BAŞBAKANIN EĞİTİM DÜZEYİ CUMHURBAŞKANI OLMASINA UYGUN MU *** 1982 YILINDA KURULAN ÜNİVERSİTEDEN 1981 YILINDA MEZUN OLUNUR MU ? Erdoğan’ın üniversite hayatı yok

1982 YILINDA KURULAN ÜNİVERSİTEDEN
1981 YILINDA MEZUN OLUNUR MU ?

Başbakanın mezun olduğu açıklanan İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi diye bir okul ne günümüzde ne de geçmişte hiç olmamış.

Ayrıca yine Başbakanlık resmi internet sitesine göre liseyi 1973 yılında bitiren Erdoğan’ın yüksek okulu bitirme yılı 1981. Yani liseden tam 8 (sekiz) yıl sonra biten bir yüksek öğrenim dönemi mevcut. Özgeçmişinde lise yıllarından ayrıntılar verip, “okuldaki şiir okuma yarışmalarına, liseler arası münazaralara, kompozisyon yarışmalarına, atletizmden, futbol turnuvalarına kadar pek çok sportif, sosyal ve kültürel etkinliklere” katıldığı anlatılıyor. Liseden sonrası ise nedense biraz karanlık. Ben hiçbir resmi-gayri resmi kaynakta ve Başbakanın hiçbir röportajında bu sekiz yılın izini maalesef bulamadım. Kendi hayatından örneklerle hayat dersleri vermeyi çok seven Başbakanın; ‘üniversitede bir hocamız vardı, şöyle derdi… veya biz de üniversitede şöyle aktiftik, böyle romantiktik’ şeklinde bir röportaj verdiğine şahsen ben rastlamadım. *1*

25 Nisan 2014

Başbakan’ın eğitimi hakkında
Yeni gündem: Başbakan’ın üniversite diploması

MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu, Başbakan Erdoğan’ın okuduğu İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin üç yıllık olduğunu, dolayısıyla Anayasa’ya göre cumhurbaşkanı adayı olamayacağını savundu. Halaçoğlu’nun iddiasına Marmara Üniversitesi’nden yanıt geldi. Rektör Prof. Dr. Zafer Gül, yaptığı yazılı açıklamada, “Sultanahmet’teki İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak Aksaray’da 4 yıllık İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksekokulu vardı. Dolayısıyla, sayın Yusuf Halaçoğlu’nun kamuoyuna açıkladığı bilgiler doğru değildir” dedi.

Üniversitenin bu açıklamasının ardından Yusuf Halaçoğlu Twitter hesabından saat 21.01 itibarıyla bir açıklama daha yaparak, üniversitenin paylaştığı diplomayla ilgili bir yeni iddia ortaya attı. Halaçoğlu, Erdoğan’ın mezuniyet tarihinin 1981 olduğunu ve üniversitenin Temmuz 1982′de kurulduğunu hatırlattı. Halaçoğlu ayrıca diplomada imzaların eksik olduğunu öne sürdü. Başbakan’ın mezuniyet belgesini de paylaşan Yusuf Halaçoğlu, bu belge ile üniversitenin gösterdiği diplomada yer alan öğrenci numaralarının farklı olmasına da dikkat çekti.

23 Nisan’da Beyaz TV’de “Erdoğan Köşk’e çıkamaz. Çünkü diploması buna yeterli değil” diye konuşan Yusuf Halaçoğlu’na, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında bu iddiası sorulmuştu. Bu okulun (İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi) 1980′den sonra fakülte haline geldiğini ifade eden Halaçoğlu, “4 yıllıksa Başbakan açıklasın, diplomasını göstersin” diye konuşmuştu. Halaçoğlu, bu okulda yangın çıktığı için bütün belgelerin yok olduğunu, sonradan başvuranlara diploma verildiğini kaydetmişti.

Başbakanlık resmi internet sitesinde, Erdoğan’ın özgeçmiş sayfasında,“Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi’nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu” bilgisi yer alıyor. *2*

Soner Yalçın
29 Nisan 2014
Sözcü

Erdoğan’ın üniversite hayatı yok

Adı, Recep Tayyip Erdoğan.
11 yıldır ülkeyi yönetiyor.
Ve hakkında doğru dürüst bilgimiz yok!
Bildiğinizi sanmayınız.
Bu nedenle diyorum ki:
Tüm bildiklerinizi unutun!..
Bugün “üniversite” hayatını yazacağım. Çünkü kimse hangi okulda okuduğu ve nereden mezun olduğuna dair net bir şey söyleyemiyor!

Sahi:
Erdoğan üniversite mezunu mu?
Başbakanlık resmi internet sitesine göre; “Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi” mezunu!

AKP resmi sitesi ve Erdoğan’ın kişisel sitesi de aynı bilgiyi veriyor:
“Marmara Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi” mezunu!
İyi de…Marmara Üniversitesi’nin ne geçmişte, ne de bugün böyle bir fakültesi yok!

Devam edelim…
Erdoğan’ın TBMM’de yazan biyografisinde ise mezun olduğu okul şu:
“Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.”
“Ticari” gitti “İdari” geldi!..

Durun yeni başlıyoruz…
Başbakanlık ve AKP resmi sitesine göre Erdoğan 1981 mezunu.
Oysa 1981’de “Marmara Üniversitesi” diye bir üniversite yok!

Marmara Üniversitesi, 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ve 28 Mart 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2809 sayılı kanun ile kuruldu.Olmayan üniversitenin olmayan fakültesinden mezun bir Erdoğan! Kafanızı karıştırmadan en başa döneyim…

Tuna’nın özel okulu

Erdoğan’ın okul hayatının 12 Mart 1971’deki askeri darbeyle ilgisi var. Öğrencileri devlet disiplini altına sokmak isteyen darbeciler, 25 Ağustos 1971’de özel yüksek okulları kamulaştırdı.

Yasayla İstanbul’daki 15 özel yüksek okul devletleştirildi. Bunlardan biri de, “İstanbul Tuna İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksek Okulu” idi.Okulun sahibi, Prof. Dr.Ergun Tuna’nın babası idi. Bu özel okulun öğrenim süresi 3 yıllıktı. Okul devletleştirilince adı da değişti: Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu oldu. Prof. Tuna okula müdür yapıldı.Ve bu okul, (1959’da akademiler kanunuyla kurulan) İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlandı.Öğrenimi ise artık 4 yıllıktı.

Erdoğan, 2443 numaralı öğrenci olarak, 1973-74 öğrenim döneminde bu okula girdi. (Marmara Üniversitesi’nden verilen diplomasında ise öğrenci numarası, 8345! Hep bir karışıklık var.)

Erdoğan’ın sınavdan aldığı puan ancak bu okula girmesine yetti. Röportajlarında, siyaset bilimi üzerine öğrenim görmek istediğini söyledi hep. Eğer özel okullar kamulaştırılmasa, devletin yüksek okul sayısı sınırlı olacak ve bunlar daha yüksek puanla öğrenci kabul edeceği için Erdoğan, bu okula da giremeyecekti. Şanslıydı.Ve bu şans hep hayatı boyunca ona güldü…

Şanslıydı; 1967’de, akademiler arası kurul kararıyla artık, gece öğrenimi yapılabiliyordu.Yoksul bir ailenin çocuğu olan Erdoğan, gündüzleri çalışıp; Vatan Caddesi ile Aksaray Caddesi’nin kesiştiği Gürani Sokak’taki okuluna, geceleri gitti.

Okulun 150 gece, 150 gündüzcü öğrencisi vardı. Devam mecburiyeti yoktu.
Ve şanslıydı; 1977-1978 öğretim yılında “Ekonomi”, “İşletme” ve “Siyasal Bilimler Fakültesi”ni açan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, bünyesindeki “Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu” gibi kimi yüksek okulları; “Ticari Bilimler Fakültesi” adı altında birleştirdi.

Böylece Erdoğan, Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu’nda başladığı öğrenimi, Şubat 1981’de İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Ticari Bilimler Fakültesi’nde bitirdi.Deniyor ki, “efendim kafaları karıştırmamak için üniversitenin yeni (Marmara Üniversitesi) adını yazdık!”

O halde:
23 Mart 2012 tarih ve 28242 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapatıldı ve yerine İşletme, İktisat ve Siyasal Bilgiler fakülteleri kuruldu.Niye en yenisini yazmıyorsunuz?
Hep bir sır var.

Erdoğan’ın yüksek okul hayatı niye bu kadar sırlarla dolu, anlayamıyorum.İlkokul, orta-lise öğrenimi ballandıra ballandıra anlatılanlar Erdoğan’ın yüksek okul hayatına ilişkin bir cümle söz etmiyor. Niye?

Kaç yıl okudu

Tarih: 8 Aralık 2013.
Erdoğan Edirne’de halka hitap ediyor:

“Belli bir yılda üniversiteyi bitiren bitirecek, bitirmeyen kusura bakmasın. Kardeşim 6 yılda bitireceksen bitir. 7 yıl, 8 yıl, 10 yıl sınırsız böyle bir şey olur mu? Öğrenci öğrenciliğini bilecek. Bu ülkede bu millet kendi vergisiyle parasıyla seni okutuyor, yetiştiriyor. Şimdi onun yasasını hazırlıyoruz; bitirdin bitirdin. Bitiremediğin takdirde artık güle güle.”

Peki…
Adama sormazlar mı, sen kaç yılda bitirdin? 7 yılda bitirdi! 1973-74 öğrenim yılında başladı; 1980-81 öğrenim yılında bitirdi.

Gelelim son cümlelerimize:
“Erdoğan’ın üniversite hayatı yok”, diye niye yazdım?
Fransızlar’ın güzel bir sözü var; üniversite mezunu olmak için ailenin, en az üç kuşak üniversite mezunu olması gerekiyor. Yani, büyük babanın, dedenin ve babanın; ya da büyükannenin, anneannenin ve annenin üniversite mezunu olması gerekiyor!

Niye böyle söylüyorlar?
Onlara göre, üniversite bir kültür ocağı. Salt mesleki öğrenim yeri değil.Üniversite, özgürlüğün keşif alanı. Oysa…Erdoğan pek okula uğramadı; geceden geceye nadir gittiği okulda sadece sınavlara girdi.Okul arkadaşlarıyla merhaba ötesinde yakınlık kurmadı. Sosyalleşmedi. Bu nedenle yüksek okul yaşamından bir fotoğrafı bile yok.

“Hocam” diye elini öptüğü Prof. Dr. Orhan Oğuz’un 491 sayfalık anı kitabında adı bile geçmiyor!

Erdoğan o yıllarda…Evlendi, koca oldu; bebekleri doğdu baba oldu; futbolcu oldu; MSP’nin Akıncı’sı oldu.

Ama…
Hiç üniversiteli olmadı.
Kağıttan bir diploması olsa da! *3*

*1* http://www.soyle.org/yurttan-haberler/72406-yurttan-haberler-basbakan-tayyibin-diplomasi-sahte-cikti.html
*2* http://nediyor.com/2014/04/25/yeni-gundem-basbakanin-universite-diplomasi/
*3* http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/soner-yalcin/erdoganin-universite-hayati-yok-497827/

This entry was posted in EĞİTİM, Politika ve Gundem, SİYASİ TARİH, YOLSUZLUKLAR. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *