL ONLINE. Verbreitet wird er unter dem Hastag #ScherDichZumTeufelDerSpiegel. Kazim schrieb über die Reaktionen. Hier können Sie seinen Originalartikel auf Deutsch nachlesen, im Folgenden haben wir ihn auf Türkisch übersetzt:

Soma artık bütün dünyada tanınıyor. Çünkü oldukça fazla basın mensubu bu hafta Türkiye’nin batısında kalan bu ilçeden dünyaya haber geçtiler. Bunu, yapacak daha iyi bir işleri olmadığından değil, bilakis Soma’da haber değeri olan trajik olaylar yaşandığından yaptılar. Gazeteci araştırır, bilgi verir, sınıflandırır, analiz yapar ve yorumda bulunur.

Soma’da hafızalara kazınan sahneler yaşandı. Salı günü yaşanan patlamanın ardından peşpeşe cesetler kömür ocağından dışarı çıkarıldı. Resmi rakamlara göre 302 maden işçisi hayatını kaybetti. (17 Mayıs tarihi itibarıyla Enerji Bakan Yıldız’ın yaptığı açklamaya göre 301 kii bu faciada hayatn kaybetti). 284 naaş şu ana kadar madenden çıkarıldı, 18 işçinin hala yer altında olduğu tahmin ediliyor. Hiçkimse onların hala hayatta olabileceğine ihtimal vermiyor.

Düzinelerce naaş aynı anda toprağa verildi, mezarlıklarda katlanılması zor sahneler ortaya çıktı. Aynı durum ebeveyn, çocuk ve kardeşlerin yakınlarını tespit ettikleri morglarda da söz konusuydu. Bu tür olaylarda her zaman olduğu gibi, bir yandan ölenlerin yakınlarıyla konuşmak, diğer yandan onların yasını daha da ağırlaştırmamak, acılarını daha da artırmamak isteyen biz gazeteciler kendimizi hassas bir durumun içerisinde bulduk.

HÜKÜMETE TEPKİ

Birçok gazeteci ağlayan bir adamın ya da kendini kaybetmiş bir kadının üzerine üşüştüklerinde insanların şunu söylemesini bekledim: Yeter, artık yeter! Ancak bunun yerine anlatmaya ve yanıtlarını bugüne kadar hala almayı bekledikleri sorular yöneltmeye başladlar.

İnsanlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine öfkeliler. Böyle bir facianın nasıl olabildiğini, uzun zamandır talep edilen güvenlik önlemlerinin neden alınmadığını, güvenlik standartlarına neden uyulmadığını bilmek istiyorlar. Ancak iktidar sahipleri bu soruların yanıtlarını hala veremediler. Örneğin böyle bir facianın gerçekleşmemesi için şu ana kadar neler yaptıklarını ya da yeniden yaşanmaması için ne yapmayı düşündüklerini hala söylemediler.

“ERDOĞAN ACIMASIZ KONUŞMA YAPIYOR

Bunun yerine Erdoğan birçok insanın acımasız olarak gördüğü bir konuşma yapıyor. Bunun yerine Erdoğan’ın bir danışmanı bir göstericiye tekme atıyor ve samimi olmayan bir özürle yetiniyor. Bunun yerine Erdoğan’ın bir gençle iteleştiği videolar ortaya çıkıyor. Bunun yerine ölü sayılarının gerçeği yansıtmadığını söylemelerinin ardından maden işletmecisi Soma Holding maden işçileri ve kurtarma ekiplerine gazetecilerle konuşma yasağı getiriyor. Ne mutlu ki hepsi bu yasağa uymuyor.” *2*

Odatv.com

*1* http://odatv.com/n.php?n=cehenneme-git-erdogan-1505141200
*2* http://www.odatv.com/n.php?n=neden-cehenneme-git-erdogan-dedik-1805141200

This entry was posted in Calisma Dunyasi - Is ve Emekciler, DÜNYA ÜLKELERİ, Madencilik ve Yeralti Kaynaklari. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *